Øl til grillmaten

Selv om værgudene ikke alltid er like medgjørlige, fyrer vi opp våre gassgriller, trekullgriller, naturgriller og engangsgriller så ofte vi kan. Noen griller hele året, men de fleste gleder seg like mye hvert år over å starte grillsesongen i mai en gang. Man kan tilberede det meste på grillen ved å variere mellom direkte og indirekte varme, og ved å bruke tykkbunnede gryter. I «Barmens grill» beskriver Lars Barmen litt av et spenn; fra grillede blåskjell via havabbor og en rekke kjente kjøttretter, til pizza og desserter bakt i folie.

Hva så med øl til alt dette? Er det noe spesielt med det? Kan man ikke bare velge en øl som passer til kyllingretten når man griller en kyllingfilet?

grill1grill6Klart du kan, men det er noen forskjeller på grillmat og mat tilberedt på kjøkkenet som faktisk påvirker hvilke øl som passer best.

For det første er vi alle veldig glade i marinade og grillsaus. Det gir et utall av muligheter for å variere smaker og finne akkurat din favoritt. Det vanligste er nok å bruke barbecue saus, chilisaus, tomatsalsa og pestovarianter, men også Thai-inspirerte kokos- eller soyabaserte sauser er jo flotte til kylling, svin, fisk og skalldyr.

For det andre påvirker selvsagt grillingen i seg selv smaken på retten. Røyken setter preg og det blir alltid en mer eller mindre svidd overflate så lenge det brukes direkte varme. Alt i alt gir dette mer sødme / syrlighet / salt, kryddersmak, røyksmak og brentkarakter enn vanlig. Og så er det den effekten man aldri skal undervurdere: Vi sitter ute i frisk luft! Da tåler vi alltid litt mer.

Husk at styrken i retten og ølet skal være i harmoni og at det er gunstig å kjenne igjen de samme smakene begge steder. Når ølen skal velges er derfor mine råd som følger:

fisk2Fisk og skalldyr. Hvis retten grilles direkte og med en spicy saus til bør du velge en hveteøl (f.eks. Austmann Kjole og Wit), Saison (f.eks. Grünerløkka Sitrongress Saison), belgisk Blonde Ale (f.eks. Nøgne Ø Blond) eller en Pale Ale fra butikk (f.eks. Ægir Dag Sitrus Pale Ale). Alle har en del sødme, men ikke for mye. De har normalt også lav bitterhet, noe jeg synes passer godt til delikate retter fra havet. Med mindre det er en kraftig brent overflate (f.eks. Blackened fish) blir mørke øl lett for dominerende i forhold til den fine fiskesmaken.

beer_kinn_sjelefredRødt kjøtt. Hvis kjøttet er godt stekt med mye smak bør du dreie valget i retning av øl med noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en Amber Ale (f.eks. Haandbryggeriet Norwegian Wood), Brown Ale (f.eks. Kinn Sjelefred), tørr Stout fra butikk, eller en mørk lager (f.eks. Frydenlund Bayer) – du kan også gjerne til en lettere kjøttrett velge en belgisk Blonde (f.eks. Ægir Bøyla Blonde). Den siste er veldig anvendelige til mat og tar opp mange smaker, selv om det ikke er noe brentkarakter fra mørk malt. La tilbehøret styre om du går for en mild eller kraftigere variant.

Kylling. Her er det mye som kan passe, men igjen helt avhengig av marinade, saus og tilbehør. Du kan fint bruke de ølene jeg anbefaler til fisk og skalldyr, samt de letteste typene for rødt kjøtt. Jeg synes ikke Brown Ale og Stout gjør seg med kylling, men Wit, Saison og belgisk Blonde går alle veldig bra.

beer and food 5

Dersom du ikke har et glass tilgjengelig har flere leverandører nå gjort den problemstillingen mye enklere for oss. Mange boksøl baserer seg nå på boksen «360 End®» av produsenten Crown. Her drar man av hele lokket og kan drikke av boksen som om den er et glass. Enkelt og greit!

Helt til slutt: Ja, det går selvfølgelig fint an å drikke pils til grillmaten også … Vi har mange gode varianter å velge mellom, og den norske pilsen er jevnt over av veldig bra kvalitet. Så for all del, nyt gjerne en kald pils ved siden av, men som du skjønner: Jeg synes nok at andre øltyper passer bedre til grillmaten enn pils.

Advertisements

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Øl til grillmaten”

  1. Redaktør Spisekartet 20. juni 2016 kl. 18:38 #

    Denne saken gav meg både konkrete råd og generell innsikt om øl til grillmat. Jeg kan til og med huske noe av det. Sånn kan det gjøres av en som kan!

    • Henning 20. juni 2016 kl. 18:44 #

      Takk for det Herr Redaktør! Og med dine matkunnskaper tenker jeg det kommer noe skikkelig bra ut av dette 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggers like this: