Mikrobrygget øl for full fart i Spania

Cervesa Artesana.  De spanske (eller katalanske) ordene for craft beer eller håndtverksøl flyter like naturlig ut av munnen som den mikrobryggete, kalde pale ale sildrer nedover min tørre strupe. For nå har også spanjolene virkelig fått øynene opp for den nye øl-bevegelsen. Som vanlig er det i Katalonia, med Barcelona som et dynamisk senter, at man finner de sterkeste drivkreftene. Av Spanias rundt 100 mikrobryggerier (pr. 2013), befinner rundt halvparten seg her. KelderkoldAllerede i 1989 kunne Naturbier – etter en lang og frustrerende kamp mot byråkratiet – produsere sitt øl for salg i Madrid. Det første mikrobryggeriet i Barcelona (La Cervesera Artesana) ble etablert i 1996 (bryggeripub). Men deretter skjedde det ikke mye. I 2009 var antallet mikrobryggerier bare steget til ti, mens det nå altså har passert hundre stykker. Sett i forhold til at Spania er Europas tredje største ølprodusent etter Tyskland og UK, er både antallet og produksjonsvolumet fortsatt lavt, men det er her som i mange andre land en sterk vekst og utvikling. Det er likevel ingen tvil om at den lyse lageren er totalt dominerende. De tre store bryggeriene Heineken, Mahou-San Miguel og Damm (Estrella) har 80 % av markedet. Så går du på en vanlig restaurant i Spania og bestiller en øl får du nesten alltid en San Miguel eller Estrella. Og på de irske pubene vet du jo hva du får. Men med litt planlegging på forhånd kan du finne gode øl i butikker, på barer og restauranter.

Årets sommerferie startet med noen dager i Barcelona. På forhånd hadde jeg både googlet litt, kjøpt en ny reiseguide og ikke minst sjekket hva som står på ratebeer om øl og Barcelona. Medbrakt en håndfull adresser var det bare å sette i gang. Siden det er jeg som er reiseleder hjemme hos oss, var det ikke spesielt krevende å legge opp til hyggelige smaksopplevelser både her og der. Men uten forberedelse hadde jeg garantert ikke funnet disse stedene. For byen er stor og antall barer og (tapas)restauranter nærmest uendelig.

En refleksjon er at de spanske mikrobryggete ølene (hvert fall de jeg har sett til nå) jevnt over har lavere alkoholstyrke enn vi er vant med, dvs. rundt 5 %. GavarraFor eksempel kjøpte jeg en utmerket Pale Ale fra Gavarra (et lite bryggeri i nærheten av Palafrugell, mellom Girona og kysten) som var på 4,9 %. Fin fylde, farge som en IPA, og en flott lesk etter en lang dag i varmen. Da passet det bra at den ikke var sterkere. Det samme opplevde jeg på La Cervesera Artesana i Barcelona hvor alle deres egenproduserte øl var relativt svake (IPApå 4,9 %). Jeg synes det som regel er helt ok, ofte kan både flere av de belgiske og f.eks. Nøgne Ø sine øl bli i sterkeste laget. Men det betinger jo at de klarer å få tilstrekkelig fylde i brygget.

Under Francos diktatur ble den katalanske kulturen systematisk undertrykket, inkludert bruken av katalansk i skolen. Små, men for mange viktige forskjeller vekker sterke følelser. Så i Katalonia heter det f.eks. Cervesa, ikke Cerveza! Mange av øl-gründerne er veldig opptatt av å bruke den nye trenden som et element i å videreutvikle den katalanske kulturen. Et eksempel er Priorat, som er et område i den sydlige delen av Catalonia, hvor et ganske nytt bryggeri, Priorat Beer & Company, kombinerer områdets rennomé for vin terroir med en satsing på øl. I sin jakt på sukkerkilder (utover malten) under bryggingen, leste jeg hva en av de tre eierne av bryggeriet, Santi Torrella, sa: “Vi tenkte at siden vi er i en vinregion, hvorfor ikke bruke druer? Det vil jo ikke bare gi sukker, men også smak og aroma». For deres Garnatxa øl, som lagres i franske eikefat brukt til vin, tilsetter de druejuice (garnatxa eller grenache) under den andre gjæringen. «Vi ønsket å knytte ølet til Priorat,” sa han videre, “og på den måten integrere ølet med med regionens mat, kultur og musikk.”

At mikrobrygget øl koster mer enn det industrialiserte også her er ingen overraskelse. Både malt og humle blir importert fra Nord-Europa og USA. Men prisen er det likevel (med norske øyne) ikke noe å klage på. En flaske 33 cl Gavarra i butikken kostet meg €2,40, eller rundt halv pris av hva vi er vant med hjemme. Relativt sett er det helt ok!

Hver gang jeg spør på en restaurant eller bar med håp i stemmen hvilket øl de selger, blir svaret nesten alltid noe annet enn cevesa artesana. Vel, man får leve i håpet. For neste år, derimot, da … Når alt dette er sagt: Det er ikke noe galt i en kald Estrella på en fortausrestaurant i Barcelona, men husk at du ofte ikke trenger å gå lenger enn 5 minutter inn fra Las Ramblas for å finne et anstendig ølsted, enten det heter Kælderkold (!) eller La Cerveteca. Så neste gang du reiser til Barcelona er det altså ikke noe problem å finne godt øl.

 

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. På Barcelona Beer Festival | Hennings ølblogg - 21. mars 2015

    […] om det etter fjorårets sommerferie i Costa Brava (kysten nord for Barcelona) i innlegget mikrobrygget øl for full fart i Spania. Ved utgangen av 2013 var det over 100 mikrobryggerier i Spania, hvorav en tredjedel i […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: