Nytt og spennende dansk brygg

Munkebo Mikrobryg. Merk deg navnet først som sist. Nå er de på vei inn i Norge. Dette lille danske bryggeriet fra Fyn har bare holdt på ett års tid, men bak det hele står en mann med betydelig erfaring. Og det er ikke vanskelig å merke når man smaker på ølet. De har på rekordtid kommet opp med en rekke spennende varianter. Jeg hadde gleden av å møte eier og bryggerimester Claus Christensen forleden og smake på noen av hans øl.

Munkebo 3For å si det med en gang: Det er sjelden å oppleve så høy kvalitet og kompetanse hos et nytt bryggeri. Og det er lett å skjønne hvorfor Claus har vunnet mange priser (21 hittil), både som hjemmebrygger og profesjonelt. De har så langt fire merker inne på bestillingsutvalget, og minst to til kommer i november. Men det er mye mer å ta av – hittil har de laget nærmere 20 forskjellige varianter, og har den samme herlige filosofi som vi blant annet finner hos Nøgne Ø: Vi lager det vi har lyst til å lage! Og ideene bobler. Hør bare: En frisk pilsner laget med røkte skall fra kreps og reker (serveres til fisk, selvsagt), Blueberry Pale Ale, eller hva med en Imperial IPA med IBU på 304!!! (IBU er måleenheten for bitterhet, en vanlig IPA ligger opp mot 80 …). Den siste er for viderekommende, men er egentlig helt rå fordi han klarer å lage et balansert øl med så mye bitterhumle, noe som er imponerende. En interessant ting med bitterhet er at den maskeres når fylde, sødme og alkoholinnholdet stiger.  Så det er absolutt mulig å drikke. Del den med en kompis etter maten, kast fordommene over bord, nyt og la den herje med smaksløkene dine!

En annen morsom gimmick er hvordan de tester ut nye varianter. Først brygger Claus 20 liter, så går han til den lokale puben hvor han har følgende avtale: Dere får 20 liter spesialøl gratis av meg, selger det til en hyggelig pris, men under forutsetning av at kundene gir en tilbakemelding på om de liker ølet eller ikke. Ut i fra svarene får de en første indikasjon på om dette er et øl de skal brygge i større skala eller ikke.

FolkvangMunkebo følger den samme tradisjonen som Ægir og bruker norrøn mytologi som inspirasjon for navn på ølene sine. Her går det i Folkvang (oppkalt etter gården hvor Freja bodde), Sleipner (Odins hest), Gleipner (kjedet som binder Fenrisulven fast), Sif (gudinne for høsten, Tors kone) også videre. Det er ikke uten grunn at de velger norrøne navn. Ved Munkebo finner man gravhauger og et gammel skip fra vikingtiden. Claus er veldig opptatt av de nasjonale tilknytningene, så han velger ikke bare norrøne navn, men også gjærtyper veldig bevisst etter nasjonalitet på øltypen. Og han har satt i gang en storstilt jakt på originale danske gjærtyper. Han fortalte med innlevelse om hvordan de har funnet gjær fra røde bær og gamle aks som et laboratorium har klart å isolere 30 gjærstammer fra, hvorav flere kan benyttes til produksjon av alkohol. Så det er nok bare et tidsspørsmål før han kan lage sine egne øl basert på ekte dansk gjær. Sånt er både spennende og gøy!

Et av Munkebos øl (som fås på polet) heter Ragnarok og er inspirert av tanken om hvordan et øl (Porter, selvsagt) smakte på havnepubene i London på begynnelsen av 1800-tallet. Lenge før gjæren ble rendyrket og forstått, blant annet av Louis Pasteur, laboratoriesjefen hos Carlsberg Emil Chr. Hansen, og vår egen Dr. Sopp (Olav Johan-Olsen) på slutten av 1800-tallet. I det hele tatt er Claus meget opptatt av gjær, jeg vil kanskje kalle det en besettelse. Sånn sett slekter han på Dr. Sopp! Anbefaler å lese litt om ham på Wikipedia, han har en veldig interessant historie og har også skrevet en flott bok «Om øllet og dets udvikling fra oldtid til nutid», utgitt i 1900, som bare kan spores opp på antikvariater hvis man er heldig. Men tilbake til Munkebo: Det betyr at de legger enormt mye ned på å finne og bruke riktige gjærtyper, og mitt inntrykk er at Claus (som er biolog og har doktorgrad i Sundhedsvidenskab) har en dybdekunnskap om dette som nok går ut over de fleste andre i mikrobrygg-bransjen. Og det merker man på ølet. Gjennomtenkte valg, flott balanse, deilige aromaer, lange ettersmaker.

Dette er hva jeg fikk prøve:

  • Folkvang Bayersk Weissbier. Et fruktig og smakfylt hveteøl i bayersk stil. Nesten uten bitterhet, med masse aroma av banan. For en som meg som er veldig glad i hveteøl: Nydelig! Bestillingsutvalget.
  • Valhall Single Hop Comet Pale Ale. Laget med en ny humletype (Comet) som gir en fin aroma av barskog og sitrus. En flott Pale Ale som traff meg rett hjemme. Kommer i november.
  • Sif Belgisk Tripel. Laget med belgisk trappistgjær (ryktene sier Westmalle …), friskt og balansert, med litt mer humlebitterhet (IBU på 45) enn vanlig for en tripel, brygget på pilsnermalt og tilsatt rørsukker, noe som gir en veldig behagelig sødme. Glimrende øl, som også kommer i november.
  • Ragnarok Brettanomyces Porter. Kraftig og intens mørk porter med deilig smak av kaffe og mørk sjokolade, brygget litt varmere enn vanlig og tilsatt litt villgjær. Gir en robust smak og spennende duft av stall og lær. Setter deg tilbake til engelske havner for 200 år siden. Wow. Bestillingsutvalget.
  • Sleipner Imperial Pale Ale. Her er det masse av alt. En humlebombe av aroma og bitterhet. Med alkoholinnhold på 9,4% klarer de å lage et øl som på tross av den perverse mengde humle (IBU på 304) er imponerende harmonisk og balansert. Men bevares, dette er super heftige saker. Nytes etter et måltid. Bestillingsutvalget.

Munkebo 1Det er fortsatt lett å starte opp et mikrobryggeri, men stadig vanskeligere å skaffe seg en posisjon i markedet. Konkurransen mellom mikrobryggeriene blir stadig hardere. Nå er det bare i Norge over 100 mikrobryggerier. Og at kvaliteten varierer er det ingen tvil om. Mange vil nok forsvinne. Men Munkebo har jeg tro på. De kombinerer kvalitetsøl med en historie og filosofi, de er innovative og har et bevisst forhold til alle leddene i kjeden frem til forbruker. Det er lett å la seg rive med av gode øl fra nye bryggerier, men jeg må med hånden på hjertet si at dette var noe av, kanskje det aller beste jeg har testet. Dessverre er utvalget på polet fra Munkebo hittil ganske smalt, men når deres Pale Ale (Valhall) og belgiske trippel (Sif) kommer, da er det bare å løpe og kjøpe …

Oppdatering 22.3.2015: Dobbeltsejr til Munkebo Mikrobryg: Årets Danske Ølnyhed og Årets Bryggeri 2014. Gratulerer!

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Høyt Skum - Godt øl og god mat

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere like this: