Prøvesmaking av tysk øl

15378040-bottle-cap-oktoberfestForsinket oktoberfest hos Chartis med 30 glade deltakere, mit Lederhosen, Dirndl, Wurst und Bier! I tillegg til kåseri smakte vi på fem forskjellige tyske øl. Som håndpils hadde de Bitburger.

Früh Kölsch kommer som alle ekte Kölsch fra Köln-området. Nå har det endelig kommet på polet. Svak duft av krydder og gjær, litt sitrusfrukt – grape? Veldig frisk og lett, men likevel ganske kompleks til å være så lys. Kjenner litt gresspreg og malt. Passende fylde og en fin balanse i brygget. Bitterheten og en mild, fin syrlighet sitter ganske lenge i. En flott Kölsch!

Paulaner Hefe Weissbier er et klassisk, friskt, overgjæret hveteøl fra München. Det er ufiltrert, forsiktig humlet og rikt på milde, krydderaktige smaker. Kjenner både nellik og litt banan. Ettersmaken er lang og behagelig og man merker at 60 % av byggmaltet er erstattet av hvetemalt. Like godt hver gang!

Erdinger Weissbier Dunkel har en dyp, mørk farge med rødlig skjær og kan lure en til å tro at det er kraftigere enn det er. Det er som den lyse varianten ufiltert. Ølet er lett, men overraskende tamt med middels fylde. Dufter av mørk malt, krydder og karamell. Mild hvetesmak. Lav bitterhet. De fleste syntes at den ble litt for flat og pregløs.

Köstritzer Schwarzbier er et ganske unikt øl. Det er ikke en ale, men en ekstremt mørk lagerøl. Bryggeriet ble startet allerede i 1543. Det berømte svarte ølet har utviklet seg gradvis til dagens produkt og var favorittølet til bl.a. Bismarck og Göthe. Holder du den opp mot lyset, er den svarte fargen egentlig dyp mørk rød, nesten lilla, med et tett, lysebrunt skum. Aromaen er overraskende diskret i forhold til hva man skulle forvente av et så mørkt øl, men kjenner noen nyanser av malt og humle. Smaken har hentydninger til espresso eller bittersøt sjokolade, men ikke i nærheten av f.eks. en stout. Lav bitterhet og middels lang ettersmak. Typisk rund og mild, personlig savner jeg litt mer sting i form av tydeligere bitterhet og litt kraftigere aroma.

Kulmbacher Mönchshof Bockbier er fyldig bokk-type med brun-oransje farge og et høyt og tett skum. Frisk og fyldig malt aroma med antydning av karamell og krydder. Smaken er ganske søt, men samtidig fyldig og rik med en viss avrundet bitterhet. Lang ettersmak. En fin representant for bokkølet, som passer godt til flere søte desserter.

Alt i alt mye godt, men jeg må innrømme at jeg trekkes mot de lyse typene. De mørke og kraftigere blir litt for tamme og snille – jeg liker dem bedre når de har en mer markert karakter.

Stor stemning da jeg forlot gjengen!

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kölsch – en ølstil for lysere tider | Ølakademiet - 13. april 2016

    […] sist kan du lese vår ølguide Hennings beskrivelse av en Kölsch han har testet, sammen med flere andre tyske […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: