Glass og skjenking (del 1)

Det finnes et utall av forskjellige glass man kan bruke til øl. Noen ligner de klassiske glasstypene, andre er nydesignet med tanke på øl, mens enkelte er laget av folk er mest opptatt av at ølglasset skal passe inn i en eller annen serie.

Dette er første av tre artikler om de vanligste glasstypene som benyttes til øl i dag. Håper det jeg skriver kan bidra til å gi deg en (enda) bedre drikkeopplevelse!

I dette innlegget dekker jeg tre glasstyper: Vase, pilsnerglass og seidel.

1. Vase

HveteølDette er smale, høye glass som gir en kraftig skumdannelse. Man skjenker ved å holde glasset 45 grader og helle fra flasken ganske raskt, helt til skummet kommer opp til kanten. Det er viktig å helle litt «brutalt» for å frigjøre kullsyren. Vend glasset vertikalt og vent til skummet har lagt seg litt og fyll rolig opp resten av ølet til kanten. Formen på glasset gjør at skummet holder seg godt, og siden det blir mye bevegelse i glasset under drikking, frigjøres stadig mer kullsyre slik at aroma, skum og friskhet bevares. Kanten på glasset er rundet av og danner en liten rund ring utover. Det gjør at ølet fordeler seg fint langs leppene og inn i munnen når du drikker. Dette er et perfekt glass for hveteøl, men går også bra til pils. Jeg nøler heller ikke med å bruke det til Bayer og Pale Ale.

2. Pilsnerglass

PilsnerglassGlasset på bildet heller utover, en annen variant er bredere nederst enn øverst. Den smale formen gir samme effekt som for «vase». Det er et elegant glass med stett som egner seg til en frisk, delikat og gyllen pils. Både pga formen og siden glasset bare er på 0,3 liter, holder skummet seg godt inntil det er tid for en påfyll. Stetten gjør at man naturlig holder lavt på glasset og dermed overføres lite varme fra hånden til glasset og ølet. Formen er gammel, men fikk sitt gjennombrudd på 1930-tallet i sammenheng med Art Deco-stilen sin inntreden med rene og rette linjer. PilsglassEn moderne variant er mer buet i formen og fungerer også veldig bra.

På en tysk bierstube skal det ta 7 minutter å skjenke et slikt glass hvis de gamle reglene blir fulgt … som skjer stadig sjeldnere.

3. Seidel

SeidelDette er et klassisk bayersk Biergarten-glass, men også utbredt i Tsjekkia. I England har de sin variant, men den er ikke så rett i formen som den tyske og har en litt konkav bue. Seidelen egner seg best for lyse og lette øltyper. Dette er glassvarianten av det gamle steinkruset som har blitt brukt i flere hundre år. De optiske sirklene gir et fint lysspill, spesielt hvis man drikker en gyllen lager. Glasset er ganske tungt og derfor er det fint med et håndtak. I tillegg gjør det at ikke varme overføres fra hånden til ølet. Også her bør man skjenke litt «brutalt» og la skummet synke før man fyller helt opp. Observer hvordan de gjør det på en god pub i Praha: Full guffe med øl rett ned i glasset helt til det skummer over, så setter de glasset til side ett minutt eller to før de fyller helt opp til det renner over igjen … da er det klart.

Jeg gjentar: Ikke vær pinglete når du heller øl i glasset! Poenget er at kullsyren skal frigjøres. Det gir både aroma og skum. Mye av det norske pilsnerølet har etter min smak i overkant mye kullsyre, noe som gjør at gassen vil opp igjen fra magen (burp!) og man føler seg unødvendig mye fylt opp.

Se også: Glass og skjenking del 2 og del 3.

2 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Glass og skjenking (del 3) | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

    […] er tredje artikkel om ølglass og følger opp Glass og skjenking (del 1 og del 2). Denne gangen skal det handle om goblet, spesialglass og … se […]

  2. Glass og skjenking (del 2) | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

    […] Next Chapter […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: