Hvor mye øl drikker vi egentlig i Norge?

I følge SSB ble det solgt 58,25 liter øl per person i Norge i 2016. brun flaskeDet er langt unna hva som selges i de store øl-landene: I 2015 drakk de i Tsjekkia 142 l/pers, Tyskland og Østerrike 104 l/pers og Polen 99 l/pers. Nå skal man imidlertid ta statistikken for Norges del med en klype salt, for den baserer seg på offisielle salgstall gjennom lovlige kanaler, dvs. polet, dagligvarebutikkene og skjenkesteder, men ikke taxfree.

For å få et riktig tall over forbruk per person må man ta hensyn til hva vi drikker av øl på våre utenlandsreiser, svenskehandelen (bryggeriforeningen har beregnet at 20 % av ølet som drikkes i Norge kjøpes inn i Sverige), smugling eller det vi lovlig tar med hjem etter utenlandsreise. Når tyskerne kommer til Norge med sine bobiler, har de selvsagt tatt med sine egne øl hjemmefra. I motsetning til når vi drar utenlands … Den gledelige økningen i hjemmebrygging er heller ikke tatt med. På grunn av prisnivået tror jeg andelen hjemmebryggere nok er høyere i Norge enn i mange andre land.

Første halvår 2017 var det ca. 7,5 millioner passasjerer som reiste og ankom norske lufthavner fra utlandet. Alt det ølet vi kjøper og drikker i utlandet kommer jo ikke med på vår statistikk, men i landet der vi drikker. Hvis alle nordmenn over 15 år som er ute på reise drikker to halvlitere i snitt per dag over noen uker, så øker det årlige forbruket betydelig. Poenget er at forbruket raskt kan være over 50 % høyere enn det SSB sin statistikk viser. Nå sier ikke jeg – med en mor som var alkoholforsker (!) – at høyt forbruk er bra, bare at vi lurer oss selv ved å tro at vi drikker mindre øl enn vi egentlig gjør.

drink beerHvordan fordeler vårt forbruk seg? For meg er det viktigere at vi drikker godt øl enn mye øl. Totalforbruket i Norge er ganske stabilt og standard butikkøl (les: pils) er fortsatt helt dominerende. Det gledelige er at veksten for småskalaprodusert øl fortsetter og var i følge Bryggeriforeningen på ca. 18 % i perioden juni 2015 til juni 2016, men representerer likevel ikke mer enn litt over 4 % av totalen målt i volum. Målt i verdi er den temmelig sikkert godt over 6 %.

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: