Hvor mye øl drikker vi egentlig i Norge?

I følge SSB drakk vi i 2011 rundt 55 liter øl per person i Norge. 

brun flaskeDet er langt unna hva de heller nedpå i de store øl-landene: I 2011 drakk de i Tsjekkia 123 l/pers, Tyskland og Østerrike 108 l/pers og Irland 101 l/pers. Nå skal man imidlertid ta statistikken for Norges del med en klype salt, for de tar jo ikke hensyn til hva vi drikker av øl på våre utenlandsreiser, svenskehandelen (bryggeriforeningen har beregnet at 20 % av ølet som drikkes i Norge kjøpes inn i Sverige), smugling eller det vi lovlig tar med i kofferten hjem fra tur. Når tyskerne kommer til Norge med sine bobiler, kjøper de da norsk øl, mon tro? Nei, selvsagt ikke. Alt er medbrakt. Men når vi drar til Danmark, derimot … Det er cirka 10 millioner passasjerer årlig som ankommer norske lufthavner fra utlandet, eller rundt regnet to ganger den norske befolkning. Hvis alle har vært to uker borte i snitt og drukket to halvlitere i snitt per dag – ja, da øker årets forbruk med 28 liter! Nå er ikke alle som kommer norske, det er mange barn med, alle drikker ikke øl osv. Men det illustrerer poenget med at forbruket, tipper jeg, kanskje er 50 % høyere enn det SSB sin statistikk viser. Den gledelige økningen i hjemmebrygging er heller ikke tatt med. På grunn av prisnivået tror jeg andelen hjemmebryggere nok er høyere i Norge enn i mange andre land. Nå sier ikke jeg – med en mor som var alkoholforsker (!) – at høyt forbruk er bra, bare at vi lurer oss selv ved å tro at vi drikker mindre øl enn vi egentlig gjør. I følge SIRUS har de siden 2009 jobbet med et prosjekt for å få bedre tallgrunnlag for statistikken. Resultatet skal visstnok publiseres i 2013 …

drink beerHvordan fordeler vårt forbruk seg? For meg er det viktigere at vi drikker godt øl enn mye øl! Fortsatt er standard butikkølet (les: pils) helt dominerende og sto i 2011 for 98 % av omsetningen. Resten fordeler seg på sterkøl (1 %) og lettøl (1 %). Det gledelige er at sterkølet viser en økning år etter år. Tar man med den andelen av butikkølet som kommer fra ulike mikrobryggerier og utenlandske bryggerier (ikke pils), blir ikke pilsens dominans like enorm. Legger man sammen mikrobryggerienes produksjonsvolum, kommer man likevel ikke lenger enn til 1,5 % av totalen.

Hmm. Det er langt igjen … Men Ølakademiet er på saken!

Advertisements

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggers like this: