Fiskesuppe – to deilige varianter

Fiskesuppe er raskt å lage – jobben ligger i å kutte opp alle ingrediensene. En god suppe har hvit og rød fisk, skalldyr, rotgrønnsaker, purre og friske urter. Jeg følger oppskriften på Trines matblogg og gjør noen tilpasninger. For det første bruker jeg alltid en blanding av vanlig fiskekraft og skalldyrkraft for å få en kraftigere smak. Videre bytter jeg noen ganger hvitvin ut med hveteøl. Den siste endringen gir en helt annen suppe: Istedenfor fløte tar jeg en boks med hakkede tomater. Da får man den franske klassikeren, bouillabaisse. Begge varianter gir en smakfull suppe hvor tilbehøret demper fylden fra suppen på en fin måte. Og så kan man jo alltid improvisere med både grønnsaker, krydder og forskjellige skalldyr.

Fiskesuppe1Til den fløtebaserte varianten trenger man en øl som håndterer den fyldige smaken av fløte og skalldyrkraft og som renser litt opp i munnen. Det vil si at ølen både bør være frisk, ganske fyldig og gjerne med litt, men ikke mye bitterhet. Jeg synes en belgisk blonde og saison møter disse kravene på en flott måte. Her er to gode alternativer:

  1. Ægir Bøyla Blonde (butikk): En ganske frisk blonde med litt mer bitterhet enn f.eks. en Leffe. Denne har nok fylde til å harmonere suppen, og en friskhet som gir en flott kontrast til den salt/søte suppen, med akkurat nok bitterhet til å rense litt opp i ganen.
  2. Nøgne Ø Saison (pol, 6,5 %): Noe friskere enn blonde med masse fruktighet og en markert (lav) bitterhet. Et flott øl som både er nydelig alene og går veldig bra til fiskesuppen.

Fiskesuppe2Til den tomatbaserte varianten gir fraværet av fløte en lettere suppe som ikke gir den litt fete smaken i munnen, men snarere noe syrlighet fra tomatene. Det gjør at ølen bør ha mer sødme, være frisk og med lav bitterhet. Da passer hveteøl veldig bra. Her er to gode hveteøl, den ene tysk (Weissbier) med noe mer sødme enn den friskere belgiske varianten (Wit):

  1. Erdinger Urweisse (pol, 4,9 %): Typisk syd-tysk hveteøl med behagelig smak av fruktig sødme. Ølen står fint til suppen og er et veldig behagelig følge.
  2. Ægir Siv Witbier (pol, 5,5 %): Denne belgisk inspirerte hveteølen er friskere enn Erdinger, med mer humlebitterhet. Friskheten veier litt mer sødmen i suppen, og den lille bitterheten passer fint i etterkant.

Glutenfritt: Til fløtebasert er Brunehaut Blond (pol, 6,5 %) fin, til tomatbasert Wold Top Against the grain (pol 4,5 %).

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Fiskesuppe (to varianter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: