Oversikt over glutenfrie øl

Vi har aldri hatt så mange gode glutenfrie øl som nå. Det beste utvalget av glutenfrie øl er helt klart på Vinmonopolet. Meny er fortsatt best når det gjelder butikkøl, men utvalget hos dem ser ut til å ha gått noe ned hvis man ser bort fra de lette norske pilsvariantene fra de tradisjonelle bryggeriene som har kommet i år. Gulating tar jevnlig inn nye (gode) merker. Merk at utvalget glutenfrie øl i stor grad varierer fra butikk til butikk.

Øl som har blandet mais eller ris sammen med byggmalt, får redusert gluteninnhold. Derfor har øl som Corona og Budweiser relativt lavt innhold, men de er ikke glutenfrie og er derfor ikke med på oversikten.

Listen under blir oppdatert etter hvert som jeg oppdager nye merker på markedet i Norge. Dersom du finner et øl som ikke er på listen må du gjerne legge inn en beskjed om det i kommentarfeltet. Sist oppdatert: 07.08.2017.

polet

  • Brunehaut Amber Ale, 6,5 %. Brunehaut har knukket koden. Rett og slett en flott mørk belgisk ale. Kjenner ikke at dette er uten gluten. Terningkast: 5
  • Brunehaut Blond Ale, 6,5 %. Veldig god og frisk blond som trygt kan anbefales. Klart blant de beste uten gluten. Terningkast: 5
  • Munkebo Svadilfare Porter, 5,9 %. Flott og spennende porter med preg av røstet malt og litt lakris i ettersmaken. Nydelig til mørk sjokolade. Terningkast: 5
  • Nøgne Ø Porter, 7 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Tåler du denne, er det lite å klage på! Markant aroma av kaffe og brent malt, fyldig og balansert smak med preg av kaffe, mørk sjokolade og tørket frukt. Nydelig sammen med sjokoladekake … Terningkast: 5
  • Kinn Pryl Belgisk Dobbel, 7 %. Fyldig, fruktig og typisk smak av belgisk gjær. Brygget på malt, gluten fjernet ved bruk av enzym. Flott øl, som vanlig fra bryggeriet i Florø. Terningkast: 5
  • Green’s Dark Ale, 5,8 %. Fyldig og smaksrikt. Mørk sjokolade og kaffe. Dette er et balansert og vellykket øl basert på malt. Denne egner seg også fint til matlaging, f.eks. i en kjøttgryte. Terningkast: 4
  • Mikkeller I wish glutenfri IPA, 6,5 %. Dette er en veldig bra IPA. Eneste problem er at man aldri vet hvor lenge Mikkeller fortsetter å lage forskjellige typer. Så du får nyte den mens du kan. Terningkast: 4
  • To øl Reparasjonsbajer, 5,8 %. Nok en bra øl fra To øl. Fin IPA, med markant ettersmak fra bitterhumle som passer ekstra bra dagen derpå. Terningkast: 4
  • Grisette Blonde, 5,5 %. Frisk og fin blonde som er deilig om sommeren. Litt lettere enn en Saison, kjenner en svak og behagelig frisk syrlighet. Terningkast: 4
  • Iron Horse Best Bitter, 5 %. Endelig en glutenfri engelsk bitter. En fin pale ale, dette. Litt kremet skum og behagelig lang ettersmak. Lettdrikkelig. Terningkast: 4
  • Brasserie Artesienne, Bon Samaritain, 6 % (Blond Ale). Belgisk stil med en middels fylde og fruktig aroma og smak. De må ha justert oppskriften noe for den er nå klart bedre enn forrige gang jeg drakk den. Terningkast: 4
  • Glutenberg IPA, 6,5 %. Overraskende bra IPA gitt at den er laget på bokkhvete, mørk ris, mais og millet (frø). Den smakte fruktig og friskt med en lang ettersmak av bitterhumle. Terningkast: 4
  • Brasserie Artesienne, Bon Samaritain Ambree, 6 % (Amber Ale). Brygget på malt. Mye malt, typisk karamell som det ofte er på mørk lager. Lav bitterhet. Godt øl hvis du liker stilen, men er litt pregløst. Terningkast: 3
  • Estrella Damm Daura, 5,4 % (Pils). Dette er en enkel og helt grei pils. Frisk, lett, med litt sødme, en tanke sitrus og en forsiktig dose bitterhet. Siden Damm er spansk er dette ølet lett tilgjengelig i Spania. Det ble kåret til verdens beste glutenfrie øl i 2013, noe jeg ikke tror skjer igjen. Terningkast: 3
  • Green’s Blond Ale, 5,8 %. Frisk og lett å drikke. Kjenner litt aroma fra sorghum (tror jeg), men ellers er det en god blond i belgisk stil. Terningkast: 3
  • Munkebo Balder Agave, 7,6 % (IPA). Ikke brygget på malt. Har ikke smakt den selv, men på RateBeer slår den absolutt ikke an. Rar, kunstig, sur er ord som går igjen. Stoler på de som har bedømt den. Skal nok teste den selv en gang. Terningkast: 2

Ikke vurdert (pol):

  • Glutenberg Blanche og Rousse. Ikke brygget på malt. Får blandet omtale på RateBeer.
  • Brasserie Artesienne, Bon Samaritain Triple, 9 % (Belgisk Triple). Brygget på malt. Får god omtale på RateBeer.


logo menyGulating logo
logo coop2logo rema1000

  • Kinn Pilegrim, 4,5 % (Pale Ale, under 20 PPM gluten). Dette er virkelig en god nyhet. En lys, frisk Pale Ale i engelsk stil med tydelig humlearoma. Var den første ølen Kinn brygget i 2009. Nå er den tilsatt et enzym og blitt glutenfri. Terningkast: 5
  • Wold Top Against the grain, 4,5 % (Pale Ale, under 20 PPM gluten). En frisk og lett bitter basert på malt og litt mais, med moderat humlebitterhet. Har vunnet flere priser og blitt brygget siden 2008. Meget bra øl. Terningkast: 5
  • Celia Lager, 4,5 % (Pils). Flott og typeriktig tsjekkisk pilsner laget på malt. Trolig den beste pilsen av de glutenfrie. Terningkast: 5.
  • Nøgne Ø Bitter, 4,5 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Kvalitetsøl med duft av sitrus og sødme, med en balansert smak av sødme fra malten (karamell) og en betydelig mengde humle. Fin bitterhet i avslutningen. En god og forfriskende øl. Terningkast: 5
  • BrewDog Vagabond, 4,5 % (Pale Ale). En anstendig, frisk og svakt søtlig pale ale fra Skottene. Ganske fruktig med toner av sitrus og kanskje grapefrukt. Nok et bevis på at det går an å lage en fin glutenfri pale ale på malt. Terningkast: 4.
  • Ringnes Lite, 4,5 % (Pils). Ta en Ringnes pils og trekk fra litt av alt. Ølet har maltpreg, men man får en litt «utvannet» følelse. Et enkelt øl med moderat humlebitterhet. Godkjent – helt midt på treet. Terningkast: 3
  • Neumarkter Lammsbräu, 4,7 % (Pils). Fin og frisk, en grei tørsteslukker. Litt emmen ettersmak. Maltbasert. Best når den er iskald. Terningkast: 3
  • Mack Lite Glutenfri, 4,2 % (Pils). Fint sommerøl. Bra balanse, smak og lukt av blomster. Lav bitterhet. Terningkast: 3
  • Monozo White Beer, 4,7 % (Hveteøl). Tydelig preg av banan og frukt. Frisk og behagelig å drikke. Koriander og sitrus. Bra øl til å være brygget på bokhvete og mais. Terningkast: 3
  • Ringnes Lite Mørk Pilsner, 4,3 % (Pils?). Litt mer malt- og karamellsmak, nesten mørk som en bayer. Ganske ordinær. Best kald og fersk i glasset. Kanskje bedre i enn til maten? Terningkast: 2 
  • Mack Isbjørn Lite Glutenfri, 4,2 % (Pils). Lukter godt av blomster og humle. Mangler balanse. Tynn og pregløs. Terningkast: 2
  • Hansa Lite, 4,2 % (Pils). Ser bedre ut enn den smaker. Nesten ingen aroma. Veldig kort smak. Terningkast: 2
  • Grans Glutenfri, 4,5 % (Pils). Frisk, med lite preg av malt. Tynn og lett. Terningkast: 2
  • SØR Glutenfri, 4,5 % (Pils). Mye lukt av humle. Vannete. Lys og klart fin farge. Litt ubestemmelig ettersmak. Terningkast: 2
  • Aass Lite, 4,5 % (Vienna Lager). Fruktig, kjenner godt maltsmaken. Tam og flat. Pregløs. Terningkast: 2
  • CB Lite Glutenfri, 4,5 % (Pils). Lav bitterhet. Flat. Kort smak. Veldig tamt øl. Terningkast: 1
  • Mongozo Premium Pilsner, 4,7 % (Pils). Vannete og tynn. Flat og pregløs. Ikke bra, dette her. Terningkast: 1

Ikke vurdert (butikk):

  • SKA Rudie Session IPA, 4,5 % (IPA).
  • St. Hallvards Homansbyens Dronning, 4,7 % (Pils).
  • Omission Gluten Free Lager, 4,6 % (Lager)

Alkoholfritt:

  • Mack Freeze Glutenfri (pils). Slett ikke verst. Tydelig bitterhet, markert sødme. Litt metallisk ettersmak. Terningkast: 3

Ikke vurdert (alkoholfritt):

  • Krombacher (pils).
  • San Miguel (pils).
  • Erdinger Alkoholfrei (hveteøl).

Hvilke av de glutenfrie ølene passer best til mat? Nå har jeg også lagt inn glutenfrie anbefalinger til alle mat og øl kombinasjonene.

Spre det glade budskap om dette utvalget til dine venner og bekjente som sitter og depper over sin skjebne: Det er håp i mørket! Spesielt på polet kan man nå finne veldig bra alternativer. Du kan lese om brygging av øl uten gluten i innlegget om en stille glutenfri revolusjon.

Under er utvalget av norske glutenfrie øl samlet på ett brett. Fra prøvesmaking i regi av Cøliakiforeningen.

17 kommentarer ↓

17 kommentarer den “Oversikt over glutenfrie øl”

  1. Hageheksa 27. juni 2015 kl. 01:40 #

    Hei! Er det slik å forstå at Green’s Blond Ale og St. Peter’s er laget helt uten korn? Hvor kan man få kjøpt disse? Takk for tips! 🙂

    • Henning 27. juni 2015 kl. 11:50 #

      Hei! Ja, begge skal være brygget uten korn, dvs med andre sukkerkilder enn malt (korn). Men: Man kan aldri vite helt sikkert om oppskriftene endres – uansett er begge to garantert glutenfrie. Nå er det en stund siden jeg sjekket, men etter litt googling ser jeg at Green’s lager glutenfrie øl både med og uten korn. St. Peter’s skal også være laget helt uten korn. Green’s finner du på polet (enten standardutvalg eller bestillingsutvalg), men St. Peter’s vet jeg de har på Meny og mener at jeg har sett den på Rema 1000 også. Jeg bruker bestillingsutvalget ofte. Det er enkelt og praktisk, får en sms når varene er kommet til mitt lokale pol og svipper bare innom der og plukker opp. Lykke til!

      • Hageheksa 27. juni 2015 kl. 22:15 #

        Hei igjen, var på Meny i dag og kjøpte St. Peters glutenfrie øl. Den var jo knallgod! Litt lite kullsyre, men veldig god på smak. God til fish & chips. Det stod ingenting på etiketten om hva den var laget av, men jeg håper det inderlig var uten korn. Takk igjen.

  2. anneholoien 21. mai 2016 kl. 19:06 #

    Coop har tatt inn en organisk glutenfri «lager» som heter Celia. Ikke værst.

  3. Morten 22. juni 2016 kl. 09:09 #

    Hva med Hansa lite som også er gluten fri. Coop hadde også inne en fra Kinn som også var glutenfri. vet om det er å få tak på glutenfri rus brus også nå

  4. Reidar 22. juni 2016 kl. 10:55 #

    Kinn Pilegrim på 0,33 er også glutenfri 🙂

    • Henning 23. juni 2016 kl. 09:29 #

      Kinn Pilegrim er jo en flott nyhet! Den har vært blant mine favoritt «hverdagsøl» i flere år!

  5. Anne Skjelmerud 15. november 2016 kl. 16:46 #

    Hei! Takk for flott oversikt, selv er jeg mer av en vindrikker, men setter også pris på øl. Men jeg har lurt på om det finnes alkoholfritt glutenfritt øl, for det har jeg aldri sett. Vet du noe om det? Anne

    • Christoffer 27. juni 2017 kl. 07:46 #

      Veldig sent svar, men ja, det finnes noe som er glutenfritt og alkoholfritt. Munkebo Høgni er 0.0% og i tillegg glutenfritt. Du har også noe som er glutenfritt som går under alkoholfritt (opp til 0.7%), fek Lammsbrau.

  6. teamkaffe 26. juni 2017 kl. 20:40 #

    Lammsbrau på 3¿????? Noe av det værste jeg har smakt, metallisk, surt og brent mandel pluss litt våt hanske, ingen av oss som har smakt den syns den er noe god, det meste andre er bedre. Om denne får 3 så lurer jeg på hva det andre smaker?
    Og hvor er St.Peter?

    • Henning 26. juni 2017 kl. 21:01 #

      Hei! Uff, det hørtes ikke godt ut! Smakte den for to år siden og da var den helt ok. Kanskje dere fikk en dårlig batch eller at den er veldig gammel. Mener jeg fjernet St. Peter fordi Meny sluttet å selge den, men det skal jeg sjekke. Den var god.

    • Skogen 12. november 2017 kl. 23:39 #

      Smakte den da den kom på markedet, og ble skuffet. Ga den en ny sjanse for ei stund siden, og ble positivt overrasket. Kjøper den når jeg er innom Meny, grei nok.

  7. Joakim 4. august 2017 kl. 21:49 #

    Knallbra oversikt! Keep up the good work 🙂

  8. Katja Marty Bye 5. august 2017 kl. 19:38 #

    Har du smakt Dam Daura? Den skal visst være bra!

    • Henning 7. august 2017 kl. 09:51 #

      Damm har to glutenfrie varianter. Estrella Damm Daura er en lys og frisk lager (omtalt i min oversikt). I tillegg har de en øl som heter Damm Daura Märzen som er glutenfri. Har ikke smakt den og den er ikke på polet heller.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

    […] liten, men for mange viktig sak, handler om glutenfri øl. Tror ikke så mange som leser denne siden regelmessig er så opptatt av dette, men for meg er det […]

  2. En stille glutenfri revolusjon | Hennings ølblogg - 14. februar 2016

    […] å finne mange veldig bra eksemplarer. Og etterspørselen øker. En morsom kuriositet er at min oversikt over glutenfrie øl i det norske markedet var den siden som fikk flest oppslag på Hennings ølblogg i 2015! Den kom […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: