Pølsemix

Norske pølser er ikke lenger hva de var. Og det mener jeg faktisk i positiv forstand. Gildes gamle grillpølse er ut, i hvert fall hos meg. Nå er utvalget av spennende og velsmakende grillpølser veldig bra og større enn noen gang. Det gir muligheter og gjør det mye morsommere å kombinere med øl.

Her er noen gode varianter som er testet ut både hjemme og på øl- og matkursene:

LammepølserLammepølse (fra Anni’s Pølsemakeri) i stekepanna med sellerirotpurré og rødvinssaus laget med Nøgne Ø Brun. Sånn skal pølse smake! Fast, fin struktur og fyldig smak. Masse rent kjøtt. Søtlig sellerirot og rødvinsaus gjør at øltypen også bør ha en del sødme. Øl: Aass Bayer (butikk). Bayerøl skal ikke undervurderes og er et trygt og meget godt valg. Fin harmoni mellom smakene hvor hverken øl eller mat overdøver hverandre. Lettspist mat med lettdrukken og balansert øl til. Her vil også mørkebrune øl som Haandbryggeriets Norwegian Wood (med litt røykpreg), Nøgne Ø Brown Ale (svidd smak fra stekingen (spesielt grillen) går sammen med brentkarakteren fra en Brown Ale) og Ægir Rallar (masse malt) passe flott. Den første må du på polet for, men de to siste er å finne i butikken.

RamsløkFransk urtepølse (fra Jacob’s) og ramsløkpølse (fra Anni’s) på grillen. Ramsløk ser faktisk ut som på bildet til høyre og finnes mange steder i Norge. Den smaker litt som hvitløk og er veldig etterspurt for tiden. Til dette serveres en luksus potetstappe laget med olivenolje, hvitløk og parmesan, og en lett salat. Dette er knallgode og ganske milde pølser med mye smak fra godt kjøtt (blanding av svin og kylling), krydder og løk. Stappa er solid, så her kan man gå for en øl med både fylde og en del bitterhet. Øl: Pilegrim fra Kinn (butikk). Den er smaksrik med bra fruktighet og en behagelig bitterhet. Dette er en meget vellykket Pale Ale fra bryggsjef Espen Lothe. Sammen med pølsene er det bare å nyte. Ølet renser veldig godt opp i munnen og gjør deg klar for neste bit. Her kan du egentlig velge og vrake i ulike Pale Ale, men også en moderat IPA går fint til denne retten.

paulaner-1Bratwurst. Denne oppskriften er en tysk klassiker. Start med å steke opp litt løk og hvitløk i en gryte og hell i en halvliter med norsk bayer-øl. La det koke opp. Så steker du bratwurst noen minutter på hver side helt til de får en fin brun overflate. Legg pølsene over i gryta og la det hele trekke i 10 minutter. Til pølsene serverer du en hjemmelaget potetsalat og en god sennep. Øl: Paulaner Hefe-Weissbier (både butikk og pol). Må innrømme at mange øl går fint til Bratwurst, men synes likevel at det hører hjemme med en god, syd-tysk hveteøl her. Det kan ikke bli feil.

Og hvis du er i tvil: Ja, wienerpølse i lompe med sennep og ketchup må man jo bare drikke en kald pils til. La gjerne pølsene trekke i pils også. Trenger vel ikke si mer om den saken.

Glutenfritt: Til lammepølse: St. Peter’s Dark G-free (mørk lager, butikk). Til urtepølse: Wold Top Against the grain (pale ale, butikk). Til bratwurst: Neumarkter Lammsbräu (pils, butikk).

Oppsummering: Øl er perfekt til pølser, men det er ganske stor forskjell på wienerpølser og en spicy chorizo. Og tilbehøret er også her viktig. En fyldig stappe med rotgrønnsaker eller søtpotet gir så mye sødme at du kan velge en kraftigere øl.  Så her er det mye smak og behag og mange muligheter!

 

 

Advertisements

9 kommentarer ↓

9 kommentarer den “Pølsemix”

  1. Bjørn Austad Hvaleby 24. oktober 2012 kl. 10:56 #

    Takk for en fin kveld og mye spennende ølsmaker.
    Selvfølgelig skal du melde deg inn i Bondelaget, da kan du med stolthet si at du støtter den norske bonde og den norske matkulturen, og ikke minst gir mulighet for at gode norske produsenter kommer fram med produktene sine.

  2. Andreas Lunder 24. oktober 2012 kl. 11:13 #

    Takk igjen for en flott og lærerik aften i en (til i går) ukjent perle i Oslo. Så ser vi frem til å få deg som medlem i Norges Bondelag. Bare å sende sms med kodeord Bonde og til 2030. Velkommen skal du være!

  3. Astrid Solberg 24. oktober 2012 kl. 21:59 #

    Takk for en hyggelig og lærerik kveld, det var spennende med øl til ALLE rettene! Det har jeg aldri prøvd før. Det skal bli mer utprøving av ulike ølsorter framover. Og: Velkommen til bondelaget, om du skulle ønske det!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beste øl til grillmaten | Hennings ølblogg - 25. mai 2015

    […] noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en […]

  2. Beste øl til grillmatenx | Hennings ølblogg - 25. mai 2015

    […] noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en […]

  3. Gode øl til grillmaten | Hennings ølblogg - 20. juni 2015

    […] noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en […]

  4. Valg av øl til grillmaten | Hennings ølblogg - 20. juni 2015

    […] noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en […]

  5. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Pølsemix (fire varianter) […]

  6. Øl til grillmaten | Hennings ølblogg - 19. juni 2016

    […] noe eller en del sødme hvor man også kjenner smaken av karamell og brent malt. Jeg har skrevet om valg av øl til pølser før, men for retter som hamburger, entrecote, svinefilet og kotelett kan du med hell gå for en […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggers like this: