Hvad nu, Nøgne Ø?

Nøgne Ø_LOGO_REGNår en markant og til dels kontroversiell gründer forlater sitt livsverk skjer det alltid noe med en bedrift. Kjetil Jikiun har nå i følge Ølportalen solgt seg ut og sagt opp sin stilling i Nøgne Ø med virkning fra 1.7.2015. Overrasket ble jeg ikke. Hansa har allerede 54,4 % av aksjene, og jeg kan ikke forstå annet enn at strategien fremover innebærer øket strømlinjeforming og industrialisering. Noe ser vi allerede: Butikkølene brygges hos Hansa, og Nøgne Ø nyter godt av deres landsdekkende distribusjonsapparat. Det vil si økt kvalitetskontroll og volum. At Kjetil, som den einstøing han er, ikke trives så godt med de rammebetingelsen som Hansa nødvendigvis setter, er ikke så rart når man ser på historien til Nøgne Ø og hva de har fått til siden oppstarten i januar 2002.

På mange måter er det et lite under det de har oppnådd. Og at de ikke gikk konkurs for lenge siden. Kjetil har skrevet om de første tre årene. Ærlig og rett på. De var konstant blakke. Alt bryggeutstyret lagde de selv av deler de skaffet brukt, på en eller annen måte. Lærekurven var bratt. Ingen fikk lønn. Kjetil var pilot i SAS og gjorde all brygging på fritiden. Hvordan de skulle få ølet ut på markedet hadde de ingen formening om. Og markedet skjønte ikke hva det var Nøgne Ø holdt på med. De improviserte hele tiden for å finne løsninger som gjorde at de såvidt kom seg videre.

Den første redningsplanken kom da Moestue Grape Selections tok kontakt våren 2003 fordi «vi har hørt at dere lager godt øl». Moestue klarte å få Nøgne Ø inn på polet som det første norske mikrobryggeri. Da hadde polet rundt 40 ølmerker på salgslisten, men det var typisk norske sterkøl (eksport, juleøl), tyske hveteøl og belgiske klosterøl. Ingen skjønte hva en IPA var. Da Nøgne Ø julen 2003 lanserte sitt juleøl på polet fikk de nok et lite gjennombrudd. Avisene begynte å skrive om dem, og fremtiden så litt lysere ut. Men da var det andre problemer som tårnet seg opp. Massive indre konflikter gjorde at to av de tre gründerne trakk seg ut og solgte, etter mye om og men, sine aksjer. 2004 var et lite helvete for Kjetil & co, og først i 2005 hadde de klart å få noenlunde kontroll på situasjonen, med nye eiere og en virksomhet som akkurat gikk rundt. I følge Kjetil burde de ha gått konkurs en rekke ganger i de første tre årene, hvert fall hvis de andre hadde hørt på hans råd! Noe de heldigvis ikke gjorde.

Nøgne Ø KjetilKjetil til venstre, sammen med daglig leder Tore Nybø.

Fra 2005 og til i dag har vært en eventyrlig reise for det kompromissløse bryggeriet. Omsetningen vil i 2015 trolig ligge rundt 65 – 70 mill. med et resultat på 20 %. Da Hansa kjøpte sine aksjer i desember 2013, ble Nøgne Ø priset til 88 millioner kroner. Men nå har altså Kjetil funnet ut at nok er nok. Med noen titalls millioner i banken har han kjøpt en vingård på Kreta og skal starte med vinproduksjon der nede. Litt øl skal han brygge også, men har forpliktet seg til ikke å konkurrere med Nøgne Ø. Enn så lenge. Vi kommer garantert til å høre mer fra den karen.

Men hva med Nøgne Ø videre? Adm. direktør i Hansa Borg, Lars Andreas Midtgaard, tror bryggeriet vil produsere mellom fire og fem millioner liter om fem år. – Da vil Nøgne Ø få en omsetning på 200-250 millioner kroner og blir dermed en betydelig virksomhet, sier han til DN. I 2015 vil de trolig ligge på rundt 2 millioner liter.

100 % peatedDa snakker vi om en helt annen virksomhet. En interessant parallell er bryggeriet Goose Island Brewery som ble kjøpt opp av giganten Anheuser-Busch i 2011. De har etter dette nesten tredoblet omsetningen takket være et nasjonalt distribusjonsnett og det betydelige markedsførings-apparatet til A-B. Jeg tror fortsatt Nøgne Ø kommer til å lage godt øl. Men jeg tror ikke de kommer til å bli like kompromissløse som med Kjetil som sjefsbrygger – noe 100% peated er et godt eksempel på. Kantene vil nok slipes av og de blir litt mer tradisjonelle. Men selge masse øl, det kommer de til å gjøre. Så får noen andre ta rollen som enfant terrible i det norske ølmarkedet.

 

 

 

1 Comments ↓

One Comment den “Hvad nu, Nøgne Ø?”

  1. vidar pedersen 11. april 2015 kl. 16:28 #

    Bra skrevet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: