Om øl og skallebank …

hangoverJa, sånn har vi vel hatt det noen og enhver. Men hva er det egentlig som gjør at skallebanken er verre etter å ha drukket enkelte øl enn andre? Må innrømme at jeg lenge trodde det var en myte at man blir mer i bakrus av Mack-ølet enn Ringnes, men etter at den ene etter den andre på mine kurs har spurt meg om hva det er med akkurat den ølen, så har jeg forsket litt på det. La oss ta hva som faktisk skjer, uavhengig av øltype, først. Hvem har egentlig skylden? Sett bort fra personen som faktisk hiver innpå øl etter øl, er det GJÆREN som har skylden. Brygger 2Gjær har to primære oppgaver; 1) Lage alkohol, 2) Lage CO2 (kullsyre). Problemet er at den også lager en del bi-produkter, bl.a. fusel. Forskjellige gjærstammer produserer ulike mengder og ulike kvaliteter av disse biproduktene. Både type og mengde gjær, hvor mye oksygen som tilføres, samt temperaturen under gjæringen påvirker hvor mye fusel som blir produsert. Fusel gir definitivt skallebank og enkelte av oss er mer sensitive enn andre. Fusel blir til gift når det nedbrytes av kroppen. Jo mer fusel, jo mer gift og verre konsekvenser for den som har vært på fest.

Siden bryggeriene bruker forskjellige gjærstammer og har ulike bryggeprosesser, vil også andelen av fusel(alkoholer) variere. For noen år siden ble det gjort en undersøkelse av hvor mye fusel det finnes i ulike norske pils. Det mest positive er at norsk pils ikke inneholder spesielt høye verdier, sett under ett. Men noen typer har mye mer enn andre. Her er andelen i et lite utvalg boksøl:

 • Ringnes 46 (milligram fusel per liter )
 • Frydenlund 63
 • Hansa 66
 • Mack 71
 • Borg 76

Så det forklarer skallebanken fra Mack, selv om den ikke er aller verst i klassen!

Det som er litt synd er at fusel også bidrar til å gi ølet mer karakter og god smak …  Etter den søte kløe kommer den sure svie, gjelder her også, tydeligvis. Dårlig gjort, spør du meg.

Du kan lese mer om virkningen av fusel i forskjellige typer øl her.

2 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hvorfor må man pisse så mye av å drikke øl? | Hennings ølblogg - 27. august 2014

  […] fra den «vanlige» bakrusen (som kommer fra mer enn vannmangel, noe jeg har skrevet om her og her). Derfor er det fullkomment rasjonelt å gjøre det ulogiske, nemlig å drikke minst […]

 2. Er det virkelig fusel i øl? | Hennings ølblogg - 5. juli 2015

  […] av mengde fusel i norske pils. Den viste at vår pils ikke inneholder spesielt høye verdier, men noen typer har mye høyere verdier enn andre. Mack, med sitt renommé for å gi skallebank, kom ikke uventet høyt opp på […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: