Bitter Brew: The Rise and Fall of Anheuser-Busch

Bitter brewAnheuser-Busch (A-B) var i 2003 verdens største bryggeri. Bitter Brew forteller historien fra oppstarten i 1852 til selskapet ble kjøpt opp av InBev i 2008. Boken har faktisk fått meg til å nyansere og moderere mitt syn på Budweiser. Ikke veldig mye, riktignok. For jeg må innrømme at det kanskje ikke skulle så mye til siden sansen for A-B alltid har ligget på et meget lavt nivå, primært begrunnet i tre forhold: 1) Ølet i seg selv, 2) Bryggeriets behandling av det tsjekkiske Budwar-bryggeriet (som har den opprinnelige rettigheten til Budweiser-navnet), og 3) Bryggeriets utøvelse av markedsmakt.

Det er noe dypt fascinerende med disse store amerikanske familieeide selskapene, bygget opp av en gründer og forvaltet og videreutviklet gjennom flere generasjoner – som har overlevd verdenskriger og krakk i løpet av forrige århundre, for så å ende brått og brutalt som tilfellet er med A-B etter at det ble (fientlig) tatt over av InBev. Og jeg sitter etter å ha lest boken igjen med både en god dose respekt og faktisk en liten smule sympati med dem over den skjebne som de har lidd. For det hadde ikke behøvd å gå slik.

Familien Busch var enormt rik og et ekte dynasti med stor makt. Boken følger familien gjennom fire generasjoner og tegner et spennende bilde hvor de på toppen mot slutten av 80-tallet nærmest eide St. Louis (som tross alt da var en av USA’s største byer), hadde jevnlig omgang med presidenter og topp-politikere, og klarte å kjøpe seg eller komme seg ut av private skandaler ved omfattende bruk av advokater – f.eks. da den unge August Busch IV kjørte av veien i fylla, totalvraket sin Thunderbird, og forlot en ung venninne hardt skadet uten å melde fra til hverken politi eller sykehus. Parallellen til Edward Kennedy og Chappaquiddick-ulykken er slående. August IV ble aldri tiltalt eller dømt, bevis forsvant fra laben, og hele saken luktet veldig vondt. Og det er bare en av mange hendelser som omtales i boken. Skremmende og fascinerende på samme tid. Alle tok det for gitt at pappa «Gussie» Busch skulle «ordne opp», noe han også gjorde.

BudweiserSelv om boken beskriver hendelser i familien mer enn detaljer fra selskapets utvikling, er det nesten ikke mulig å skille Busch og Budweiser fra hverandre. Her finner du alle ingredienser for en triller: Genial teft, enorm energi og vilje, sterke autoriteter, maktkamp og intriger, fenomenale markedsførere, og – noe som overrasket meg i positiv forstand – en usvikelig troskap til den opprinnelige Budweiser-oppskriften (vann, malt, ris, humle og gjær). Gussie var kompromissløs – han aksepterte ingen tilsetning av kjemikalier eller andre snarveier for å redusere produktets kvalitet eller kostnader som en konsekvens av dette (Budweiser ble bl.a. lagret mye lenger enn øl fra konkurrentene). Dersom dette er sant, gleder det mitt ølhjerte, men helt sikker føler jeg meg ikke. Til det beskriver boken for mye hvordan markedsfolkene deres har klart å vri det meste i bryggeriets favør …

Det er to grunner til at jeg ikke gir denne boken helt topp karakter. Den nevner ikke med ett ord de juridiske kampene og etisk tvilsomme grepene som A-B har stått for i kampen om Budweiser merkevaren. Hvordan man kan fortelle historien om A-B uten å komme inn på dette er veldig merkelig. For det er en utrolig historie i seg selv, som er enormt avslørende. Det andre er at A-B’s brutale utøvelse av markedsmakt også hoppes elegant over. Men bortsett fra det er boken både interessant, spennende og lettlest. Så selv om jeg (fortsatt) ikke anbefaler en Budweiser, nøler jeg ikke med å anbefale Bitter Brew.

Den kan lastes ned på Kindle for $13.

terning 4

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: