Puber i München

biergartenPrøvesmakingen av tysk øl i går inspirerte meg til å skrive litt om puber i München. Hovedstaden i Bayern regnes fortsatt som verdens ølhovedstad, mye takket være Oktoberfesten med over 7 millioner besøkende i år. Men ikke bare derfor. En ting er at det brygges veldig mye godt øl i Bayern. Vel så viktig er den ølkultur som preger byen. Røttene er kraftige og sitter dypt, og fortsatt er øl klassifisert som næringsmiddel! De er stolte av sin tradisjon og er ikke redde for å vise det.

Jeg bodde i München på 90-tallet og det var nok da jeg for alvor oppdaget hvor interessert jeg er i øl. På den tiden var det undergjæret øl det dreide seg om (med unntak av hveteølet), i dag får du alle slags øl på de gode pubene, men i de klassiske bierstubene serveres det primært den lyse letthumlede (lav bitterhet) lagertypen de kaller «helles». Når jeg er i München tar det ikke lang stund før den første helles er bestilt. Så herlig forfriskende, lettdrukket og velgjørende … Mye bedre enn den norske pilsen, spør du meg!

Her er noen puber / Bierstuben i München som jeg liker godt:

alter simplAlter Simpl, Türkenstrasse 57. Et klassisk vannhull hvor byens intellektuelle og kunstnere kom sammen for å diskutere og utveksle ideer allerede før 1. verdenskrig. Naziene mente at eieren var for ventrevridd og sørget for å stenge stedet under 2. verdenskrig, men det ble renovert på 50-tallet, og fremstår i dag som et veldig hyggelig lokalt treffsted for en passe blandet forsamling bestående av studenter, turister og stamgjester. Gamle forsider av det satiriske magasinet «Simplicissimus» pryder veggene og bidrar til en spesiell stemning.

hofbrauhausHofbräuhaus, Am Platzl 9. Her må du bare innom, selv om det er stort, støyende og egentlig ganske kommersielt.  Men det er noe med å ha vært her og tatt del i denne uendelige flyt av den gyldne drikk, akkompagnert av ompa-ompa og massevis av pølser og svin. Da liker jeg nok bedre …

augustinerAugustinerbräu, Neuhauserstrasse 27.  Augustinermunkene har brygget øl siden 1328, og dagens lyse lager regnes av mange som det beste øl München har å by på. Det kan nok diskuteres, men når man inntar det på et slikt sted blir man helt andektig. Utrolig vakker dekor, både ute, inne og i bakhagen (Arkadenhof). For en ramme å innta en klassisk bayersk rett i, med Augustiner i glasset og en liten snaps ved siden av!

shamrockShamrock, Trautenwolfstraße 6. Ja da, jeg vet at det er en Irsk pub, men likevel. Her er det stor stemning, mye bra live rockemusikk, og et fint sted å droppe innom etter å ha inntatt en Schweinehaxe mit Kraut på Augustinerbräu, hvis man orker da … og etter masse tysk øl er det jo ikke helt galt med en irsk whisky, eller?

Det finnes et utall andre steder enn de jeg har nevnt her, selvsagt. De fleste reiseguidene (Lonely Planet etc.) og flere nettsteder har alle greie oversikter over de mest kjente ølstedene.

munchener freiheitIkke glem at det i desember er veldig hyggelige julemarkeder flere steder i München, spesielt på Münchener Freiheit er det en flott miks av kunstnere som selger sine produkter i små boder, sammen med massevis av små serveringssteder hvor det stort sett går i Glühwein og annet smågodt.

God tur!

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Høyt Skum - Godt øl og god mat

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere like this: