Ti tips for å øke din ølglede

Det er ikke bare jeg som mener at livet er for kort til å drikke dårlig øl. Så da er det vel bare å plukke ut et godt øl hver gang, er det ikke? Vel, ikke helt. Det viktigste er selvsagt hvilket øl du velger, men flere andre forhold påvirker hvor stor glede du vil få av ølet ditt. Her har jeg samlet mine aller viktigste erfaringer og håper dette er en hurtiginnføring som du vil få glede av. Vil du lese mer er det bare å følge linken under hvert punkt.

  1. oppvaskbørsteVask av glass. Du kan ha kjøpt verdens beste øl, men dersom glasset er møkkete eller det er fettrester som kommer i kontakt med ølet, vil skummet falle sammen og både smak, lukt og utseende vil bli helt feil. Glasset må vaskes riktig! Dette kan du lese mer om her.
  2. Temperatur. Både lunkent og for kaldt øl blir feil. Lunken pils i Syden vet vi jo alle hvor lite festlig er. Og en iskald Imperial Stout gir heller ingen ovasjoner. Egentlig er det ganske enkelt: Sørg for at ølene du skal drikke står til kjøling og ta dem ut i tide fra kjøleskapet. Hvilke øl som smaker best til forskjellige temperaturer lærer du raskt. Verre er det ikke.
  3. Beer CompositeValg av glass. Glasstypen som du (eller serveringsstedet) velger påvirker både smak, lukt og utseende. Privat bør du ikke bruke samme ølglass til alt, sørg for at du har et par varianter tilgjengelig. Ute bør du ikke akseptere hva som helst. Bestiller du en hveteøl skal du selvsagt få det servert i et hveteølglass! Det beste all-round ølglasset er nok et tulipanglass med stett. Under kategorien Glass og skjenking finner du oversikter over alle de mest vanlige ølglassene og hvilke øl de passer best til.
  4. Prøvesmaking. Her er det de fire S-er som gjelder: Se, snuse, smake, svelge. Ikke bare gulpe innpå, men ta seg tid til å få et godt syns- og smaksinntrykk også. Det tar faktisk litt tid å lære dette, men etter hvert kommer smakene mer og mer frem. Og det er da det begynner å bli gøy for alvor. Slutter du å røyke i tillegg, begynner vi virkelig å snakke …
  5. sjokoladetrøffelTil maten. Jeg har i årevis messet om de tre reglene man skal passe på ved valg av øl til mat: Balanse, harmoni og kontraster. Balanse for at ikke mat eller øl skal overdøve hverandre, harmoni for at du skal finne igjen samme smak begge steder, og kontraster som kan gi spennende og uventede opplevelser. Ha det alltid i bakhodet.
  6. I maten. Dersom en oppskrift inneholder kraft, vin eller vann er det alltid mulig – og i veldig mange tilfeller å foretrekke – å bruke øl istedenfor. Hvilken øl avhenger helt av retten, men en grei regel er å velge øl som har en lav eller relativt lav bitterhet. Jeg er glad i bitterheten i en fruktig IPA, men ikke når bitterheten setter preg på maten. Det blir litt feil. Et bra eksempel på øl i mat er en fransk kjøttgryte (Beuf Bourgogne).
  7. poletPå polet. Nå er det over 1 000 forskjellige øl du kan velge mellom på polet. Det er imidlertid en hake ved dette: En betydelig andel finner du bare på bestillingsutvalget. Nå som antall bryggerier vokser enormt, er nåløyet for å komme inn på standardutvalget blitt veldig smalt. Og utvalget på pol rundt omkring i landet er i tillegg veldig variabelt. Derfor er det massevis av fantastisk bra øl som du bare får tak i ved å bestille det. Jeg bestiller jevnt og trutt en kasse med forskjellige øl på nettbutikken deres og plukker det opp på nærmeste pol. Et veldig bra tilbud som flere burde benytte seg av.
  8. Lagring. Kriterier: Kjellertemperatur. Mørkt. Brune glass. Alkoholsterkt. Gjerne ettergjæring på flasken (det vil si at det er bunnfall). Da kan du lagre øl i flere år. Jeg har masse glede av årgangsjuleøl og andre kraftige øl som bare blir bedre av å lagres. Og så er det veldig spennende å se hvordan ølet utvikler seg. Men pilsen skal du drikke med en gang.
  9. Tasting beerBøker. Den raske utviklingen på ølmarkedet har gjort det vanskeligere å anbefale bøker om øl enn det var før. En gledelig utvikling er at det i løpet av 2014 og 2015 har kommet flere veldig fine norske bøker om øl på markedet. Men når jeg kjenner godt etter, er jeg fortsatt en stor fan av boken Tasting Beer av Randy Mosher. Den er utrolig innholdsrik og holder seg godt. Anbefales fortsatt.
  10. Nettsteder. Norske bryggerier har fra 1.11.2015 lov til å «informere nøkternt» om sine produkter. Det er jammen på tide. Alkoholloven er på mange måter antikvarisk, men nå har heldigvis myndighetene tatt til (litt) fornuft. Jeg sjekker alltid hva andre skriver om forskjellige øl på ratebeer.com. Der får du mange (og ofte gode) vurderinger av ulike øl. Ikke minst indikasjoner på hvilke smaker og lukter du kan forvente (utrolig hva en del av disse folkene klarer å (eller hevder å) identifisere av smaker). Husk bare at smaken er som baken … Selv er jeg veldig glad i enkelte øl som får helt middels karakter.

Dersom du tar hensyn til alt dette garanterer jeg deg en bedre øl-opplevelse!

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere