Lammestek

lamVi spiser mye lam i Norge og mesteparten av dette skjer på høsten. I følge Matprat er lammekjøtt den klare vinneren i en spørreundersøkelse om hva som er vår favoritt matrett om høsten. Hele 42 prosent svarer at det er forskjellige retter av lammekjøtt. Noe av det flotte med lam er nettopp det at man kan tilberede så mange ulike retter basert på dette smaksrike og særegne kjøttet.

Hvilke øl passer best til en deilig, mør lammestek? Svaret er ikke helt åpenbart. Mange foretrekker variasjoner som gjør at tilbehøret kan utgjøre en ganske stor forskjell. Og det må du ta hensyn til når øl skal velges. Jeg har derfor tatt utgangspunkt i en «klassisk» oppskrift. Og til grunn for valget ligger alltid mine tre regler for valg av øl til maten: Balanse, harmoni og kontrast.

Se også mine anbefalinger til lammekoteletterbrasert lammeskank og fårikål.

I min familie spiser vi steken – eller lammelåret – både varm og kald. Tilberedt med masse frisk rosmarin og kokte poteter, saus basert på lammekraft og rosenkål eller brokkoli til. Klassisk, godt og nok litt kjedelig. Til dette trenger du en lun øl som kompletterer smakene.

Haustgule lauvValg av øl: Mange typer går bra her. Velg en du liker. Både Aass Bayer, Kinn Pilegrim (Pale Ale) og Ægir Haustgule lauv Märzen Lager er fine følgesvenner som ikke konkurrerer for mye med maten om oppmerksomheten.

Noe av det fine med lam er alle variasjonsmulighetene. En mulighet er å marinere med en rødvinsblanding først, og å avslutte stekingen med å grille kjøttet ganske kort på høy varme for å få en fin, karamellisert skorpe. Til lammekjøttet kan man servere bakte rotgrønnsaker eller kanskje spinat? Og potetvariantene er jo uendelige. Uansett er det viktig å  velge en øl som ikke tar over for mye av den delikate kjøttsmaken. Derfor velger jeg ofte å tone ned bitterheten.

Valg av øl: Med kraftigere tilbehør og for eksempel en karamellisert skorpe, kan du godt velge en mørkere øl enn de jeg anbefaler overfor. Ægir Sumbel Porter er et veldig anvendelig øl med en fløyelsmyk konsistens og et svakt preg av brent kaffe som kompletterer fantastisk bra.

Glutenfritt: Green’s Blond Ale eller Dark Ale (pol 5,8 %).

For gode oppskrifter anbefaler jeg Trines matblogg hvor hun har mange fine lammeretter.

Lam er i det hele tatt lett å kombinere med mange ulike øl. Hvis du tar bort smaksmessige ytterpunkter (bitterhet, kaffe, sødme) vil jeg hevde at det meste går hånd i hanske med lam. Det er så mye å ta av at det nesten blir litt urettferdig å trekke frem enkelte merker. Velger du å tone ned bitterheten bør det meste være sikre valg. På den annen side tåler flere av de kraftigste lammerettene fint mer bitterhet og kraftig smak på ølet (IPA, black IPA, belgisk dubbel / trippel, eller t.o.m. en Imperial Porter). Så her er det ingen fasit, men mange muligheter. Det er bare ved å prøve at man finner nye favoritter!

sheep-50914_640

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Lammestek”

  1. Igor 4. september 2016 kl. 11:06 #

    Personlig hadde jeg gått for en Brown til dette. Ægirs Naglfare er et perfekt valg!

    • Henning 5. september 2016 kl. 16:09 #

      Enig i at det går bra! Et veldig fint og anvendbart øl. Bruker det til mye.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: