Valg av øl til (sterke) meksikanske retter

I innlegget «På kokkekurs i Mexico!» skrev jeg litt om hvilke øl som går bra til sterk meksikansk mat. Det vil jeg nå konkretisere. På The Little Mexican Cooking School lagde vi flere herlige retter. Det er flere øl som kan passe, men det avhenger jo av hvilken rett du skal spise og hvor mye chili du velger å putte i den. Det viktigste å huske på er at hvis maten er sterk, bør ølen ha en del fylde samt ikke for høy bitterhet.

Hjemmelagd tortillaTortilla. Jeg var ikke klar over at den kommer i to varianter, enten laget av mais eller hvete. Og at tortilla anvendes i forskjellige retter, som da får navn som burrito, enchilada eller taco. Vi kunne jo ha gjort det samme med vår lompe eller lefse, det vil si gi ulike retter som bruker lefse forskjellige navn. Kanskje vi gjør det også i lokale retter?

Tortilla er så lett å lage at det fra nå av blir like flaut å kjøpe tortilla som ferdig vaffelrøre! Her er en tortillaoppskrift som stemmer veldig bra med hva vi gjorde (du må ikke ha en presse, den kan lages med hendene eller en kjevle også).

028Salsa og guacamole. Før hvert måltid på restaurant får man automatisk servert salsa og guacamole med mais-chips. Men glem den bokse-varianten du kjøper på ICA. Dette kan du nemlig lage selv! Det er ikke vanskelig i det hele tatt, og blir så vanvittig mye bedre. For en rød salsa trenger du chili, tomater, gul løk, hvitløk og salt. Her en fin salsaoppskrift. For guacamole må du ha avocado, chili, gul løk, rød tomat, koriander, limejuice og salt – det er noen små triks, f.eks. skal du knuse ingrediensene med en morter og blande inn avocado helt til slutt, men så er det bare å nyte. Her er en guacamoleoppskrift. Valg av øl: Lys lager eller hveteøl.

tacoReke-taco var neste rett på programmet. Ja du leste riktig. Glem «fredags-taco» slik vi kjenner den. For det er ikke meksikansk i det hele tatt. Nei, du skal lage små runde tacos av tortilla-deigen, steke disse, og fylle på med forskjellige godsaker fra havet. Vi har prøvd fritert fisk (i planteolje), og flere varianter av reker, bl.a med en lekker ostesaus, og det er bare fantasien som stanser deg. Det ligger masse oppskrifter på nettet. Men med kjøttdeig? Nei, den har vi ikke sett på menyen. Valg av øl: Dette er ofte lette retter hvor en pils eller aller helst en Kölsch (hvis fyllet ikke er for sterkt krydret) eller en hveteøl passer fint. Hvis du putter i strimler av svinekjøtt, kylling eller biff, passer en lysebrun lager eller Ale glimrende, det vil si f.eks. Aass Classic eller Rallar (Ægir).

Hvit fisk i sausPescado a la Talla. Dette var rosinen i pølsa. En lokal, hvit fisk, marinert, stekt og servert med en helt utrolig deilig saus. Det bare smeltet i munnen, aldeles nydelig. Den oppskriften skal jeg legge ut på bloggen etter å ha testet ut hjemme, det lover jeg. En ting er at fisken var helt fersk. Men sausen … Fargen var mørk dyp brun (!), og den kom fra tørket chili brent på gassblusset på ovnen (du kan jo bare hente frem din gamle smørebrenner fra skiboden med det samme!). Det har samme effekt som brent svart malt har på øl. Det er ikke mer enn 10 % svart malt i en Guinness, men likevel blir den jo svart som natten. Det samme skjer her. Og så gir den en svak, men herlig røkt og brent smak på sausen. Sammen med appelsinjuice, løk, hvitløk, sitron, oregano, spisskummen og noen andre krydder. Valg av øl: På grunn av den spicy sausen kan man gjerne gå litt opp på fylde og maltsmak her, men ikke velg en øl med høy bitterhet hvis du bruker mye chili. Bitterhet og pepper går ikke så bra sammen. Her er det mye å ta av, det mest spennende valget er kanskje en Brown Ale, hvor den brente smaken på sausen og ølen spiller supert sammen. Fine alternativer er Kinn Sjelefred, Ægir Harvest Ale, Haandbryggeriet Rallar eller Hesjeøl, Nøgne Ø Brun og Aass Bayer.

enchiladaEnchilada. Vi spiste flere flotte varianter med fyll av fisk, skalldyr, kylling eller svin. Forholdsvis lette retter, men likevel veldig mettende.Det finnes mange fine oppskrifter på nettet, husk bare å vær mest mulig tro mot original råvarer! Valg av øl: Med fisk og skalldyr går alltid en hveteøl bra (både Weissbier og Wit), mens flere av de andre variantene formelig ropte etter en Pale Ale. For er det noe som overrasker med veldig mange av rettene, så er det den rike og fyldige smaken. Da trenger du en øl som kan stå i mot uten å dominere.

flan de cocoFlan de Coco. Så var det desserten da. Se for deg en Creme Brulee med litt mer motstand i puddingen fordi det er brukt kokosnøtt … her kan man også putte i forskjellige nøtter som erstatning for kokosnøtt. Nydelig … Valg av øl: Til denne passer flere typer. Porter, Stout (ikke Guinness, men søt Stout), Belgisk Dubbel og Barley Wine går alle som bare det.

3 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. På kokkekurs i Mexico! | Hennings ølblogg - 10. oktober 2013

    […] Previous Chapter […]

  2. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

    […] skulle lages. Det er faktisk den siden flest har vært innom til nå. Sammen med følgeartiklene om valg av øl til meksikanske retter og en ølelskers lidelse er dette den suverene vinner! Litt på tvers av at dette er en øl-blogg […]

  3. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Meksikanske retter (fem varianter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: