Lokalpuben lenge leve!

mysterud-3I forrige uke åpnet det en ny bydelspub på Sagene i Oslo. I mange år har det ligget en meget særpreget jernvarehandel her, drevet av Mysterud-familien. Nå har fem lokale Sagene-karer realisert en gammel guttedrøm og åpnet et vannhull i de samme lokalene. Av respekt for stedets historie og sine egne røtter har de valgt navnet Mysterud Bar. De åpnet 24.2 og den første uken har vært en knallsuksess: Stinn brakke hver eneste dag. Da jeg var der en uke senere og kommenterte at det var fullt, svarte servitøren bak bardisken med et smil at «det er stille her nå i forhold til de andre kveldene!». Et blandet klientell fylte opp de to rommene, fra hipstere nippende til den siste IPA-varianten til Cervisiam, til lett gråstenkte karer med Sagene-pilsen i halvlitersglasset. Tenker nok de klarer å trykke inn 50 gjester her. På besøk nummer to, en søndag formiddag, var det halvfullt med en trivelig og avslappet stemning. Registrerte at flere av gjestene åpenbart hadde vært der før og at det kom en jevn strøm av folk innom for å se, og vise stedet frem til andre.

Jeg stupte selvfølgelig umiddelbart ned i ølmenyen og kunne fastslå at de har hentet inn mye bra øl fra fine mikrobryggerier. Og ikke uventet med et bredt utvalg fra Sagene Bryggeri, som holder til noen steinkast unna ved gamle Hjula spinneri. Mer om det litt lenger ned.

mysterud-1Mitt utgangspunkt er at alle små steder eller bydeler med respekt for seg selv bør ha en lokal pub (eller bar). Selv om antallet puber synker i England, blir man stadig minnet om hvilken viktig funksjon puben fortsatt har der. I Oslo stiger antallet utesteder, og det viser at markedet etterspør trivelige steder med bra utvalg av drikkevarer. Noe Mysterud Bar trolig vil bli et godt eksempel på.

Sagene er et gammelt arbeiderstrøk som er i startfasen av å revitaliseres i en ny drakt. Akerselva renner fortsatt gjennom bydelen, men nå kommer det ikke lenger fabrikkrøyk fra de gamle røde mursteinsbyggene. Bare det siste året er det åpnet en rekke kaffebarer, bakerier og små bruktbutikker her. På samme måten som naboene Grünerløkka og Torshov, riktignok på forskjellige måter, utvikler området seg med utgangspunkt i sine tradisjonelle bygårder, hyggelige grøntarealer og gode offentlige kommunikasjonstilbud.

mysterud-5Det har ikke alltid vært slik. Det er ikke mange år siden en av byenes bruneste og mest slitne puber lå rett overfor Mysterud. Den er borte nå, klientellet også. Da jeg vokste opp på Ullevål, var den årlige bandykampen mellom Ullevål og Sagene ikke bare en kamp mellom naboer, det var også, på samme måte som byderbyet mellom Lyn og Vålerenga, en kamp mellom barn av borgerskapet og arbeiderklassen. Det var bare Voldsløkka som fysisk skilte oss, men på den ene siden av løkka sa vi elven og banan, mens på den andre siden sa de ælva og bannan. Og kampene var alltid intense: Vi skulle vise at vi ikke var noen pyser, og de la alltid litt ekstra inn i taklingene. Men disse skillene er jo nå mer eller mindre visket bort. Færre og færre av beboerne på Sagene i dag er født og oppvokst her.

Hva så med ølutvalget på Mysterud Bar? Som nevnt har Sagene Bryggeri fått en fremtredende plass og okkuperer fem av de seks tappekranene, noe jeg nok synes er litt i overkant. Den siste er forbeholdt et gjestebrygg, denne gangen var det Dronebrygg som presenterte sin Ferdig topp bokk, som er et interessant undergjæret blandingsøl – svakt på alkohol (4,7 %), men rikt på smak. Ellers er det absolutt noe for enhver smak. Utvalget av flaskeøl kommer blant annet fra Sagene, Amundsen, Oslo Mikrobryggeri, Cervisiam, Austmann, St. Halvard, Eiker, Lervig, Dugges, Amager og To øl, samt et utvalg av norske cider og diverse hvite og røde viner. mysterud-4Ikke så mange spennende mørke øl foreløpig, med unntak av svart IPA og chili øl fra Gøteborg-bryggeriet Beerbliotek og kaffestouten fra Qvart Ølkompani. Tradisjonelle belgiske stiler er nesten fraværende, og litt synd at verken Nøgne Ø, Ægir eller Kinn står på listene. Hva med å rendyrke ved bare å tilby øl fra norske bryggerier? Men bevares, her er det noe for enhver smak, og jeg tror det er lurt at de også tilbyr et såpass bredt utvalg av viner og alkoholfrie varianter. Til å ha ved siden av drikkevarene serverer de en planke med diverse spekepølser, ost og grovt brød.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at Mysterud Bar er kommet for å bli. Lokale beboere har etterlyst et tilbud som dette lenge. Riktignok ligger Sagene Lunsjbar 50 meter ned i gaten, men jeg tror disse to stedene kan supplere hverandre på en god måte. Skal du ha middag må du gå til lunsjbaren, men for å møtes over en øl eller to er Mysterud stedet. Jeg kommer bestemt til å legge igjen noen kroner her i årene som kommer og gleder meg til det! Området trenger dette stedet og jeg føler meg trygg på at de blir godt tatt imot også etter at nyhetens interesse fra de første intense ukene har lagt seg.

mysterud-2

1 Comments ↓

One Comment den “Lokalpuben lenge leve!”

  1. tvillingeriget 24. mars 2017 kl. 15:56 #

    Godt skrevet, og med dine og andres betraktninger tok jeg og en venninde turen i går. Jeg har flere ølsafari på Foursquare så må jo oppdatere og gledet meg til å legge inn et nytt sted i en bydel der det er langt mellom de gode øl. Venninden var nokså begeistret, hun liker sin vin, men 100 kr for et glass rødvin sperret hun øynene opp over. Hun la også merke til at gutta med pils i glasset så litt ut som de ønsket en litt annen «vibe» på stedet mens de yngre damene passet bedre sammen med betjeningen og cava/champagne m.m. her inne. Fra ståstedet til en øl-geek med sans for håndtverksøl, eller specialøl som danskene synes fanger litt videre, synes jeg ølmenyen var helt fin men skulle ønske at Sagene øllet ikke var så enerådene, uten at jeg skal gå inn på hvorfor.

    Stedet som sådan var nok ikke det jeg hadde tenkt. Jeg forventer ikke er hipster palass, men tenkte det skulle være litt mer «oppskalet» brun pub i fåreklær? I stedet så det ut som et sted samboerne til hipstergutta går for å være sammen med vennindene så de får en pause fra prat om fixie bikes, artisinal øl og skjeggpleie.

    Kanskje skyter jeg over mål, men… jeg la nå stedet i min ølsafari likevel, bydelen fortjener det synes jeg, men det skal nok komme er varsel om ganske spesiel øl der oppe om jeg tar turen med det første.

    Takk igjen for godt lesestoff!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: