På gjensyn med Praha

pilsner-urquell-portPraha sitt mest kjente varemerke er nok, hvert fall for de som er glade i øl, Pilsner Urquell. Denne pilsens urkilde, som ble brygget i 1842 for første gang av bryggerimester Josef Groll i byen Plzen, en liten times kjøretur syd for Praha. Det er (nesten) ikke en pub som ikke selger dette lyse, aromatiske, friske og deilige ølet. Du ser skiltet over alt. Pilsner Urquell Brewery ble kjøpt av SABMiller i 1999. Da Anheuser-Busch InBev kjøpte SABMiller i fjor høst (for smått utrolige 103 milliarder dollar), skapte dette utfordringer fra konkurransetilsynene i en rekke markeder. Det nye bryggeriet måtte derfor forplikte seg til å selge flere merker for å redusere sin dominans i en del markeder. En konsekvens var at de måtte kvitte seg med flere østeuropeiske bryggerier, blant annet Pilsner Urquell. Enden på det hele ble at Pilsner Urquell nå eies av det japanske bryggeriet Asahi. Etter alle disse transaksjonene har ølgiganten Anheuser-Busch InBev / SABMiller en estimert global markedsandel på 27 %.

pilsner-urquell-kjeller-1Uansett hvem som eier dem: Pilsner Urquell lager fortsatt godt øl. Sammen med en glad gjeng fra Ølakademiet besøkte jeg bryggeriet rett over nyttår og det var en herlig opplevelse å drikke upasteurisert og ufiltrert pils direkte fra fat i de gamle kjellerne under bryggeriet. Der er temperaturen 4-6 grader, som er perfekt for lagring. I disse gangene, som i alt er hele 9 km lange, har de lagret pils siden starten i 1842, så her sitter historien bokstavelig talt i veggene. Og pilsen smaker aldri bedre enn i slike omgivelser.

Men hva med andre øltyper? Har mikrobrygget øl kommet til Praha også? Eller er det fortsatt bare pils å få?

beergeekDet er ingen tvil om at pilsen fortsatt er fullstendig dominerende på utestedene i Praha (som den jo i praksis er over alt), men stadig flere puber selger nå en rekke fine mikrobryggede øl. Ut i fra min lille, personlige markedsundersøkelse virker det som de lokale små bryggeriene sliter litt med å få sine øl ut på markedet. Et unntak var BeerGeek Bar. Her har de en omfattende blanding av gode og spennende tsjekkiske og utenlandske øl. Vi kjøpte en raus håndfull av ulike typer og alle delte, smakte, diskuterte og … nøt! Til en meget hyggelig pris.

Vi var også innom puben i Praha som kommer øverst på Ratebeers zly-prahavurdering, Zlý Časy. Dette er en tradisjonell pub som også har et stort utvalg, men hvor det er en helt annen stemning enn på BeerGeek. På Zlý Časy er ikke service akkurat i høysetet, uten at det egentlig spiller så stor rolle. Man får sine øl og er fornøyd med det. På BeerGeek er det en annen stemning og den ligner mye mer på en moderne ølbar slik man finner i en rekke land. Morsomt å prøve begge to – de representerer både den gamle og nye skolen, begge med rikholdige menyer.

Ser man litt større på det er det ingen tvil om at mikrobrygget øl også har fått fotfeste i pilsens hjemland. Men er ikke alltid like lett å få tak i på puber og restauranter. Leter du litt er det imidlertid en rekke spennende (bryggeri)puber rundt omkring i Praha.

Da jeg besøkte Praha forrige gang (2012) var det adskillig vanskeligere å finne et variert øltilbud. Så utviklingen går i det minste i riktig retning. Selv om pils er godt, begynner jeg etter to dager med et jevnt sig av halvlitere å bli ganske desperat etter noe chateaubriandmørkere, mer fyldig og humlet. Når det siste kvelden (i mangel av alternativer) endte opp med å stå mellom pils eller en fyldig rødvin til den argentinske biffen (Chateaubriand), ble valget enkelt … Men siden dette er en ølblogg må jeg vel si noe om hvilken øl jeg hvis mulig ville ha valgt til dette møre og smakfulle kjøttstykket, som ble servert med en form for gratinerte poteter, gåselever, rotgrønnsaksblanding og en fyldig saus: En porter eller en belgisk dobbel hadde vært helt riktig, men retten var nok såpass smaksrik at den hadde håndtert en belgisk trippel også. Men for å være helt ærlig: rødvinen smakte utrolig godt!

1 Comments ↓

One Comment den “På gjensyn med Praha”

  1. tvillingeriget 24. mars 2017 kl. 16:07 #

    Nesten som jeg var i Praha igjen. En anbefaling er å ta turen til mikrobryggeriet som ligger like vest for slottet oppe på høyden. Nydelig øl og mat, og det lages mer internasjonal «craftbeer». Klásterni Pivovar Strahov het bryggeriet. Jeg var også på en mikrobryggfestival på terassen nedenfor borgen hvor det riktignok var rart å se mikrobryggerier skryte så mye av pils, men det var vel omtrent det eneste stedet i Praha jeg fikk drikkanes lokal stout!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: