Fine øl til røkelaksen

røykelaksÅ velge øl til røkelaks har lenge vært veldig enkelt. Før pilsen tok over ledertrøya i det norske ølmarkedet var det bayerøl man hadde i glasset. De siste 50 årene har imidlertid pilsen vært det naturlige valget. Og det er fortsatt en helt ok kombinasjon med røkelaks. Friskheten og humlebitterheten i pilsen gir både en leskende og rensende følelse i munnen. Men etter «øl-revolusjonen» de siste 10 årene er ikke valget like opplagt lenger. I tillegg til at flere øltyper passer veldig bra, må man også ta hensyn til hvordan røkelaksen er tilberedt og ikke minst hva som skal serveres til den. Det er det totale smaksbildet som avgjør hvilken øl som passer best. Her kommer fire forslag til øl som alle går veldig bra til laksen, men hvor enkelte av dem er best til et måltid med mye smak, mens andre er mer egnet når laks og tilbehør har en mer nøytral fremtoning.

1. Siv Witbier fra Ægir (pol, 5,5 %)

SivEn gyllen og behagelig hveteøl, brygget med koriander og appelsinskall som gir en krydret og sitruspreget smak. Hveteøl inneholder en fin syre som rensker opp for vegetabilsk fett på en god måte (slik som syren i hvitvin gjør). Denne kombinasjonen er aller best når røkelaksen med tilbehør har moderat fylde, røyk- og saltsmak. Med eggerøre til er dette en vinner.

2. Saison fra Nøgne Ø (pol, 6,5 %)

Saison NØEn friskere variant enn Siv med mer fylde og litt høyere humlebitterhet enn man vanligvis finner i en Saison. Den friske og fruktige smaken er en herlig kontrast til fett, røyk og salt – og til et eventuelt søtlig tilbehør. Bitterheten renser effektivt opp i munnen og gir en fin og lang ettersmak. Jo mer smak på maten, desto bedre passer denne. For en kraftig saltet, krydret kaldrøkt laks er dette et veldig bra valg.

3. Pale Ale fra Sierra Nevada (pol, 5,6 %)

Pale Ale SNDette er en balansert og velsmakende pale ale som er frisk og middels fyldig, med preg av sitrus og urter. Den har mer fylde enn en pils, med en aroma og lett smak av sitrus som gir en fin kontrast og supplement til fisken. Den behagelige humlebitterheten er akkurat tilstrekkelig til å kutte både røksmak og fett dersom laksen ikke er for kraftig krydret og røkt. For deg som ønsker et alternativ ikke så langt fra pilsen, er dette et sikkert valg.

4. Oude Geuze Boon (pol, 7 %)

Oude GeuzeTil slutt en type som nok ikke så mange har prøvd til røkelaks. En spennende variant, som kan minne noe om en kombinasjon av syrlig og tørr musserende vin, tørr sider og et lett øl. Geuze er basert på spontangjæring, også kjent som surøl. Dette valget sørger for en kraftig kontrast til fisken, med en syrlig friskhet som renser i munnen og gir en herlig ettersmak. Et valg som garantert skaper diskusjon rundt bordet! Elsk eller hat?

Og så er det jo litt gøy at innholdet i denne artikkelen også er publisert i magasinet Plot #17 2013.

Dette oppsummerte jeg etter en prøvesmaking på et av ølkursene en tid tilbake:

«Røyket laks med potetsalat av ostekrem, hveteøl og urter, samt sennepssaus, krutonger og chevre. En middels fyldig rett med mye salt, sødme og fett. Ganske snill i smaken og da trenger retten en øl som ikke overdøver, samtidig som den må balansere sødmen og gi litt friskhet. Valget falt på en hveteøl, brygget etter belgisk tradisjon. Øl: Kjole & Wit fra Austmann (pol, 5 %). Dette er en frisk og lett hveteøl, men med nok sødme til å balansere smaken fra fisken og potetsalaten. Den har et preg av koriander som gir en svakt syrlig og spennende kontrast. Ølet tilfredsstilte både en stigende tørst hos deltakerne, samt at syren i hveteølen renset bra opp i munnen før neste rett. En flott øl til fisk og skalldyr – eller bare for å slukke tørsten.»

Glutenfritt: Neumarkter Lammsbräu, 4,7 % (Pils) og Wold Top Against the grain, 4,5 %.

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Fine øl til røkelaksen”

  1. Vidar 16. desember 2013 kl. 22:13 #

    Er ikke noe gøy når jeg er helt enig med deg 🙂 Kanskje tatt med Lervig sin hveteøl også? Men, veldig bra skrevet da.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Røkelaks […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: