Beer Cocktails: Blasfemi eller innovasjon?

Min første erfaring med å blande øl med noe annet var det vi kalte «dypvannsbombe». Vi tok en halvliter med pils og senket et fullt drammeglass forsiktig ned slik at det sto på bunnen. Så var det bare å sette i gang. Neste på listen var den engelske Shandy, som er en 50 / 50 blanding av bitter og mineralvann, f.eks. sitronbrus, eplejuice beer cocktail 7eller ingefærøl. En annen tradisjonell blanding er Guinness og musserende vin (Black Velvet). I Bayern har de sin Shandy-variant med et morsommere navn: Radler (syklist). Den får man kjøpt i Biergarten og er normalt en lik blanding av deres lyse lager (Helles) og Sprite. Når man drikker den på en varm sommerdag (smaker faktisk ikke så verst) istedenfor den vanlige ølen øker sannsynligheten for at man kan sykle hjem på en forsvarlig måte! Jeg bodde i Munchen i et par år og tenkte mange ganger at de sjanglende syklistene godt kunne ha byttet ut deres Helles med en Radler eller to. Dette er jo eksempler på ganske primitive «utvanninger» av ølet, og jeg kan styre min begeistring.

beer cocktail 1Men nå er det i ferd med å skje en endring. Vi ser det ikke i særlig grad her på berget, men i USA er det en klar trend med fremvekst av barer som serverer et utvalg av Beer Cocktails på et helt annet nivå enn en Shandy. Men hvordan skal man forholde seg til dette? Innledningsvis spør jeg: Er dette blasfemi eller innovasjon? Blasfemi kan vel i denne sammenheng defineres som nedsettende behandling av det som (av noen) anses hellig, mens innovasjon er det å skape noe nytt, helst til det bedre. Puristene vil sikkert hevde at vi snakker om det første. Man ødelegger den rene og fine smaken av hver ingrediens ved å blande på denne måten.

For meg går nok skillelinjen mellom der hvor sammensetningen gir en smaksopplevelse som gir et løft, i motsetning til nedtur. I klartekst: En dypvannsbombe har ingen annen funksjon enn å gjøre drikkeren raskere full. Til det sier jeg nei, takk. Eller? Hva hvis det en seidel med klart glass hvor man senker ned et lite stettglass med kirsebærlikør og fargene står nydelig sammen? Den er visstnok veldig populært blant studenter i Bayern for tiden. Og er ikke Guinness og musserende mye bedre hver for seg? Jo, jeg synes nok det, men hvorfor ikke prøve?beer cocktail 6

Hva med en cocktail bestående av 350 cl tørr Stout, tilsatt litt Dubonnet, Grand Marnier og Creme de Cacao? Eller: Stout, Whisky, rom, sitronjuice, soda, sirup, litt muskat og en sitronskive? (Hvor andelen øl går ned til å bli en ingrediens på linje med brennevinet.) Da beveger vi oss fra det som nærmer seg misbruk av øl til en spennende og relativt nyskapende drikk. Den smaker ikke godt på grunn av ølet, men fordi de ulike smakene kompletterer, balanserer og utfordrer hverandre. Her dreier det seg i veldig stor grad om å ha et åpent sinn.

Beer Coctails er en trend som sikkert kommer hit snart, men det er likevel på ingen måte noe nytt. I et norsk perspektiv vet vi at vikingene varmet øl blandet med mjød (honningbasert) og diverse urter. På 1800-tallet var det etter hvert helt vanlig å blande sprit, sukker og krydder i ølet. Jeg vet ikke eksakt når denne praksisen forsvant, men det er nok sannsynlig at disse gamle oppskriftene ble «glemt» i perioden fra forbudstiden (rundt 1915) og gjennom to verdenskriger. Utvalget av øl og ingredienser ble da sterkt redusert og makrobryggeriene tok over markedet fullstendig med den industrialiserte pilsen, som jo i begrenset grad passer inn. Så at dette nå gjør et comeback sammen med fremveksten av mikrobryggeriene er både naturlig og gledelig.

beer cocktail 8Vi som er glade i et stort spekter av øl bør etter mitt syn også ha en åpen holdning til å bruke og drikke ølet på nye måter. Alt til sin tid, selvsagt – som regel er det jo bare en øl vi vil ha – men jeg utfordrer deg til å sjekke ut dette fenomenet nærmere. Det ligger mange oppskrifter på nettet. Min største utfordring med det er at en del av oppskriftene legger opp til bruk av litt sære ingredienser (hvem har en flaske Maraschino likør stående), men man kommer veldig langt med et rimelig standard innhold i barskapet. Og alt av juicer, krydder, siruper og frukt er enkelt å få tak i eller lage (siruper).

beer cocktail 10Gleder meg, dette skal bli gøy, og sikkert med ganske overraskende resultater. Ikke minst når man begynner å eksperimentere med sine egne oppskrifter … Kjør på!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: