Prøvesmaking med Haandbryggeriet

Mathallen har en fin, liten ølklubb som jevnlig inviterer medlemmene til hyggelig og lærerike arrangementer. Denne gangen var det Rune fra Haandbryggeriet som skulle fortelle om bryggeriet og la oss smake på et utvalg av deres godsaker. Bryggeriet fra Drammen står nå foran et stort løft. De har nylig investert i et nytt anlegg på 5000 l, overtatt fra BrewDog. For å få plass må de derfor flytte inn i nye lokaler til høsten. Første batch fra det nye anlegget kommer etter planen i september. Det betyr at det som startet som et kompisbryggeri i 2005 etter 10 år virkelig er i ferd med å bli voksne. Med dette anlegget kan de mer enn 10-doble dagens årlige produksjonskapasitet. Min personlige spådom er at de neppe vil klare det uten drahjelp fra en partner med et stort distribusjonsnett … Nødvendigvis ikke så mye galt i det, men det vil i så fall bety at de går i fotsporene fra Nøgne Ø (har solgt 54,44 % til Hansa) og en rekke mikrobryggerier i andre land, f.eks. Goose Island som har økt sin omsetning betydelig etter at de ble kjøpt av AB Inbev i 2011.

Nok om det. Vi var der for å lære, bli underholdt og ikke minst smake på gode øl. For HB har virkelig mye bra å by på. Vi fikk smake på India Saison, Hesjeøl, Norwegian Wood, Haandbakk og Surpump. Som ble en morsom reise gjennom et ganske bredt spekter av smaker.

norwegian woodIndia Saison er en nyskapning, en slags kombinasjon av belgisk saison og IPA, riktignok i butikkstyrke. Den er frisk, lett syrlig og med høyere bitterhet enn det som er vanlig for en Saison. For meg som er en stor fan av Saison traff ikke dette helt, jeg liker den litt fyldigere (f.eks. Nøgne Ø Saison), men for all del – et godt sommerøl, uten tvil. Både Hesjeøl og Norwegian Wood er gamle kjenninger som jeg har skrevet om før. Jeg har fått mer og mer sans for røykøl, og Norwegian Wood er en fin representant for denne litt ukjente øltypen. De to ølene er nær beslektet, den primære forskjellen er at de bruker mer røykmalt, litt hvetegjær og einerkvister i Norwegian Wood. Nå som grillsesongen har begynt, er det mange muligheter til å teste ut røykøl. Den passer til det meste av kjøtt man putter på grillen. Røyksmaken fra grill og øl kan komplettere hverandre på en flott måte, men den går fint til røykelaks også.

Så gikk vi over til den sure delen av smakingen: Haandbakk og Surpomp. I Belgia er det en fint bryggeri som heter Rodenbach som blant annet lager en særpreget rødbrun, middels fyldig, lett syrlig ale – med lange lokale tradisjoner. Haandbakk er inspirert herfra, og har mange av de samme kjennetegn, som blant annet kommer fra 18 måneder lagring på eikefat brukt til rødvin. Flere har sikkert smakt HB sin senior juleøl Bestefar. Hva skjer når man lagrer Bestefar på eikefat som er brukt til Blåbic (en surøl med blåbær)? Jo, da får man etter lang lagring en fantastisk Surpomp! Som har denne typiske «ubalansen» mellom surt og søtt. Den kan liksom ikke helt bestemme seg. En slurk sur, den neste søt. Fascinerende. Dessverre ser det ut som den kan bli veldig vanskelig å få tak i fremover, de har ingen planer om å brygge den på nytt. Men med nok press kan det kanskje skje noe likevel … ?

HB er det bryggeriet i Norge som satser mest på surøl og er nok ledende i den lille surølsnisjen i markedet. En viktig grunn til satsingen er at de for noen år siden fikk tak i et flott utvalg av egnede eikefat, blant annet fra Vinmonopolet da de flyttet fra Økern til Gjelleråsen. For eikefat er en forutsetning for produksjon av surøl. Minst 1-2 år på fat er nødvendig for at gjæringen og modningen blir fullkommen. I Brussel brygges surøl med villgjær fra luften, men det går ikke – eller rettere sagt: er aldri prøvd skikkelig – her i Norge. Derfor kjøper HB kultivert villgjær fra USA, og det fungerer glimrende. De som har fått sansen for surøl er gjerne veldig entusiastiske. Selv har jeg ikke helt konvertert, men merker at jeg nærmer meg 🙂

Haandbryggeriet har i noen år arrangert Haand Ølfestival, og nå er det ikke lenge igjen til årets seanse som foregår 23.-24.5. Da kan du smake veldig mye godt, både fra HB og andre. Billetter kan kjøpes her. Anbefales!

Hvis du vil bli medlem av Mathallens Ølklubb, kan du ta kontakt på olklubben@mathallen.no

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: