Det beste ølet til grillmaten

grillGrillmat og øl hører sammen, men du må ta litt andre hensyn enn vanlig når øltypen velges. Man kan tilberede det meste på grillen ved å variere mellom direkte og indirekte varme, og ved å bruke tykkbunnede gryter. I «Barmens grill» beskriver Lars Barmen litt av et spenn; fra grillede blåskjell via havabbor og en rekke kjente kjøttretter, til pizza og desserter bakt i folie.

Hva er egentlig så spesielt med å velge øl til dette? Kan man ikke bare ta en øl som passer til kyllingretten når man griller en kyllingfilet? Jo da, men det er faktisk noen viktige forskjeller på grillmat og mat tilberedt på kjøkkenet som påvirker hvilke øl som passer aller best – og det er alltid min ambisjon: Å finne det ølet som gjør dette lille ekstra. Som får deg til å si: Wow, denne kombinasjonen var bare utrolig bra!

Forskjellen mellom grillmat og annen tilberedt mat er primært knyttet til to forhold:

grillsaus

For det første er mange av oss veldig glade i marinade og grillsaus. Det gir et utall av muligheter for å variere smaker og finne akkurat din favoritt. Det vanligste er nok å bruke barbecue saus, chilisaus, tomatsalsa og pestovarianter, men også Thai-inspirerte kokos- eller soyabaserte sauser er flotte til kylling, svin, fisk og skalldyr.

For det andre påvirker selvsagt grillingen i seg selv smaken på retten. Røyken setter preg og det blir alltid en mer eller mindre svidd overflate så lenge det brukes direkte varme.

grill1

Alt i alt gir dette mer sødme / syrlighet / salt, kryddersmak, røyksmak og brentkarakter enn vanlig. Og så er det den effekten man aldri skal undervurdere: Vi sitter ute i frisk luft! Da tåler vi alltid litt mer. Styrken i retten og ølet skal være i harmoni og gir en ekstra effekt å kjenne igjen de samme smakene begge steder.

Når ølen skal velges er derfor mine råd som følger:

fisk2Fisk og skalldyr. Hvis retten grilles direkte og med en spicy saus til bør du velge en hveteøl (f.eks. Austmann Kjole og Wit), Saison (f.eks. Grünerløkka Sitrongress Saison), belgisk Blonde Ale (f.eks. Nøgne Ø Blond) eller en Pale Ale fra butikk (f.eks. Ægir Dag Sitrus Pale Ale). Alle har en del sødme og litt preg av sitrus, men ikke for mye. De har normalt også lav bitterhet, noe jeg synes passer godt til delikate retter fra havet. Med mindre det er en kraftig brent overflate (f.eks. Blackened fish) blir mørke øl lett for dominerende i forhold til den fine fiskesmaken.

beer_kinn_sjelefredRødt kjøtt. Hvis kjøttet er godt stekt med mye smak bør du dreie valget i retning av øl med noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en Amber Ale (f.eks. Haandbryggeriet Norwegian Wood), Brown Ale (f.eks. Kinn Sjelefred), tørr Stout fra butikk, eller en mørk lager (f.eks. Frydenlund Bayer) – du kan også gjerne til en lettere kjøttrett velge en belgisk Blonde (f.eks. Ægir Bøyla Blonde). Den siste er veldig anvendelige til mat og tar opp mange smaker, selv om det ikke er noe brentkarakter fra mørk malt. La tilbehøret styre om du går for en mild eller kraftigere variant.

beer and food 5

Kylling. Her er det mye som kan passe, men igjen helt avhengig av marinade, saus og tilbehør. Du kan fint bruke de ølene jeg anbefaler til fisk og skalldyr, samt de letteste typene for rødt kjøtt. Jeg synes ikke Brown Ale og Stout gjør seg med kylling, men Wit, Saison og belgisk Blonde går alle veldig bra.

Dersom du ikke har et glass tilgjengelig har flere leverandører nå gjort den problemstillingen mye enklere for oss. Stadig flere boksøl baserer seg på boksen «360 End®» av produsenten Crown. Her drar man av hele lokket og kan drikke av boksen som om den er et glass. Enkelt og greit!

Helt til slutt: Ja, det går selvfølgelig fint an å drikke pils til grillmaten også! Vi har mange gode varianter å velge mellom, og den norske pilsen er jevnt over av veldig bra kvalitet. Så for all del, nyt gjerne en kald pils ved siden av, men som du skjønner: Jeg synes at mange andre øltyper passer bedre til grillmaten enn pils.

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Det beste ølet til grillmaten”

  1. Redaktør Spisekartet 20. juni 2016 kl. 18:38 #

    Denne saken gav meg både konkrete råd og generell innsikt om øl til grillmat. Jeg kan til og med huske noe av det. Sånn kan det gjøres av en som kan!

    • Henning 20. juni 2016 kl. 18:44 #

      Takk for det Herr Redaktør! Og med dine matkunnskaper tenker jeg det kommer noe skikkelig bra ut av dette 🙂

Legg igjen en kommentar

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere