Beste ølkjøp på taxfree

TaxfreeEn oppdatert oversikt over øl på taxfree finner du her.

Taxfree-ordningen er på mange måter en anakronisme. Innført i en annen tid og stadig vanskeligere å rettferdiggjøre. I 2014 tjente Avinor mer på taxfree-salg enn avgifter fra flyselskapene. Men så lenge vi har ordningen, gjelder det å utnytte denne muligheten for å kjøpe godsakene til en hyggeligere pris. Nå som kvoten er økt (kan ta inn opp til 6,5 liter øl), må du være en middels bodybuilder for å kunne bære med deg alt ølet hjem (pluss bagasje, da). Så her gjelder det å være selektiv. Selv velger jeg normalt øl etter hva jeg har lyst på, men akkurat her er det lurt å tenke økonomi. Ølsalget på taxfree startet i sin tid med eksportøl og tysk hveteøl, men nå er utvalget blitt bedre med gode alternativer fra både Haandbryggeriet og Nøgne Ø, hvert fall på OSL. Men hva lønner det seg å velge for å spare mest?

Jeg har tidligere skrevet om hvor mye staten faktisk tar inn av avgifter. Totalt sett er det ca. 43 % av utsalgsprisen. Når den forsvinner skal derfor kjøpet bli hyggelig for oss. Jeg har gjort en liten uoffisiell undersøkelse og regnet på hvor mye man sparer på tre øl: Nøgne Ø IPA, Haandbryggeriets Hesjeøl og Erdinger Weissbier. Prisene er hentet fra Heinemann og polets hjemmesider.

Nøgne Ø IPA koster på polet kr. 80, på taxfree kr. 49. Du sparer altså kr. 31, eller 39 %. Gitt at innkjøpsprisen er den samme for begge, har Heinemann fortsatt mye å gå på med en avanse på rundt 53 %. Polet derimot, har en avanse på 36 %. Som viser at butikken ikke «gir bort» hele avgiftsfritaket, men bare deler av det.

Haandbryggeriet Hesjeøl koster på polet kr. 71, på taxfree kr. 49. Du sparer kr. 22, eller 31 %. Her har Heinemann beregnet seg en avanse på uhørte 63 %, mens polet fortsatt har en avanse på 36 % av innkjøpsprisen.

Erdinger Weissbier koster på polet kr. 51, på taxfree kr. 19. Du sparer kr. 32, eller hele 63 %. Her er avansen mer moderat for Heinemann, på 27 %. Igjen gitt at innkjøpsprisen er den samme.

Så konklusjonen er klar: Erdinger Weissbier er det beste økonomiske kjøpet, med Nøgne Ø IPA (og NØ Imperial Stout som har samme pris på pol og taxfree som IPA) rett bak. Så hvis dette er øl du uansett kjøper, er det ingen tvil om hva som bør ende i kurven neste gang du kommer hjem fra et opphold i utlandet.

weissbier_main

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: