Da min kone og jeg ble invitert til min fetters bryllupsfeiring i Brussel i fjor høst ble jeg selvsagt glad på brudeparets vegne, men klarte nok ikke legge skjul på en viss entusiasme over å kunne utforske (nok en gang) dette mekka for øl-elskere. Det er ikke bare den høye kvaliteten på ølet vi setter pris på, men også at utvalget er så enormt. I Belgia brygges det så mange forskjellige øl at ingen vel helt har oversikten. Den tyske renhetsloven fikk aldri innpass i Belgia, så her har det alltid vært lov å putte akkurat det man ønsker i brygget. Å komponere mat og øl-kombinasjoner blir sett på som en kunstform og en viktig kulturarv fra munkene og nonnenes oppbyggede kunnskap gjennom mer enn 1000 år.
Vi dro ned i god tid og fikk med oss mange godsaker. Her kommer noen av høydepunktene fra den delen av oppholdet:
Délirum Café. Vi måtte starte her i denne puben med over 2000 øl på menyen! Du kan gå ned i kjelleren eller være i 1. etasje. Vær forberedt på fullstendig handlingslammelse når du står ved disken og skal bestille … Mitt valg: Duvel. En sterk og fruktig Golden Ale. Djevelsk god, spør du meg.
Chez Moeder Lambic Fontainas. Stedet er moderne og stilig, plassert i et gammelt pakkhus. Med 46 forskjellige øl på fat, er det ingen fare for å måtte drikke samme øl to ganger … Her finner du garantert massevis av øl du aldri har hørt om før. Og så er det et veldig bra spisested i tillegg. Mitt valg: Fonteinen Oude Gouze. Måtte jo velge en Lambic her, frisk, syrlig og herlig leskende.
A la Bécasse. Ligger rett ved Grand Place. Ikke la deg lure av det røde inngangskiltet som minner litt om et visst distrikt i Amsterdam. Se ned, gå inn, følg gangen og du kommer til en gammel taverna i bakgården som minner om Dickens’ beskrivelser fra London for noen hundre år siden … Er en av Brussels eldste puber som oser av historie. Mitt valg: Westmalle Triple.
L’Atelier. Koselig og sjarmerende liten bar. Massevis av fat- og flaskeøl å velge mellom. Mange studenter som henger her. Mitt valg: Nei, min kones valg: Kriek Boon.
Ut over disse pubene er det jo hyggelige steder nærmest på hvert eneste hjørne. Ikke gå glipp av en hveteøl (Wit) til Moule-Frites (blåskjell med pommes frites). Her er det så mye å få med seg: Fruktøl, Lambic (basert på villgjær – surt!), massevis av blonde, brune og enda mørkere ale – man må bare tilbake, igjen og igjen …
Trackbacks/Pingbacks
[…] kombinasjoner fra kursene. Men disse fire innleggene er populære, og det er jeg glad for. Både puber i Brussel, innleggene om de deilige belgiske, og litt historie om trappist-ølet og de nye […]