Mye surt og søtt på polslippet 9.10.2014

Prøvesmaking slipp okt14Vinmonopolet har aldri hatt så mye øl å velge blant som nå. Nye leverandører popper opp som paddehatter rundt omkring i hele verden. I oktoberslippet lanserer de over 100 nye øl til spesialutvalget. Jeg var så heldig å bli invitert til presseprøvingen og fikk smake på 52 av dem, og registrerer at det denne gangen kommer mange øl i ytterkantene av skalaen – det vil si at utvalget av surøl og barley wine nå blir ganske stort.

Surøl er fortsatt litt for nerdene, men stadig flere setter pris på øl som Lambic, Geuze, Kriek og Sour Red. Denne lille og meget hengivne skare som hyller disse ølene er høyrøstet og i vekst, men noen folkebevegelse blir det nok aldri. Etter å ha smakt på 15 nye surøl-varianter, begynte jeg å bli litt desperat etter noe mer sødme, og da passet det fint at også en del nye Saison står på listen. Spesielt Saison fra Brasserie Fantome synes jeg er god, med aroma av eple og pære og fin balanse.

For første gang kan du nå få kjøpt Berliner Weisse på polet. Har du vært i Berlin kan man vel ikke unngå å legge merke til og kanskje smake på den. Ikke min favoritt – spesielt ikke den med rød eller grønn tilsetning av sirup – men versjonen fra Buxton (uten «Schuss») er en god, frisk og syrlig hvetebasert øl. En artig kuriositet er relanseringen av den gamle tyske stilen Gose. To bryggerier kommer nå med hver sin variant (Fanø og Ale Mania). Man kunne jo tro at det var en tysk versjon av Geuze, Prøvesmakingmen det er det ikke. Den kommer opprinnelig fra Goslar og er en fjern slektning av Berliner Weisse. Gose gikk ut av produksjon etter 2. verdenskrig, men nå er det flere tyske bryggerier som har begynt å brygge den igjen. Interessant nok fulgte Gose aldri den tyske renhetsloven, men siden den ble ansett som en regional spesialitet, ble den likevel tillatt solgt fra 50-tallet og utover. Men noe volum ble det aldri og den døde sakte (nesten) ut. Personlig hadde jeg ikke hørt om denne stilen før prøvesmakingen. Jeg likte den godt og dette blir bestemt ikke siste gang jeg drikker en Gose.

Barley wine er for meg litt som dessertvin. Søtt, sterkt (rundt 10 prosent) og absolutt ikke noe man drikker mye av. Fortsatt er det nok ikke en favoritt, må jeg innrømme. Synes imidlertid at Old Embalmer Barley Wine 13 fra Widmeyer Brothers var bra og den gikk gjennom nåløyet rett og slett fordi den er slankere og mindre søt. Polet har bare 60 stykker på lager så her nytter det ikke å sitte på gjerdet. Det gjelder mange av disse ølene – det er hard kamp om innkjøp av godsakene og da kan det fort bli rift om flaskene i butikkene også.

Tactical nuclearTil slutt fikk vi smake på Tactical Nuclear Penguin fra BrewDog. På 32 prosent. Til 699 NOK per flaske. Hva skal man si? Er det øl? Et samleobjekt? Bare show off? Ikke godt å si – smaksmessig kan man kanskje kalle det en maltlikør? Veldig søtt, ingen usmak, men definitivt ikke min greie. Dette ble en heftig avslutning på en hyggelig seanse. 52 øl på tre timer er jo ikke noe man kan gjøre daglig, det gjelder bare å stå i mot den instinktive trangen til å svelge! Smaksløkene får seg en trøkk, men det hele gikk faktisk overraskende greit. Så det frister til gjentakelse …

Helt til slutt: Vinmonopolet gjør en fenomenal jobb og har virkelig bidratt til å gi øl et stort løft i Norge. De henter inn masse spennende varianter, og jeg kan vanskelig tenke meg hvilket annet sted i verden (unntatt Systembolaget) som kan matche tilbudet vi har på polet. Takk!

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “Mye surt og søtt på polslippet 9.10.2014”

 1. Magnus Eike 8. oktober 2014 kl. 11:20 #

  Henning.
  Kan du følge opp gluenfritt øl?
  Magnus

  • Henning 8. oktober 2014 kl. 18:24 #

   Det skal jeg gjøre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: