Julen er på mange måter årets høydepunkt for oss øl-entusiaster. For det første er det jo en naturlov i Norge at man skal brygge og drikke et fyldig alkoholrikt øl til jul. Det har vi trolig gjort i mer enn 1500 år. Under middelalderen het det ”å drikka jol”, noe som våre forfedre gjorde til gangs under vinterfesten jolablot som startet ved vintersolverv mens vinteren var på sitt mørkeste og kaldeste. Til denne ølen passer selvsagt fet og kraftig mat som hånd i hanske. Og når vi tillegg hvert år setter nye rekorder i antall juleøl, med stadig nye, spennende og deilige varianter, er det bare å glede seg. For ingen ting slår den flotte kombinasjonen av mørke kvelder, snø, kuldegrader, fyr på peisen, julepyntet hus og kraftige, lune juleøl …
Siden julematen er den samme hvert år og ølet omtrent likt hvert år, er det ikke rom for så veldig mye sprell når man skal anbefale øl til julematen. Men noen justeringer er det alltid. Med et par hundre juleøl på markedet dukker det av og til opp nyheter som passer spesielt godt til enkelte retter. Smak og behag endrer seg jo også – for min del styrer jeg for eksempel nå mer mot en kraftig porter enn en juleøl til maten, den er like smaksrik, men mindre søt og ikke så tungt krydret som juleøl kan være.
Under finner du linker til artikler som tar for seg de to aspektene tradisjon og øl til julemat.
Den første handler om våre gamle historiske tradisjoner og hva som har preget og formet utviklingen gjennom mange år.
Men det viktigste er jo valg av øl til julematen. DN har 9.12.2017 gjentatt sin artikkel fra 2016 med vinanbefalinger til julematen, og jeg gjør som i fjor: Velger øl til de samme rettene ut i fra deres beskrivelse av retten og de krav den setter til drikken. I tillegg kan du se på min tidligere oversikt over valg av øl til julematen. For å få tips til flere dessertøl, er det mulig å gå inn på fanen til venstre, eller her.
Ølakademiet har testet årets juleøl. Resultatet finner du her.