Indrefilet av okse og kalv

Her kommer fem varianter som tar utgangspunkt i indrefilet. Alle rettene er hentet fra øl- og matkursene hos Ølakademiet.

Helgrillet-indrefilet-av-storfeIndrefilet okse med potetpuré, en søtlig sky laget med Kozel Dark Lager (Tsjekkia), og stekte sukkererter. Øl: La Rulles Brune (pol, 6,5 %). Oksekjøttet er ikke spesielt kraftig, men sausen gir retten et litt annet preg. Derfor trenger man en øl som kan balansere sødmen, men ikke være for kraftig. Denne belgiske brown ale (Bruin) passet veldig bra. Fin harmoni hvor hverken øl eller mat overdøyvet hverandre.

Indrefilet okse med stekte urtepoteter, glassert rødløk, gulerøtter og en fyldig peppersaus. Overraskende mye sødme, mer enn forventet, men heldigvis hadde jeg valgt en robust øl som uten problemer sto i mot. Øl: Leffe Blond (pol, 6,6 %). Leffe er et veldig anvendelig belgisk klosterøl med mye fylde og 6,8 % alkohol, men har samtidig en friskhet fra mye kullsyre og litt sitrus og frukt. Dette var en veldig populær kombinasjon som gikk ned på høykant.

Pannebiff (fra Slakteriet på Mathallen) med urtepotet og kantarellsaus. Øl: Brooklyn Brown Ale (pol, 5,6 %). Til biff går brown ale veldig fint – den har passe mye fylde og den svake brentkarakteren går godt sammen med stekt kjøtt. Det var en enstemmig dom at dette var en veldig bra kombinasjon.

Indrefilet kalv med asparges, potet og en søt saus laget med en brown ale. Øl: Munkebo Valhall Pale Ale (pol, 5,4 %). Kalvekjøttet var rosa og meget mørt, men ikke spesielt kraftig. Imidlertid gjorde den søtlige sausen at retten måtte ha en øl med en del sødme. Valhall er en pale ale, men i grenseland mot en moderat IPA. Fruktig, fyldig og meget balansert. En liten eim av karamell er nydelig til kjøttet. Stor enighet om at dette var en veldig bra kombinasjon – fin harmoni hvor hverken øl eller mat ble for dominerende.

Indrefilet kalv servert med finrevet stekt kål, potetpuré, og en søtlig sky laget med Kozel Dark Lager (Tsjekkia). Øl: Anchor IPA (pol, 5,4 %). Kalv er ikke spesielt kraftig, men med sausen får retten et annet preg. Derfor trenger man en øl som kan stå i mot sødmen, men ikke være for kraftig. Denne lette IPA-varianten med moderat bitterhet passet veldig bra.

Glutenfritt: To gode valg som går bra til alle rettene er Brunehaut Blond Ale (pol, 6,5 %) og Wold Top Against the grain Pale Ale (butikk).

Oppsummert: Både belgisk blond, brown ale, pale ale og IPA går fint, men valget henger mye på hvilket tilbehør som følger med kjøttet. Jo søtere og kraftigere saus, desto kraftigere øl bør du velge. Det er mange muligheter her og det skal mye til for at valget blir helt feil. Et trygt råd kan derfor være: Velg en øl du liker innenfor de rammene som er satt her. Da går det nok bra …

4 kommentarer ↓

4 kommentarer den “Indrefilet av okse og kalv”

 1. Skumringen 11. februar 2013 kl. 21:52 #

  God kveld!
  Nå er vel dette ikke et direkte svar til dette innlegget, men mer et generelt spørsmål. Grunnen til at jeg spør DEG, er jo at disse oversiktene over øl i kombinasjon med mat hinter til meg om at du nok er rett mann å spørre.
  Først og fremst er det jo selvsagt utrolig sult- og tørstefremkallende å lese disse oppsummeringene dine fra kursene.
  For det andre: Dette er noe jeg selv er glad, men i myyye mindre skala. Å presentere venner og familie for mulighetene som ligger i å kombinere øl med mat, er utrolig givende.
  For det tredje, og tilbake til starten av kommentaren: Om et par ukers tid skal jeg holde et lite slabberas, og trenger noen tips til øltyper som kan (muligens) matche litt forskjellig mat. Jeg har ikke spikret menyen, derfor kommer rettenes bestanddeler litt sånn hulter til bulter her. Jeg håper altså at du kunne tipse om øltyper (eller spesifikke øl!) som kan matche enten lakris, pære, bacon, appelsin eller reinsdyrsteik?

  På forhånd takk, og vit at menyene dine tas vare på…

  Ha en videre fin kveld!

 2. Henning 14. februar 2013 kl. 00:17 #

  På hengekøya under den mexicanske sol lot jeg meg inspirere til å tenke ut noen innspill til din lille og veldig hyggelige utfordring. Nå vet jo ikke jeg hvor viderekommende dine middagsgjester er når det gjelder øl. Generelt synes jeg mikrobrygget øl er mer spennende og rett og slett bedre til mat enn det industrialiserte, med unntak av hvetøl og belgiske blonde / trappist. Det vil si at når jeg anbefaler en Pale Ale går tanken først til Ægir, Nøgne Ø, Haandbryggeriet, men jeg har hatt veldig bra erfaring med f.eks. London Pride til engelsk inspirert mat.

  Appelsin og pære: Jeg slår disse sammen fordi samme øltype passer bra til begge, og det er enten en Lambic eller en belgisk wit. Lambic er hverken min favoritt eller det jeg behersker best, men generelt går den (dvs Lambic, Geuze, Framboise) veldig fint med syrlige og friske retter. Hveteøl er også et bra valg, og jeg vil anbefale Hoegaarden. Vil du ha ølen litt søtere er også de tyske Weiss-Bier gode alternativer. Men alt dette avhenger jo av hvordan du vil bruke fruktene, om det er til hovedretten (pære) i saus (appelsin) eller dessert. Velger du en appelsinsaus kan også en Saison fra Nøgne Ø være glimrende til …

  Bacon: Røyksmaken og fett gjør at det bør være en øl med noe brentkarakter og over middels bitterhet, det vil si at både Brown Ale og Stout går fint, men primært vil jeg anbefale Brown Ale. Synes Brooklyn har en veldig fin variant, men det er litt avhengig av hvor mye smak du vil legge inn.

  Reinsdyr: Her ville jeg velge en øl uten for mye bitterhet for at den ikke skal stjele for mye oppmerksomhet fra den fine smaken av reinsdyr. Pale Ale går bra, og selvsagt en belgisk blond, f.eks. en Leffe. Men jeg tror likevel at jeg ville valgt enten Hesjeøl fra Haandbryggeriet eller Rallar fra Ægir. Begge er jo helt nydelige øl, og burde ha akkurat riktig fylde til å matche steken og den sausen og tilbehør du måtte velge .

  Lakris: Nå snakker vi vel om dessert? Hva med å finne frem en av de juleølene som kanskje har overlevd? Lerviks Jul er krydret og balansert og går fint til en dessert med lakris. Alternativt kan du hente frem en Trappist, den tror jeg også vil gå veldig bra.

  Lykke til! Vil veldig gjerne vite hva du endte opp med av mat, drikke og kommentarer fra gjestene!

  • Skumringen 14. februar 2013 kl. 08:11 #

   Fantastisk! Akkurat nå er jeg veldig takknemlig. Mye fine tips. Rapport kommer selvsagt!
   God ferie!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

  […] Indrefilet av okse og kalv (fire varianter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: