Whisky: ølets fetter

Mange blir litt overrasket når de oppdager hvor nære whisky og øl er til hverandre. Likhetstrekkene er mange og såpass store at det ikke er vanskelig å argumentere for at whisky og øl er som gode søskenbarn. Opprinnelsen er den samme, men underveis i utviklingen skiller de lag. Utgangspunktet for begge drikkene er nemlig malt, vanligvis fra bygg. Bruk av andre sukkerholdige kilder som ris og mais, ser jeg denne gangen bort fra.

MacallanNår malten er ferdig mesket, tilsetter ølbryggeren humle. Dette gjøres ikke for whisky. Bortsett fra det går prosessen videre på helt samme måte. Neste skritt er tilsetting av gjær. Der man ved ølbrygging vanligvis bruker gjærtyper som våkner til liv enten ved 7-10 eller 15-20 grader C (for hhv undergjæret lager og overgjæret ale), benytter whisky-bryggeren en annen gjærtype som trives og reagerer med sukkeret i malten ved 25-30 grader. Gjæringstiden er også mye kortere for whisky enn for øl, noen typer whisky trenger bare å gjære i 24 timer. Da har man produsert en svak øl (uten bitterhet) som på engelsk kalles for «wash».

Det er nå de to utsøkte drikkene skiller lag for alvor. Der ølet bare skal lagres ganske kort før det kan drikkes, må whisky gjennom en ytterligere prosess, nemlig destillering. Sånn sett kan man godt hevde at whisky egentlig er destillert øl. Riktignok med to viktige forskjeller: Bitterheten fra humle og effekten av lagringen på eikefat. For etter destillasjonen får man et brennevin med en rå smak som må utvikles på fat over til dels lang tid. Og vi vet jo alle hvor fantastisk resultatet av den prosessen kan bli.

100 % peatedFlere mikrobryggerier er åpenbart inspirert av whiskyproduksjon når de pønsker ut nye ølsorter. Jeg drakk en øl fra Nøgne Ø forleden (100 % peated) som var brygget med bare whisky-malt, røykt med torv fra Skottland. Almost undrinkable, skriver de på etiketten, men det er nok å ta litt vel i. At den er best med mat som takler røyksmak er det imidlertid ingen tvil om. Alene blir den i meste laget røykpreget. Jeg drakk den til en kraftig bratwurst (ikke røkt!) og det gikk fint, men jeg må vel innrømme at dette var en morsom kuriositet, uten at den ble en ny favoritt. Til det er den litt for sær. Men opplevelsen trigget i det minste min tenking om likheten mellom whisky og øl! Og jeg skjønner nå litt bedre hvorfor jeg alltid har vært veldig svak for begge to …

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: