Nye norske bøker om øl

Nå lanseres norske ølbøker på rekke og rad. I fjor kom blant annet «Espens ølsafari» (Espen Smith) og «Fem stabeis og deres øl» (Gustav Jørgensen), og nå er flere nykommere på banen. Skrevet av kunnskapsrike øl-entusiaster med mye på hjertet. Jeg har tittet på tre av disse bøkene. De er, heldigvis, skrevet med forskjellige målgrupper i sikte. Det er bra, for da kan de supplere hverandre, men samtidig betyr det at du bør vite litt om hva du er ute etter før boken eventuelt bestilles på nettet. Dessverre er ikke forlagene alltid like rause med å avsløre hva innholdet i bøkene faktisk er. Så jeg har tenkt å hjelpe litt til med det.

Øl og matØl og mat – hånd i hånd. Thomas Horne. Kagge Forlag. Fra omtalen: «Denne boka presenterer de 27 vanligste øltypene og gir forslag til matretter som passer til hvert øl … Øltypene beskrives inngående med hensyn til smak og farge. Til hvert øl gir forfatterne et utvalg matforslag og presenterer oppskrifter … Alle instruksjoner er enkle å følge, og boka har flere registre som gjør det mulig å finne fram til ditt eget favorittøl og din egen favorittmat.»

Ideen er god: Ta en øl og lag en rett! For deg som ønsker å få et lite løft når det gjelder å sette øl til mat, er boken et flott utgangspunkt. Den gir mange gode veiledninger, og om ikke alle de 27 oppskriftene tenner deg like mye, kan du få mye glede av registrene som både kobler mat til øl og øltyper til matretter, f.eks. «Kylling og høns med kraftig tilbehør» som kobles med «pilsner, blonde, saison, gueuze, pale ale, amber ale, oud bruin, dunkelweizen og bokkøl». Noe som illustrerer en sentral problemstilling: Det er mange øl som kan passe, enten det er til svin, kylling, ost eller dessert (og meninger om det samme!), men hvor bra det matcher er helt avhengig av hvilket tilbehør du har og hvordan retten tilberedes. Derfor blir en del av koblingene som å skyte med hagle. Men de setter deg på sporet, og det er vel hensikten. Til hjelp er det også et kapittel om hvordan velge øl til mat, noe som er helt nødvendig. Så med det (gode) utgangspunktet kan man prøve seg frem og stadig finne unnskyldninger for å prøve nye øltyper! 173 s. Kr. 349.

ØlrevolusjonenDen norske ølrevolusjonen. Hugo Ivan Hatland , Gahr Smith-Gahrsen og Skjalg Ekeland. Kagge Forlag. Fra forlagets omtale leser man at boken handler om «de spennende historiene om ni utvalgte norske bryggerier: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ringnes, Hansa, Voss Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri, Kinn Bryggeri, Ægir og 7 Fjell Bryggeri … Boka har egne bryggekapitler for de som brygger selv … Blant de over 40 oppskriftene, finner du detaljerte fremgangsmåter for brygging av stout, porter, surøl, lys lager, pale ale, belgisk øl, juleøl, old ale og barley wine.»

Innholdet overlapper fire av de fem bryggeriene som Gustav Jørgensen skrev om i «Fem stabeis …» (Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Kinn og Lervig), noe som er litt synd. Sånn sett bringes ikke så mye nytt på banen. Og er du ikke brygger, blir det begrenset hvor mye glede du har av de 40 oppskriftene. På den annen side: Hvis du planlegger å starte med hjemmebrygging er det mange fine oppskrifter og ikke minst tips i boken. For hjemmebryggeren med interesse for litt bryggerihistorie har boken mye å by på. Godt skrevet, mange og fine bilder, oversiktlig og bra layout. At de har hatt det gøy mens boken ble skrevet merker man også! 238 s. Kr. 393.

Ølboka2Ølboka – en guide til øl i Skandinavia. Jørn Idar Almås Kvig. Front Forlag. Her skriver forlaget at «Ølboka er den inspirerende og unike historien om øl og bryggerier i Norge, Sverige og Danmark …. her finner du over 100 bryggerier … Boken gir også en introduksjon til hjemmebrygging og ølsmaking, og du kan lese om ulike ølfestivaler og ølbyer i de tre landene. Boken byr på blant annet Skandinavias ølhistorie, bryggerityper, øloppskrifter, humleguide, ølstiler og ølglass – kort sagt er dette en komplett guide til øl i Skandinavia.»

Dette er et imponerende prosjekt som gir et godt tidsbilde midt i den utrolige utvikling som skjer rundt oss. Siden forfatteren er innom så mye, blir dette mer en faktabok enn prosa. Boken dekker det samme som flere utenlandske gjør (All verdens øl m.m.), men er unik på grunn av den skandinaviske vinklingen. På den korte tiden siden boken ble skrevet har det allerede dukket opp flere spennende bryggerier, så jeg regner med at det vil komme regelmessige oppdateringer. Boken omhandler altså mye mer enn bryggerioversikter (selv om det klart en den største delen), men det betyr at en del blir omtalt forholdsvis kort og overfladisk. Jeg liker det nok aller best når fokus er på litt færre ting, men at man går litt mer i dybden på dette. Alt i alt er Ølboka en veldig fin bok og oppslagsverk som absolutt bør kunne ligge under en del juletrær om noen måneder! 352 s. Kr. 305.

Alle de tre bøkene holder bra kvalitet og kompletterer på sine måter både hverandre og tidligere bøker som er gitt ut. Nå er nok jeg mer kresen enn de fleste og synes det fortsatt er et stykke å gå for å komme opp på nivået til bøker som «The Brewmaster’s Table» og «Tasting Beer«, men det er veldig hyggelig at det nå finnes et bra utvalg av norske bøker om øl som dekker et bredt spekter. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor det skal være nødvendig med så mange og så store bilder på bekostning av god tekst. Og fortsatt savner jeg den virkelig gode norske boken om … !

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Nye norske bøker om øl”

  1. Oslofru 21. oktober 2014 kl. 09:44 #

    Vilka bra tips, det ska min man få i julklapp 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ti tips for å øke din ølglede | Hennings ølblogg - 26. september 2015

    […] enn det var før. En gledelig utvikling er at det i løpet av 2014 og 2015 har kommet flere veldig fine norske bøker om øl på markedet. Men når jeg kjenner godt etter, er jeg fortsatt en stor fan av boken Tasting […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: