Glass og skjenking (del 2)

Dette er andre artikkel om ølglass og følger opp der Glass og skjenking (del 1) slapp. Da tok jeg for meg vase, pilsnerglass og seidel. Denne gangen skal det handle om pint (halvliter), tulipan og snitt.

4. Pint (halvliter)

Pint glassDet klassiske halvliterglasset er fortsatt det vanligste glasset på en engelsk pub. Dessverre benyttes det også veldig mye på norske serveringssteder. Det er ok når man skal drikke en pint med bitter hvor det nesten ikke er kullsyre og dermed veldig lite skum. Det fungerer også bra for en Guinness. Men dette er ikke et optimalt glass for pils. Mange steder tapper ølet veldig forsiktig med en forhåndsinnstilt mengde øl, og da blir det mye kullsyre og lite skum og aroma. Siden åpningen i toppen er såpass stor, legger skummet seg derfor raskt. Pent er det heller ikke. Nei, bruk det til Guinness eller Pale Ale med tett skum, ikke til pilsen.

5. Tulipan

TulipanTulipanformen dukket opp på ølarenaen på slutten av 1800-tallet. En stuttere variant (lavere og bredere) heter snifter, som opprinnelig ble brukt for brandy og ligner på dagens Cognac-glass. Snevringen i toppen bevarer og fremhever aromaen og buen utover bidrar til å holde bedre på skummet. Tulipan passer egentlig for alle øltyper. Dette er ideelt for kraftige og smaksrike øl som belgiske ale, engelsk (søt) stout, porter og Barley Wine. For ikke å snakke om norske bokk- og juleøl. Anvendelig og fint ølglass hvor du skjenker ølet rett ned i glasset. For belgiske øl med mye kullsyre er det en viktig del av helheten. De stor variantene er også fine for pils. Glasset egner seg bra til prøvesmaking. Hell litt i glasset, sveiv det rundt og kjenn hvordan duften sprer seg …

6. Snitt

Kölsch_bier_glasDette glasset er vanligvis bare 0,2 eller 0,3 liter. I USA ble de opprinnelig benyttet til øl som automatisk fulgte med når man bestilte en whisky!  Dersom du bestiller en Kölsch i Köln-området kommer de med et slikt glass. Kölsch er noe så spesielt som en overgjæret ale lagret som en undergjæret lager. Og hva betyr det? De har brukt en gjærtype som vanligvis benyttes for pale ale og lagret det ferdige brygget mye lenger enn normalt på lav temperatur. Da får du en slik hybrid med fylde i retning av pale ale, men med renheten og friskheten til en pils … Veldig godt! Det er ikke noe spesielt ved dette glasset annet enn at det blir raskt tømt! Ølet holder seg friskt hele tiden. Og så er det et fint syn når kelneren kommer med sitt forkle og en «kurv» full av disse små glassene (se under).

Brett med Kölsch

3 kommentarer ↓

3 kommentarer den “Glass og skjenking (del 2)”

  1. Enda en ølhund 14. desember 2012 kl. 15:32 #

    Blir tørst jeg….

Trackbacks/Pingbacks

  1. Glass og skjenking (del 1) | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

    […] Previous Chapter […]

  2. Glass og skjenking (del 3) | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

    […] Next Chapter […]

Legg igjen en kommentar

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere