Riktig temperatur er viktig!

Det er mange som lurer på hvilken temperatur som er best for ulike øltyper. Hvem har ikke fått nedtur av en lunken pils, eller blitt skuffet over at en oppskrytt øl smaker mye mindre enn forventet. Jeg passer nå alltid på å legge en kald pils i kjølebagen når jeg reiser til hytta. Få ting kan sammenlignes med en kald pils til en liten ankerdram når man er vel ankommet og alt ryddet på plass. Da kan man ikke vente på at ølet blir kaldt.

Det er ingen tvil om at temperaturen på ølet har stor betydning for hvor intenst man opplever aroma og smak. Vi drikker ofte ølet (for) kaldt rett fra kjøleskapet, dvs med 4-5 grader. På en varm sommerdag er det ikke noe galt i det – for lys pilsner eller en hveteøl. Men for de fleste øltyper er dette for kaldt og gjør at lukt og smak ikke kommer til sin rett. Da får vi ikke den smaksopplevelsen vi bør få og som bryggeren har lagt ned masse tid og energi for å gi oss. .

En grunnregel er at desto mørkere og sterkere et øl er, jo høyere serveringstemperatur er riktig. Oppbevar helst ølet i tilnærmet (stabil) kjellertemperatur, men det er jo ikke alltid like lett å få til i praksis. Så de fleste tar ølen ut fra kjøleskaper og da får man bare vente litt med å åpne den hvis det er en øl som krever litt høyere temperatur.

  • Pilsnerølhveteøl og surøl (Lambic, Geuze) bør holde 6-8 grader.
  • Bayer, Pale Ale, Amber Ale, Brown Ale, Saison, Stout (f.eks. Guinnes) og belgisk trappistøl bør serveres mellom 8-11 grader.
  • Mer komplekse øl som bokkøl, Porter, Imperial Stout og IPA kan gjerne holde 11 -14 grader.

Tips: Oppbevar ølet i vinkjøleskapet, men ikke liggende – noe som kan være en liten utfordring. På grunn av bunnfallet skal flaskene stå, og ølet skal heller ikke komme i kontakt med korken. Nytappet pils tåler fint 2-3 måneder ved slik lagring. Sterkere øl tåler lagring bedre, fordi alkoholen virker konserverende. Øl som ikke er filtrert og som tilsettes en liten dose gjær ved tapping kan oppbevares og lagres i årevis og således bli årgangsøl. Men det betinger riktig oppbevaring, det vil si kjølig og mørkt.

Kjøler

2 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ti tips for å øke din ølglede | Hennings ølblogg - 26. september 2015

    […] Sørg for at ølene du skal drikke står til kjøling og ta dem ut i tide fra kjøleskapet. Hvilke øl som smaker best til forskjellige temperaturer lærer du raskt. Verre er det […]

  2. Batch #11; Pilsner 1 - TuneBrygget - 7. desember 2015

    […] Riktig temperatur (Hennings blogg) […]

Legg igjen en kommentar

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere