På bryggeribesøk i Tokyo (Ji Biru)

KiuchiPå Beer 13 i fjor traff jeg Toshiyuki Kiuchi og prøvde et par av hans øl. Som jeg skrev da syntes jeg de var veldig bra. Jeg tok vare på visittkortet hans med tanke på en planlagt Japan-tur og nå var det tid for å besøke Kiuchi Brewery, som er et av de største mikrobryggeriene i Japan. Etter å ha vært i Tokyo en uke er det ikke vanskelig å fastslå at Japan er veldig homogent på ølfronten. Det går i lys lager over hele linja. De store bryggeriene Asahi, Sapporo, Suntory og Kirin er fullstendig dominerende og har et jerngrep på mesteparten av restaurantbransjen. Hvert bryggeri inngår en avtale om at bare deres eget øl skal selges, med kick-back provisjon selvsagt. Dette har så langt ført til at mikrobryggeriene (på japansk Ji Biru eller lokalt øl) bare har et volum på 0,4 % av markedet.  Likevel, under radaren skjer det mye. I alt er det nå rundt 120 små bryggerier i Japan, og antallet øker jevnt og trutt.

kiuchiKiuchi-bryggeriet er 190 år gammelt, men de startet ikke med øl, derimot med sake. I 170 år hadde produksjon av sake gått i arv i Kuichi-familien. Dette endret seg da øl-markedet ble liberalisert i 1993. Før det måtte man produserer over 2 mill. liter i året for å få lisens, noe som var en effektiv barrière mot nye aktører i markedet. Så Kiuchi skaffet seg lisens i 1994 og har nå produsert øl i 20 år. Kombinasjonen av å brygge sake og øl er egentlig veldig bra. Sake kan bare brygges om vinteren fordi gjæringen skjer på meget lav temperatur, så bryggeriet trengte inntektsbringende aktiviteter også for resten av året. Hovedgrunnen til at de overlevde som ølbryggere de første årene var primært deres dype kompetanse fra brygging av sake og det økonomiske fundamentet som dette ga dem. Omtrent 3 av 4 av de 400 nye bryggeriene ble lagt ned i løpet av de 10 første årene etter liberaliseringen.

Jeg ble møtt av Toshiyuki  og uten videre invitert til lunsj sammen med et belgisk par som var personlige gjester hos dem. Ved «hovedkontoret» har de også en nydelig, liten restaurant med klassiske japanske retter som går flott til både øl og sake. Vi satt i et skjermet område i annen etasje i et hus laget etter gamle byggeskikker. Toshiyuki  kom med et par små glass med øl, blant annet en nykomponert IPA kalt Dai Dai hvor de hadde brukt appelsinskall for å få en ekstra sitruspreget fruktighet, og fortalte villig vekk mens jeg noterte flittig. Fint å kunne kapitalisere litt på min deilige hobbyjobb som øl-guide og skribent!

sakeEtter lunsj ble jeg vist rundt på sake-bryggeriet hvor de forklarte bryggeprosessen. De benytter en spesiell ristype som første blir vasket og dampet. Siden ris ikke inneholder enzymer som kan konvertere stivelse til sukker, må de tilsette en spesiell bakterie som har fått utvikle seg sammen med ris. Etter denne forgjæringen, produseres sake ved at ris, vann og gjær utvikler seg sammen i en måneds tid. Og vips, så har man sake med rundt 18 % alkohol. OK, fullt så enkelt er det ikke, men prosessen er ganske rett frem.

Selve øl-bryggeriet ligger et lite stykke unna. Der sake-produksjonen er meget manuell, er ølbryggingen hel-automatisert. De produserer nå rundt 700.000 liter per år av 12 forskjellige merker som eksporteres til hele 25 land. Brygget gjærer i 10 dager og lagres rundt 1 måned, avhengig av type. De importerer mesteparten av malten de trenger, men benytter stadig mer av en type bygg som dyrkes i Japan bare for ølbrygging. De anvender i alt 20 forskjellige humletyper og Kiuchi planlegger nå å dyrke sin egen humle, Sorachi Ace. Den ble utviklet av Sapporo bryggeriet i 1988 som en krysning mellom Brewer’s Gold og Saaz og gir en uventet og spennende lukt av sitron, noe som gjør at den passer glimrende til flere øltyper, blant annet Saison.

KiuchiToshiyuki har vært mange ganger i Norge. Og har nok gitt Kjetil noen råd på veien nå som Nøgne Ø har startet sin sake-produksjon – som det eneste sake-bryggeri i Europa! Ellers samarbeider de med både Brooklyn Brewery og italienske Baladin, og leker med tanken om å starte sin egen whisky-produksjon. Så det skjer mye hos Kiuchi, og det skal bli spennende å følge dem i årene som kommer.

Stor takk til Naoko og Toshiyuki for deres gjestfrihet og hyggelige selskap.

1 Comments ↓

One Comment den “På bryggeribesøk i Tokyo (Ji Biru)”

  1. mstraveltipsy 24. april 2014 kl. 08:02 #

    Fant bloggen din først nå og ejg må si her er det jo mye supre tips 🙂 Jeg skriver selv om reise og må innrømme at det kommer mye øl inn i bildet der også. Jeg er ikke noe pils menneske men jeg elsker skikkelig godt øl 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: