Brown Ale (og lammekoteletter)

Brown Ale er et undervurdert øl. På sitt beste kjenner man den herlige kombinasjon av behagelig myk maltsødme med innslag av nøtter, toffee og en svak brent karakter, hvor bitterheten er akkurat passe til stede uten at den blir for dominerende. Flott til mat, kanskje spesielt retter basert på rødt kjøtt.

Newcastle Brown Ale var min første erfaring med Brown Ale. Til å begynne med var jeg veldig begeistret. Etter det har utvalget i butikk og på polet blitt et helt annet. Nå fremstår Newcastle som tam og tynn i sammenligning med de beste konkurrentene. Selv om Newcastle har tapt terreng har de likevel en viktig plass i historien. Det er i denne byen at den nord-engelske Brown Ale stilen ble formet. Industriarbeidere, sjauere på brygga og gruvearbeidere foretrakk den litt robuste øltypen fremfor den dyrere og mer «jålete» Pale Ale. Etter en hard arbeidsdag med fysisk slit trengte den engelsk arbeideren en kraftig øl. Og Brown Ale passet perfekt med kombinasjonen av mye smak og relativt lavt alkoholinnhold.

Brown AleNormalt synes jeg øl vinner seg når alkoholinnholdet kryper opp på 5-tallet. Men for Brown Ale gjelder ikke den regelen på samme måte. Du finner fine eksemplarer i butikken, og jeg tester stadig ut nye bryggerier. Alle er ikke like heldige, men spesielt Ægir, Kinn, Lervig og Fjellbryggeriet har virkelig lykkes.

Fjellbryggeriet beskriver det fint: Lun er en moderat bitter Brown Ale med et nøtteaktiv maltpreg og en varm ettersmak. Ægir på sin side skriver: … har en fin og rundt maltsødme med toffee- og nøtteaktige toner fra lettrista maltsorter. Kinn er ganske nøkterne: Sjelefred er et mørkt brunt øl i engelsk stil med kraftig maltkarakter. Andre beskriver sin Brown Ale som et rødbrunt eller nøttebrunt øl med innslag av sjokolade, nøtter og karamell.

På årets høstslipp fra polet har det kommet et par interessante tilskudd. Jeg er spesielt spent på St. Hallvard og deres Bikkje-Lisa Brown Ale. Mest på grunn av navnet. Jeg sakser fra Wikipedia:

Bikkje-Lisa««Bikkje-Lisa» (Lisa Kristoffersen), var en av Kristianias originaler som påtok seg oppgaven som dyrenes beskytter i byen. Hun var født på Sagene og giftet seg ung. Hun og mannen flyttet til USA, hvor de ble i nærmere 25 år … Tilbake i Kristiania, sto hun på torget og solgte frukt, bær og blomster. Lisa måtte livnære seg og mannen, som var syk og uten arbeid.

Lisa tok gjerne oppstilling ved foten av Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken, som var steder hvor hestene strevde med tunge lass og derfor kunne være utsatt for kjørekarenes vrede. Det samlet seg gjerne folkemengder der hvor hun var på ferde med sitt rutete sjal og paraply. Hun nøt stor respekt og var fryktet blant kjørekarer og andre som ikke behandlet dyrene med pietet. Dersom en kjørekar ikke lystret henne, fikk han kjenne knortekjeppen på ryggen. Hjalp ikke dette blåste hun i politifløyten og overlot vedkommende til en politikonstabel.

I 1907 stiftet hun sammen med venner den første foreningen for dyrebeskyttelse i Kristiania. Lisa Kristoffersen er blitt hedret etter sin død som dyrebeskyttelsens pioner. I 1934 fikk hun en plass på Bjølsen oppkalt etter seg.»

Så når man drikker Bikkje-Lisa sammen med en kjøttrett må man vel for sikkerhets skyld være rimelig trygg på at dyret har hatt det relativt bra i sitt korte liv! Hvis ikke risikerer man jo Bikkje-Lisas vrede og forbannelse …

Imperial brown ale2På polet er jeg spesielt begeistret for Samuel Smith’s, Austmann, Hornbeer og Brooklyn. Alle er velbalanserte og typeriktige. Og kongen på haugen er Nøgne Ø med sin Imperial Brown Ale. Litt mer av alt, fantastisk god til kraftige retter med mye smak.

Jeg innrømmer glatt at Brown Ale for meg er (aller) best til mat. God uten, men den får et løft sammen med en smakfull kjøttrett. Det er ikke noe problem å finne 10 deilige Brown Ales som alle passer flott, blant annet til lammekoteletter. Høstens lam er nå på plass i butikkhyllene og lammekoteletter er en av mine favoritter. Strø på salt, pepper og Provence krydder, svi kjøttet raskt på hver side, demp varmen og stek til kjernen blir rosa. En sikker vinner er å servere med bakte rotgrønnsaker, soppstuing (for eksempel med kantarell, fløte og litt steikesjy fra kotelettene) og kokte norske nypoteter (eller stappe), gjerne med mint gele og rømme ved siden av. Enkelt og veldig godt. Jeg valgte denne gang Lun fra Fjellbryggeriet. Det var på ingen måte feil.

lammekoteletter-med-bakt-rotfrukt14 (1)

2 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lammestek | Hennings ølblogg - 6. september 2015

    […] Brown Ale (og lammekoteletter) […]

  2. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 19. september 2015

    […] Brown Ale (og lammekoteletter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: