Glass og skjenking (del 3)

Dette er tredje artikkel om ølglass og følger opp Glass og skjenking (del 1 og del 2). Denne gangen skal det handle om goblet, spesialglass og … se nederst!

7. Goblet

GobletEn goblet (på norsk: beger) er opprinnelig en kopp med fot. Glasset, som opprinnelig var laget av stein, keramikk eller metall, har veldig lange tradisjoner. Det er f.eks. funnet en keramikkgoblet  fra år 1300 før vår tidsregning. Kalken man lenge har brukt i kirken er også en goblet. Strengt tatt kan man nok si at alle glass som har en fot opprinnelig stammer fra en goblet. I den moderne varianten har goblet brukt til øl ofte en innsnevring i toppen (bilde til venstre), noe som bidrar positivt til aromaen og holder på og konsentrerer skummet.

Goblet 2En annen variant har større åpning i toppen (til høyre). Dersom glasset er mer ”åpent” i toppen slipper lukt og aroma lettere ut.  Derfor anbefales tynne glass med stor klokke og god åpning til mørke, komplekse øl (f.eks. kraftige norske juleøl). Da får også ølet lov til å passere gjennom hele munnen når du drikker.

Legg merke til at begge glassene har bryggeriets logo på seg. I Belgia innebærer det at du ikke får servert øl fra andre bryggerier i disse glassene. Ser frem til den dagen vi får det slik i Norge også! Fortsatt lar jeg meg irritere litt over å få Nøgne Ø servert i Ringnes-glass … 😦

8. Spesialglass

HoegaardenDet finnes mange varianter som jeg ikke har tatt med i min lille oversikt. Forskjellige bryggerier velger eller får laget sine egne glass som de ofte hevder er spesielt egnet for nettopp deres øl. Dem om det. Uansett er de aller fleste glass stort sett en variant av et av de syv glasstypene jeg har presentert.

Et eksempel på et spesialglass er Hoegaarden (til venstre). Det er en lys, fin, belgisk hveteøl (Wit) som nok burde ha fulgt den bayerske tradisjonen med bruk av et pokal-glass. Det de har valgt ser ganske fint ut, men at det er spesielt velegnet for akkurat dette ølet har jeg ikke noe tro på. Særpreg har det imidlertid, selv om min assosiasjon går sterkt i retning melkeglass når jeg ser på det …!

Jeg velger også å definere pokal-glass som et spesialglass (til høyre). pokalDet er opprinnelig et tysk glass for bokkøl, men kan selvsagt brukes til flere typer. Og så er det jo et glass som ofte brukes til rødvin, noe som bringer meg over til den siste typen av glass, nemlig …

9. Vinglass (!)

rødvinglassJa, selvsagt kan man drikke øl av vinglass også! Ved prøvesmaking er store rødvinsglass helt perfekt. Det er lett å i svinge ølet rundt i glasset, og blir en fin oppsamling av aroma. Forskjellen på rødvinsglass og en goblet er ikke så stor, de stammer jo begge fra samme utgangspunkt. Men likevel har jeg to innvendinger: 1) Du vet aldri hva glasset har blitt brukt til tidligere (skummet kan falle raskt sammen) og 2) Det estetiske. Tenk deg omvendt; trives du med å drikke rødvin av et halvliterglass? Tviler på det … Spesialglass for øl er hyggelig og bygger opp under vår ølkultur. Så jeg er blant dem som insisterer på et ølglass, uansett hvilken restaurant jeg besøker! Jo flere vi blir, jo sterkere blir trykket på å få en høyere bevissthet omkring og respekt for øl på restaurantene.

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Glass og skjenking (del 1) | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

    […] Se også: Glass og skjenking del 2 og del 3. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: