På Barcelona Beer Festival

Spania er det tredje største øllandet i Europa, etter Tyskland og England. Ved nærmere ettertanke er ikke det så veldig rart. En ting er at landet er stort med over 46 mill. innbyggere, men det er samtidig blant verdens mest besøkte med nærmere 60 mill. turister årlig. Som jevnt over er veldig tørste. Og alt ligger til rette for å leske seg med godt øl. Veien er aldri lang til nærmeste tapas-bar eller uterestaurant. Men, og tapasdet er fortsatt et (ganske) stort men: utvalget av øl er for det meste ikke så mye å skryte av. Lett, kaldt og ukomplisert. De store pilsprodusentene er helt dominerende og utenfor Barcelona og Madrid må man lete litt for å finne godt mikrobrygget øl (Cervesa artesana). Jeg gjorde noen betraktninger om det etter fjorårets sommerferie i Costa Brava (kysten nord for Barcelona) i innlegget mikrobrygget øl for full fart i Spania.

Ved utgangen av 2013 var det over 100 mikrobryggerier i Spania, hvorav en tredjedel i Katalonia. Gitt størrelsen på landet er det ikke mye, men det dukker opp nye bryggerier hele tiden. I Norge ble det til sammenligning etablert nærmere 50 nye små bryggerier i fjor, og det er ingen grunn til å tro at ikke den samme utvikling skjer i Spania. Nylig ble EDGE Brewing kåret til verdens beste nye bryggeri i 2014 av Ratebeer, og gjett hvor de holder til? Jo, i Barcelona. For det er her den primære drivkraften i Spania finnes.

Barca beer festivalSå da jeg oppdaget at Barcelona Beer Festival skulle arrangeres (for fjerde gang) 13.-15. mars var jeg ikke vond å be. Og å få med tre kamerater på utflukten var heller ikke spesielt vanskelig. Rammene var det ikke noe å si på: Festivalen tok plass på Barcelona Maritime Museum, som er bygget ut i fra et gammel skipsverft, helt nede ved havnen sentralt i byen, og hadde over 300 ulike øl på menyen fra bryggerier fra hele verden, hvorav to norske: Lervig og Nøgne Ø.

60 tappekraner var satt opp på en lang rekke og når et fat var tomt ble et nytt øl sirlig skrevet opp på en stor tavle, en bjelle kimet infernalsk (som på NYSE), og folk jublet og stimet til den jomfruelige tappekranen. Og sånn holdt de på, fra 11-23, tre dager til ende. Et nirvana for øl-elskere, altså. Det var bare ett problem, som var stort, men luksuriøst: Hva skal man velge? Det utleverte glasset var på 24 cl, og utvalget djevelsk bra. Lambic, Wit, Saison, Belgian Ale, Pale Ale, IPA, American Amber Ale, Imperial Stout, Barley Wine … for å nevne noen, for her var det både flere typer enn dette, og ikke minst mange varianter, hvorav sikkert ti forskjellige IPA-typer alene. Hele utvalget finner du på deres hjemmeside.

DSC_0378Med et slikt utvalg, begrenset med tid, og visse fysiologiske begrensninger, må man velge litt smart. Jeg starter alltid snilt og gir mer gass etter hvert – øker på med mer fylde, bitterhet og styrke, og bygger opplevelsen opp som et måltid, hvor forretten er lett og desserten søt og mektig. Tre høydepunkter vil jeg dele: Først en herlig, frisk og eple-aromatisk saison fra det spanske Moska de Girona, en perfekt tørsteslukker. Så måtte jeg prøve det klassiske røykølet Aecht Schlenkerla Märzen fra Bamberg, som lenge har vært utilgjengelig på polet. Det er litt sært og veldig godt, supert til kjøttretter som røkt pølse, skinkestek og chili con carne. Ligner litt på Haandbryggeriets Norwegian Wood, men er altså DSC_0380originalen med røtter tilbake til den tiden hvor malten ble tørket over åpen ild, og hvor alt øl hadde røyksmak. Til slutt en heftig avslutning: Smoked Chipotle Imperial Porter fra spanske Tro Ales fra Barcelona. Hiv og hoi, det var litt av et øl. Jeg ble umiddelbart satt tilbake til Mexico og mine opplevelser på kokkekurs hvor chipotle var en naturlig ingrediens i flere retter. Tenk om jeg kunne hatt dette ølet der og da … en helt rå kombinasjon av porterens fløyelsmyke munnfølelse, kaffepreg, flott balanse mellom styrke og humlebitterhet – samt den spicy effekten av røykt chipotle som ga en ettersmak som bare satt i. Etter hvert som smaksløkene ble stadig mer lammet kom pepperet mer i bakgrunnen, heldigvis (!), men for en øl-dessert dette ble. Da hadde jeg fått nok, og resten av kvelden ble det vidunderlige tapas med lokal vin på fantastiske Cal Pep, men det er en helt annen historie.

1 Comments ↓

One Comment den “På Barcelona Beer Festival”

  1. Ole Skau Jakobsen 22. mars 2015 kl. 11:55 #

    Det skal vel ganske mye til for at øl-bloggeren Henning blir fornøyd etter bare en kort dag på ølfestivalen med 300 øl. Så var det også noen sjeldent gode øl som du skriver lett og entusiastik om!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: