Historisk ølvandring langs Akerselva

På tross av minusgrader og ganske surt vær troppet nesten 150 forventningsfulle medarbeidere fra EVRY opp til guidet historisk tur langs Akerselva, ilagt en rekke pitstop med påfyll av industrihistorie, kultur, ølkunnskap og ikke minst flytende føde. Vi var fem guider fra Ølakademiet som hadde gleden av å lose folket gjennom innledningen på noe som sikkert for mange ble en ganske lang kveld.

NydalenTuren startet utenfor Nydalen Bryggeri og Spiseri. Vi delte oss inn i fem grupper og begynte vandringen nedover langs elven. Første mål var Ringnes Bryggeri. På 1800-tallet lå det en rekke små bryggerier her og de hadde (minst) en ting til felles: de trengte vann. Både til brygget i seg selv, men også for nedkjøling av vørteren. Det er hele 20 små fosser på den 8,2 km lange ferden fra Kjelsås til Grønland, så det var nok av muligheter for produksjon av strøm. Omtrent halvveis passerte vi den gamle tomten hvor Idun Gjærfabrikk holdt til. Nå er det blitt utviklet til et boligområde med moderne leiligheter. Litt lenger syd ligger Bjølsen Valsemølle hvor det fortsatt blir produsert Regal-mel. For 100 år siden var det 60 hester som gikk i skytteltrafikk mellom Bjølsen og havna hvor båtene lå. Ti minutters vandring videre kommer man forbi de flotte mursteinsbygningene til Lilleborg fabrikker. Når man passerer gammel og ny industri på denne måten er det ikke vanskelig å legge inn små kåserier om betydningen av gjær, malt og riktig vasking av glass!

VøyenfossenMen det er jo grenser for hvor lenge man kan gå på den måten uten påfyll av flytende føde. Litt kaldt var det også. Så vi svingte innom Sagene Lunsjbar for en halvliter. Det var på ingen måte upopulært. Omtrent på høyde med Ringnes ligger  Nedre Vøyenfossen, som er den største i Akerselva. Rundt der var det mange møller, og den eldste av dem alle er Glads Mølle fra 1736. Rett nedenfor  ligger Hønse-Lovisas hus, udødeliggjort gjennom Oscar Braathens skuespill «Ungen». Her kunne fabrikkjentene fra Ringnes levere ungene sine om morgenen. En privat «barnehage» lenge før det begrepet ble en selvfølgelighet.

Det er ikke mye igjen av det store industriområdet som en gang var Ringnes Bryggeri. Nå er det bare et par bygg igjen samt den staselige pipen. Her ble folket tatt i mot i den ærverdige festsalen og fikk enda mer øl å leske seg med. Etter en time var det bare å sette seg inn i bussen og la seg frakte til Jakob kirke. I kjelleren er det et stemningsfullt lokale hvor Ølakademiet hadde rigget til med en rekke flotte øl for prøvesmaking. Half a worldDet var To Tårn, Nøgne Ø Half a world away, Chimay Blue og Brooklyn Chocolate Stout. Kombinasjonen av (meget) høy stemning og lavt under taket, gjorde at Jørn Tore fikk en solid utfordring med å formidle sitt budskap, men sånt må man regne med når man er ølguide!

Siste mål på ferden var Mathallen på Vulkan. Vi svingte forbi Akersberget slik at jeg kunne avrunde ølpraten med å fortelle om de gamle ølhallene i fjellet og hvordan Ytterborgs Bryggeri fortsatt har noen ørsmå spor etter seg i Ringnes-systemet. På Mathallen ventet velkomstdrink og en buffet bestående av massevis av godbiter fra de flotte leverandørene på Mathallen. Hvordan det gikk videre vet ikke jeg, men at stemningen var på topp da jeg dro – det kan jeg underskrive på!

En veldig hyggelig vandring med en trivelig gjeng fra EVRY. Håper på gjentakelse!

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: