Ølmarinert indrefilet av okse

Å marinere kjøtt i øl er veldig enkelt. Ikke bare gir marinering ekstra smak, men det gjør også kjøttet (enda) mørere. Utfordringen for min del er å huske å sette i gang i tide, for kjøttet skal gjerne ligge 5-6 timer (helst over natten) i marinaden og kose seg.

At marinering med øl fungerer bra er ikke så rart. Kullsyren i ølet gjør at porene i kjøttet åpner seg ekstra godt og suger til seg væsken. Jeg valgte en Aass bokkøl med mye sødme og smak. Sødmen gjør at det blir en karamellisering under stekingen som, sammen med smaken fra alle de andre ingrediensene, løfter opplevelsen flere hakk. Det blir ikke det samme med bare å bruke salt og pepper og urtekrydder, eller ved å pensle på en ferdiglaget saus. Marineringen gir en annen dybde, og selv om smaken ikke er spesielt fremtredende – den skal jo ikke drepe den fine kjøttsmaken heller – kjenner man hvordan den ligger i bakgrunnen hele tiden.

aass bokkølHvorfor bokkøl? Primært pga den nevnte fylde og sødme, men også fordi bitterheten er såpass lav. Dette med bitterhet er smak og behag, men hjemme hos meg er det enighet om at lav bitterhet i maten er best, selv om vi gjerne kan drikke en øl med mye fylde og bitterhet til retten, f.eks. en IPA eller en stout. En belgisk klosterøl vil også fungere glimrende i marinaden, men den er jo dobbelt så dyr da … En fordel med klosterølet er at den ofte har mye kullsyre og derfor gjør at porene åpner seg litt ekstra.

Kutt opp grønsakene, hell ølet forsiktig over (det skummer!) og rør det hele godt sammen med honning. Dette er nok marinade til et kjøttstykke på 2,5 kg.

Så gnir jeg inn kjøttet med litt salt og pepper, legger det i en boks eller en pose og heller marinaden over slik at den dekket godt. Etter ferdig marinering lar jeg kjøttet renne av seg, man trenger ikke tørke det med matpapir.

SGrillet indrefiletå er det bare å sette grillen på maks og steke kjøttet på alle sider slik at det får en fin og godt stekt overflate. Det er enklest og gir best kontroll å langtidssteke et så stort kjøttstykke i ovnen. Still inn på 80 grader og ta ut steken når den har nådd 56 grader. Da er kjøttet lyserødt og fantastisk mørt. Pakk kjøttet inn i aluminiumfolie og la det hvile.

Marinaden egner seg ypperlig som basis for en smaksrik saus. Sil av sausen, kok den litt inn og smak til med fløte / craime fraiche, salt og pepper. Hvis det er litt lite kan du jo spe på med en terning oksekraft.

ChimayValg av øl: Her er mulighetene mange. den belgiske trappist-ølen Chimay Red (pol, 7 %) fungerer flott, mens en litt lettere variant er Pilegrim fra Kinn (butikk). Også en brown ale (f.eks. Nut Brown Ale fra Ægir), en porter (f.eks. Fuller’s London Porter (pol) eller Haandbryggeriet London Porter (butikk)) eller en tørr stout (butikk, mange alternativer) går flott til denne retten.

Glutenfritt: Brunehaut Amber Ale (pol, 6,5 %). Både til marinade og drikke.

Ingredienser i marinaden:

 • 1 flaske bokkøl (33 cl)
 • 1 skvett akevitt
 • 2 ss honning
 • 1 finhakket løk
 • 1 finhakket chili
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • 1 ts finrevet ingefær
 • Litt tomatpuré

4 kommentarer ↓

4 kommentarer den “Ølmarinert indrefilet av okse”

 1. Lars Pjokken 13. juni 2013 kl. 23:24 #

  Dette skal prøves!

 2. Elin 15. november 2013 kl. 13:35 #

  Hei!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

  […] innleggene jo handler om nettopp dette. Men det er to innlegg som skiller seg ut. Beskrivelsen av ølmarinert indrefilet av okse slo sånn an at jeg til og med ble invitert til å delta på en side som heter alleoppskrifter.no […]

 2. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

  […] Indrefilet av okse, ølmarinert […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: