Pub, pint and pie

Pub aleDet er vanskelig å tenke seg et Storbritannia uten puber. Eller Public Houses, som det egentlig heter. Fortsatt er det nærmere 50.000 puber i full drift, men antallet har blitt betydelig redusert de siste 10 årene. Publikasjonen the Good Pub Guide anslår at så mange som mellom 2.500 – 4.000 puber kommer til å stenge dørene i 2014, mens det på denne annen side kanskje vil komme en tilvekst på 1.000 nye. CAMRA er ikke enige, de anslår at antallet puber som går ut av business er rundt 100 i måneden. Uansett er det ingen tvil om at de tradisjonsrike pubene er under press. Den gode, gamle pint of bitter konkurrerer med billig butikkøl, gjestene drikker mindre enn før, og huseierene er ikke villige til å redusere husleien. I sum betyr det at mange sliter. Men man kan nok ikke ut i fra dette forlenge trendkurven og konkludere med at det ikke er puber igjen i 2030. Heldigvis.

Pub sign for Bull's Head, Mottram St Andrew, CheshireFor det er nemlig positive forhold i utviklingen også. For det første er det liten tvil om at det finnes mange dårlige puber som ikke har utviklet seg siden 80-tallet. Elendig service, magert ølutvalg, middels mat og korte åpningstider holder rett og slett ikke lenger. Stadig flere forstår dette, men det er krevende å utvikle pubkonseptet videre med mange konservative gjester som egentlig ønsker at alt skal forbli ved det gamle. Men de legger igjen for lite penger, og pubene må tiltrekke seg nye målgrupper. Slike som oss som ønsker et bredt ølutvalg, god og spennende mat og et trivelig miljø. Og det er stadig flere som får det til. Et søk på best gastro pubs gir en liste over flotte steder som både serverer topp mat og har en utvalg av øl som bør tilfredsstille de fleste. Årets pub-nykommer (kåret av Good Pub Guide) i fjor, Bull’s Head i nærheten av Manchester, er så populær at selv VIPer fra ManU’s lag ikke får matservering hvis det er fullt … Dette er en type pub vi vil se mer av med rullerende menyer og høye standarder.

AidensfieldForrige helg var jeg sammen med min sønn på fotballtur i London, og siden han nå har blitt 19 år er alt plutselig blitt så mye greiere (for meg, selvsagt). Vi fant frem til et knippe veldig hyggelige puber rundt Marble Arch, og koste oss med god pale ale, tradisjonell kvalitetsmat (blant annet den klassiske Shepherd’s Pie) og male bonding. Sånn skal det være og sånn vil det nok også forbli. Men puben fra Aidensfield (du husker TV-serien fra 60-tallets England?) kan du nok ikke forvente å finne så veldig mange av om 10 år. Med mindre retro-bølgen treffer for fullt da, men akkurat her har jeg vanskelig for å se at det vil skje med unntak av for interiøret. Service, mat og øl må løftes mange hakk hos tusenvis av puber for at de skal overleve.

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Øl til høstens lammeretter | Hennings ølblogg - 21. september 2014

    […] pie. Klassisk pubmat, rett og slett. Skrev litt om dette i innlegget Pub, Pint and Pie. Igjen, erstatt gjerne deler av kjøttbuljongen med øl. Bayer eller bokk, men du kan med hell […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: