På jakt etter Madrids beste ølbar, og litt til

Irrealia1Jeg åpnet den gamle tredøren, tittet inn, og ble møtt av den velkjente og gode kombinasjonen av lukt og lyder som oppstår blant mennesker på et trivelig ølsted . Folk sto der i tette klynger med ulike glasstyper, fylt opp av lyse, brune og mørke øl – og det var ikke vanskelig å se at de trivdes. Ja, her skulle jeg inn, ingen tvil om den saken.

Madrid er så mangt – kongelig palass, gallerier, museer, shopping, Santiago Bernabéu Stadium, tyrefekting – men en øl-by er den definitivt ikke. Øl-konsumet er riktignok høyt, men det er (også her) den lyse og lette varianten som fullstendig dominerer. Selv om volumet av håndtverksøl er lavt, skjer det likevel en rivende utvikling. Nye mikrobryggerier popper opp, og stadig flere ølbarer har etter hvert et anstendig utvalg av gode øl. Madrid klarer – heller ikke her – å holde følge med sin katalanske konkurrent, men sånn er det jo ofte med de store, ærverdige og arrogante: De snur seg ikke fort, men når de først kommer så kommer de med full kraft. På de populære øl-barene merker jeg meg at en store kategori øl-drikkere glimrer med sitt fravær: Godt voksne spanske menn. Det er en ny generasjon som leder an, snittalderen på de stedene jeg var innom ligger på 30 – 35 år, og dette er på ingen måte en guttegreie, her er begge kjønn med.
Irreale2Det var ikke tilfeldig at jeg dumpet bort i dette stedet. Å gjøre litt forarbeid før man drar til en ny by lønner seg alltid. Jeg søker på nettet, sjekker i guidebøker, og ikke minst leser hva andre mener på ratebeer.com. Dette brakte meg rett til indrefileten. Irreale er en lekkert restaurert øl-bar i bydelen Malasana, like ved metrostasjonen Bilboa. Bydelen er kjent for sin «motkultur» med retrobarer, butikker og nattklubber hvor man hyller 70- og 80-tallet. Irreale tiltrekker seg et ungt, selvbevisst og ofte ganske hipt klientell. Det var ikke bare jeg som likte meg her. Også min kone senket skuldrene, nippet til sin glutenfrie Peter, Pale and Mary fra Mikkeller, og smilte fornøyd. Ingen dårlig start på kvelden, dette.

Mad brewing 1Jeg startet med en utsøkt Wheat IPA fra Mad Brewing. Hadde aldri hørt om dem, men skrøt av den hvite IPAen til mannen bak tappekranen. Å snakke litt med øl-entusiastene som driver slike steder er ofte en god idé. Han skjønte fort at jeg var litt over middels interessert, og anbefalte oss sterkt å besøke bryggeripuben som Mad Brewing nylig hadde åpnet. Jeg lot meg ikke be to ganger.

Mad Brewing er et helt fersk bryggeri som startet opp høsten 2015. I den ene enden av bryggeriet har de rigget opp et enkelt lokale med bardisk, bord og ulike effekter i forskjellige montre. Bak store glassflater ser man rett inn på bryggeriet med rustfrie tanker og rør. Spartansk, rustikt og trivelig. Kan nok ikke sammenlignes med et sted som Nydalen Bryggeri og Spiseri, men har likevel en betydelig sjarm som ikke minst kommer fra en trivelig, dedikert og kunnskapsrik betjening, som selvsagt alle jobber med brygging på dagtid.

Madbrew2Jeg fulgte deres anbefaling om valg av øl til forrett (fritert calamares), hovedrett (helstekt kylling (i stekepose) med en mørk, kraftig chilibasert (chipotle) saus) og dessert (fyldig og fuktig sjokoladekake). Den røkte porteren til kyllingen var en spennende kombinasjon, og for å være ærlig: en litt uventet anbefaling. Men det stemte fantastisk bra når jeg kjente røyksmaken på den kraftige sausen. Og imperial stout til sjokoladekaken … himmelsk. En stund ut i måltidet sa min kone til meg at hun satte pris på servicen, men var ikke mannen vår litt vel ivrig? Han var der jo hele tiden. Nå synes ikke jeg man skal kritisere noen for å ville yte god service, men var litt enig. Plutselig knekker min kone sammen i latter og peker diskret bort til baren. Der står betjeningen vår, begge to, og er altså klin like! To gale bryggetvillinger, rett og slett! Herlig, og etter det ble det jo bare morsommere og morsommere. Hvem var det nå egentlig vi bestilte av? Og hva skulle vi si når han, eller han andre, kom tilbake og spurte hvordan det smakte og jeg gjerne ville følge opp det vi snakket om sist?

Vår langhelg i Madrid sto altså i ølets tegn. Jeg kan uten å nøle anbefale Irreale og Mad Brewing, men Madrid har også mange andre gode ølsteder å by på. Du kan være trygg på at du vil finne gode øl, det er ingen fare med den saken.

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: