Hvordan smake øl?

tre ølglassHva smaker egentlig forskjellige øltyper? Og hvordan kan du gjennomføre en prøvesmaking som gir best mulig opplevelse av ølet?

Øl består av rundt 800 smakskomponenter. Når disse skal kombineres med de rundt 10.000 smaksløkene vi har i munnen, på tungen og i svelget, er det ikke så rart at smak oppleves veldig individuelt og forskjellig fra person til person. Opplevelsen er subjektiv, men ofte opplever vi en stor grad av samstemthet: Dette ølet smaker bittert, middels sødme, hint av vanilje, her kjenner jeg smak av banan, det lukter kaffe … Men hvor godt det smaker og lukter er det vanskeligere å bli enige om. Noen elsker den balanserte bitterheten i en pale ale, mens andre ikke setter pris på at den samme ettersmaken kan sitte ganske lenge i. Så det er egentlig bare en ting som gjelder, nemlig øvelse. Ikke øvelse i å drikke, for det trenger du ikke – nei, øvelse i å kjenne etter hva du virkelig lukter og smaker. Den evnen kan trenes opp. Det er morsomt og spennende og vil garantert gi deg nye opplevelser. Når man først er i gang er det vanskelig å stanse. For å komme i gang er det imidlertid til stor hjelp å ha et lite veikart å forholde seg til.

Aller først er det viktig at ølet man skal prøvesmake er passe temperert. I kjøleskap er det gjerne rundt 4-5 grader. Temperaturen på ølet har stor betydning for hvor intens aromaen og smaken oppleves. Ved smaking av øl er idealtemperaturen 12-14 grader. Denne temperaturen gir de beste forutsetningene for selve smaksopplevelsen. Da avsløres smakskomponenter som kulden ellers maskerer.

Når man skal smake på øl finnes det en del regler. Man starter alltid med å smake på det lyse og lette ølet, for deretter å bevege seg mot de mørkere og kraftigere typene. Under smakingen bør du ha tilgang på nøytrale kjeks eller loff og vann som man benytter i mellom øltypene for å nøytralisere smaken i munnhulen.

Når man vurderer øl er det også viktig å skjenke ølet riktig. Bruk et tulipanformet glass med stett. Hell ølet midt i glasset, slik at kullsyren frigjøres og at du får et godt lag med skum. Normal og tilstrekkelig mengde øl ved smaking er 5 cl, men jeg beregner ofte 1 dl slik at man kan ta flere gode slurker.

Se: Farge

Synet er vår mest dominerende sans. Mye smak sitter faktisk i øynene, vi skaper forventninger. Fargene kan gå fra det helt lyse, til mørk og kobberrødt, mot det sorte. Som hovedregel vil fargen forteller oss noe om smaken vi kan forvente, men det finnes mange unntak. Lys pilsner kan være lett og frisk, mens en lys bokkøl er søt og alkoholsterk. Mange tror at Guinness er søt og kraftig på grunn av fargen, men den oppleves derimot som tørr, ikke søt. Vanlige fargebeskrivelser er strågul, gyllen, rav, kobberrød, kastanjebrun, kaffesort, kullsort. Alt øl med unntak av ufiltrerte øl skal være klart. Tåkete hveteøl kommer av oppløst gjær som ikke er filtrert bort. Skummet bør være stabilt og kraftig, da bevares aromaen i ølet best. Fargen kan være hvit, kremaktig, lysebrun, med luftig eller tett konsistens.

Snuse: Aroma

Ølets aroma favner et utrolig bredt spekter dufter og smaker. Spesielt valg av humle og gjær bidrar til denne opplevelsen, men også malttype og andre tilsetningsstoffer bidrar. Humle er ølets krydder og er en forutsetning for et godt øl og gir det lille ekstra utover sødmen og fargen fra malttypene som er valgt. Det krydrede og blomsterpregede kommer fra humlen. Sammen med gjær og urter kan det gi aromaer som minner om eple, banan, anis, ristet brød og rose, for å nevne noen. For å frigjøre mest mulig aroma er det lurt å slynge glasset litt rundt.

Smake

La ølet rulle rundt i munnen, trekk inn luft og kjenn på smaken. Det er en gammel myte at sødme kjennes lengst fremme på tungen, mens reseptorene for salt og syrlig ligger lenger bak på siden av tungen og bakover mot kjeven. Nyere forskning viser at det er mer sammensatt og at reseptorer er mye mer spredd rundt i munnen. Fremste del av tungen er følsom overfor alle smaker. Bitterheten fra humlen kjenner vi imidlertid mest noe oppe i ganen og lengst bak i svelget. Fruktighet og fylde kjenner mange som en «bred» følelse i munnen, på tungen. Den kommer ekstra godt frem om vi også trekker inn litt luft gjennom munnen. Alkoholstyrken bidrar til smak og fylde. Kullsyren gir følelse av struktur og friskhet, en fysisk opplevelse av perling i munnen. Man føler ofte en syrlig, søt, bitter eller brent smak. Kjenn etter hvor mye av aromaen som finnes igjen i smaken. Prøv å sette ord på hva du opplever: Malt? Sviske? Mandel? Sjokolade? Karamell? Kaffe?

Svelge – ikke spytte: Ettersmak

Øl skal ikke spyttes ut! For å få hele smaksbildet må ølet svelges. Bitterheten fra humlen er ølets mest strukturgivende element og er en viktig motspiller til sødmen i ølet. Først etter at ølet er svelget oppleves totaliteten av bitterheten i ølet. Ettersmaken kan være kort eller lang, og er ofte preget av sødme og bitterhet.

Til slutt er det viktig å være klar over at mange øltyper passer best til spesielle matretter. Derfor vil en del øltyper kunne virke i kraftigste laget. Noen ganger fordi det er uvante smaker, andre ganger fordi man egentlig trenger passende mat ved siden av. For kraftigere øltyper kan det derfor være lurt å spise litt spekepølse eller ost ved siden av.

Lykke til og skål!

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ti tips for å øke din ølglede | Hennings ølblogg - 26. september 2015

    […] Her er det de fire S-er som gjelder: Se, snuse, smake, svelge. Ikke bare gulpe innpå, men ta seg tid til å få et godt syns- og smaksinntrykk også. Det tar […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Høyt Skum - Godt øl og god mat

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere like this: