Valg av øl til julematen

ribbeHver gang det nærmer seg jul kommer spørsmålet: Hvilken øl passer best til de klassiske julemiddagene som vi hygger oss med? Svaret er ikke åpenbart og blir ikke enklere av at det aldri har vært så mange juleøl (230!) å velge mellom som i 2016. I tillegg kan lokale eller private variasjoner gjøre en ganske stor forskjell. Det må du ta hensyn til når øl skal velges.

Se også mitt siste innlegg om valg av øl til julematen.

Jeg anbefaler i utgangspunktet typer, så det er opp til deg å velge merke. Eksempelvis kommer en Pale Ale i flere varianter. Noen foretrekker den snille (Aass, Hansa), andre går for noe mer humlet og smaksrikt (Nøgne Ø, Ægir, Kinn), mens mange sverger til britiske merker (Proper Job, London Pride). Av hveteøl synes jeg de tyske merkene passer bedre til julemat enn den belgiske Wit. Og for å være ærlig: Jeg synes ikke det spiller så veldig stor rolle hvilken pils du velger. Gå for den lokale pilsen eller den du liker best.

Juleøl fra butikk blir stadig bedre. De klassiske bryggeriene er jevnt over bra, og utvalget fra mikrobryggeriene er bedre enn noen gang. Jeg ser på testene og velger noen merker jeg vet alltid er bra, pluss noen nye. Bryggeriene har virkelig lagt seg i selen for å øke kvalitet og smak på butikk juleølet.

Juleøl fra polet er fortsatt best, men hvilken skal du velge blant de mange gode variantene som polet selger? Mange av dem kan fort bli litt i søteste laget for min del, derfor drikker jeg helst pol-juleøl til de kraftigste kjøttrettene og dessert. De mikrobryggede er nesten uten unntak (Ringnes Julebokk og Aass Vellagret er imidlertid veldig bra) de beste, og jeg plukker alltid med meg en blanding av tradisjonelle og nye.

Så til kombinasjonen av julemat og øl. Jeg tar utgangspunkt i en «klassisk» oppskrift hvor flere typer vil passe fint slik at du har noen alternativer. Regel: Jo mer sødme i tilbehøret, desto søtere øl kan du velge. Når det gjelder juleribba, foretrekker jeg egentlig noe annet enn juleøl (hva med en Saison, brown ale eller kanskje Norwegian Wood (med litt røykpreg)?), men er jo preget av tradisjon og stemning – derfor går jeg likevel for en juleøl fra butikk eller en mindre sterk polvariant.

Rett Klassisk tilbehør Anbefalt øltype
Ribbe med sprø svor Surkål, kokte poteter, brun saus – og medisterkaker Juleøl (lett variant, pol), juleøl (butikk)
Pinnekjøtt Kålrabistappe, kokte poteter Røkt kjøtt: Juleøl (pol)     Ikke røkt: India Pale Ale (IPA), Pale Ale, juleøl (pol)
Kalkun Stuffing, madeirasaus, waldorfsalat Saison / Blonde Ale, Hveteøl, juleøl (butikk)
Skinkestek Surkål, svisker, kokte poteter, sky Hveteøl, Pale Ale, Pils
Lutefisk Bacon, baconfett, ertestuing, ringerikspoteter Pils, Pale Ale, juleøl (butikk)
Rakfisk Rødløk, rømme, syltede rødbeter, flatbrød / lefse / kokte poteter Bayer, Amber Ale, juleøl (butikk)
Torsk Lever, rogn, sandefjordsmør, gulrot, kokte poteter Pils, Pale Ale
Riskrem Rød saus Juleøl (kraftig, pol), belgiske fruktøl (Framboise)
Risengrynsgrøt Sukker og kanel Juleøl (pol)
Karamellpudding Karamellsaus Belgisk trippel, juleøl (kraftig, pol)
Sjokoladekake Porter, Imperial Stout, juleøl (kraftig, pol)

TomasmesseEtter maten, når det spraker i peisen, småkakene står på bordet og ungene åpner julegavene, kommer de mikrobryggede juleølene (koseølene) virkelig til sin rett. Til middagsmaten blir de ofte for dominerende, men her er det ingen regel uten unntak. Underlig Jul fra Nøgne Ø er så krydret at den passer best med nøtter, mandler, rosiner og småsjokolade foran peisen … eller hva med å prøve Lervigs juleøl til risengrynsgrøten?

øl og akevittAkevitt hører til den norske julematen. Men skal man drikke øl før akevitt, eller omvendt? Husk at utgangspunktet er mat og øl. Det er de smakene som skal passe sammen. Akevitt er godt og har en viktig funksjon i forhold til å rense munnen for fett og gjøre fordøyelsen litt lettere. Derfor kan du skåle i akevitt når du vil, så lenge det er før du tar en bit, eller etter du har drukket ølen – men ikke mellom spising og øl!

God julemat!

5 kommentarer ↓

5 kommentarer den “Valg av øl til julematen”

 1. Vidar Holthe (@VidarBrakar) 16. desember 2013 kl. 13:18 #

  «Min favoritt fra i fjor var Ægirs Nissemor»

  Nissemor er strengt tatt et brygg fra Haandbryggeriet. Ellers en fin artikkel om øl til julematen. Godt også med en konstruktiv betraktning om Nøgne Øs Underlig jul som skal være litt… ja, underlig. Dette ølet blir alt for ofte slaktet i såkalte «seriøse tester» fordi det skiller seg fra det tradisjonelle juleølet.

  • Henning 16. desember 2013 kl. 17:38 #

   Takk, du har selvsagt helt rett! Når det gjelder Underlig Jul opplever jeg langt flere positive tilbakemeldinger i år enn i fjor når vi prøver den på kursene. Det er hyggelig!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Øl til pinnekjøtt | Godt i glasset - 19. desember 2014

  […] Lenke: Hvis du mot formodning skulle spise noe annet enn pinnekjøtt på julaften, kan du sjekke ut artikkelen «Øl til julemiddagen» på Hennings eminente ølblogg. […]

 2. Vin eller øl til julematen? | Hennings ølblogg - 7. desember 2016

  […] Se for øvrig mine tidligere anbefalte øl til julematen. […]

 3. Øl til julematen revisited | Hennings ølblogg - 10. desember 2017

  […] av retten og de krav den setter til drikken. I tillegg kan du se på min tidligere oversikt over valg av øl til julematen. For å få tips til flere dessertøl, er det mulig å gå inn på fanen til venstre, eller […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: