Hvor mye tar staten i avgifter?

ægir ipaNylig ble Ægir IPA beæret med tittelen Årets øl i Norge. Vel fortjent, det er et flott øl. På polet koster herligheten kr. 67. Men vet du hvor mye staten tar i avgifter av dette? Jeg har regnet litt på det …

Svaret er at staten totalt tar 43% av prisen i avgifter på dette ølet, eller nesten halvparten av det du betaler. Inkluderer du polets avanse, som jo også går inn i statskassen til slutt, blir andelen 60%. Men det er litt urettferdig, fordi avansen dersom sterkøl hadde blitt solgt på Meny neppe hadde blitt mindre.

Kalkulasjonen er ganske enkel (men jeg må ta et lite forbehold om at jeg kan ha feiloppfattet noe).

Prisberegning Ægir IPA:

Nettopris grossist 27,50
Alkoholavgift 14
Emballasjeavgift 1,57
Polets avanse 10,50
Moms 13,39
Utsalg 67

Alkoholavgiften er avhengig av alkoholstyrken. Ægir IPA er 6,5%, en tilsvarende øl med f.eks. 8,5% får en økning med kr. 4,50.

Polets avanse er en fast del på kr. 8,90 / liter, og et verdipåslag på 22% av innkjøpsprisen.

Moms er 25% av summen av innkjøpspris, avgifter og avanse. Staten innkrever således mva på statens egne avgifter …!

Med såpass store avgifter må jo prisen på polet bli drøy. Det verste er etter mitt syn noe helt annet, nemlig det påslaget restaurantene og pubene tillater seg å ta. Grovt sett dobles prisen når du kjøper det samme ølet ute. På Sagene Lunsjbar koster en Nøgne Ø Pale Ale kr. 118, på The Thief er IPA fra de samme priset til 138, og det får man jo helt hakeslepp av. Og en halvliter pils til kr. 100 på hippe steder (vel, trenger ikke være det engang), hva skal man si? Utelivsbransjen er grådig, men her nytter det ikke for dem å skylde på staten: Bare en fjerdedel av prisen du betaler for en skummende øl ute på by’n er avgifter …

Nei, jeg synes de burde ta et fast påslag uavhengig av hvilket øl de serverer. Det er ingen naturlov som tilsier at restauranten skal få bedre betalt fordi produktet de kjøper inn er litt dyrere. Jobben de gjør og faste utgifter er jo akkurat de samme. Ved en slik endring garanterer jeg imidlertid en ting: Salget vil øke! Mer nytelse for oss, mer penger til dem, mer avgifter … da blir vel alle glade?

8 kommentarer ↓

8 kommentarer den “Hvor mye tar staten i avgifter?”

  1. Kjoygard 23. januar 2013 kl. 11:21 #

    Mnja, litt skeptisk til innføring av regulert fast påslag på alkohol på utesteder. Det er litt for mange faktorer som spiller inn i prisfastsetting, ikke minst handler dette om husleie, driftskostnader, etc. I tillegg bruker ange utesteder salg av alkohol til å sponse mataging, ettersom det er mindre avanse på den næringen. Et statlig inngrep her vil nok medføre at relativt mange gode cafeer/puber ville måtte legge ned.

    • Henning 23. januar 2013 kl. 12:45 #

      Nå mener ikke jeg at det bør legges på et (stats)regulert påslag, men jeg provoseres av at gode, mikrobryggede øl skal bli så forholdsvis mye dyrere enn den vanlige pilsen. Restaurantene gjør det samme som med vin, jeg synes heller ikke noe om å betale kr. 600 for en vin som koster 200 på polet! Hvorfor skal en restaurant tjene 50 kr mer på Nøgne Ø enn Ringnes? Jeg ønsker jo også at utestedene skal tjene penger, ellers blir det dårlig med øl til oss der ute 🙂 Men tror altså at det er mulig å få til begge deler …

  2. Svensken 3. april 2014 kl. 00:27 #

    Jag är ganska enig i att priserna är lite väl stiva i vissa tillfällen, men jag vet inte helt hur du har räknat på det här eller om du har gjort det alls.
    Många restauranger och barer är delar av större koncerner eller kedjor där det inte bara gäller att leverera vinst, utan även procent på olika varugrupper. Idag så blir fler och fler tvungna att gå bort ifrån den gamla standarden med en varukost på omkring 28-30% på all öl och hellre bara ha det på «husölen».
    Det är även en god del restauranger där hyran är procentbaserad och inte en fast kostnad.

    Jag har gjort ett litet räknestycke där vi kan jämföra vilken produkt företagen tjänar mest på.

    Frydenlund 0,5:
    22,93 exkl moms och 28,66 inkl moms
    Ponera att vi i tillägg får en «kickback» på 20% (en rabatt mikrobrygg sällan kan ge, om de kan ge någon alls.)
    Då har vi inköpspris på 22.93 inkl moms.
    Ægir IPA:
    52,06 exkl moms. och 65,08 inkl moms

    Om vi sen säger att vi sitter på en bra bar i Oslo som även kan leverera någorlunda kvalitativa drinkar och bra vin. Alltså inte en brun ölpub.
    Vi räknar om priset på den garanterade 0,4:an på 72,- de serverar till halvliter så blir det 90,-. Ægir IPA ponerar vi kostar 138,-.

    Då har vi en förtjänst för bedriften på 67,07 för en Ringnes och 72,92 för en Ægir IPA.

    Om vi i tillägg räknar på att en person som dricker en IPA kommer sitta och suga på den i säkert 30% längre tid än de som sveper «halvlitere» så är det väl inte så farligt för den medvetna gästen.

    En fantastiskt mycket bättre öl till en faktiskt inte så orimlig pris. Eller?

    • Henning 4. april 2014 kl. 09:05 #

      Takk for kommentaren din med regnestykke! Ja, jeg er enig med deg når man ser på ditt eksempel. Men jeg har to innvendinger: 1) prisen på kr. 72 for en 0,4 l er alt for høy! 2) prisen på en halvliter er tross alt mange steder lavere. Et sted jeg ofte går koster 0,5 Ringnes kr. 67. Da blir plutselig regnestykket litt annerledes. Uansett mener jeg at det er veldig dyrt å betale kr. 138 for en Ægir IPA …

  3. Øl mannen 9. juli 2014 kl. 21:16 #

    67,- kr for en øl er ran på høylys dag uansett hvor god den er!Jeg kjøper 99.99% av all øl jeg drikker i utlandet.
    Veldig synd for norske mikrobryggerier, men lommeboka tåler ikke dette ågerprisnivået.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

    […] nr. 2 på popularitetstoppen handler om hvor mye staten tar i avgifter for øl som selges. Det er åpenbart noe mange – med god grunn – er opptatt av. Den […]

  2. Beste ølkjøp på taxfree | Hennings ølblogg - 17. januar 2015

    […] har tidligere skrevet om hvor mye staten faktisk tar inn av avgifter. Totalt sett er det ca. 43 % av utsalgsprisen. Når den forsvinner skal derfor kjøpet bli […]

  3. Gode øl-kjøp på taxfree | Hennings ølblogg - 27. juli 2017

    […] dyre på taxfree med en rabatt som er langt lavere enn skattene og avgiftene som de er fritatt for (ca. 43 %). Så her tjener leverandøren Heinemann meget […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: