En smak av urkilden

urquell 3Nok en gang har jeg fått anledning til å være med på en spesiell smaksopplevelse. Det er ikke lenge siden jeg skrev om pilsens urkilde i Tsjekkia, nærmere bestemt ved byen Plzen hvor denne øltypen ble laget for første gang i 1842. Men hvordan smakte egentlig pilsen da? Er det mulig å gjenskape noe av det samme i dag? Ja, det er faktisk det. Forleden ble jeg invitert til å smake på et helt spesielt brygg. I samarbeid med Multibev arrangerte Ølakademiet smaking av ufiltrert Pilsner Urquell fra et 25 liters trefat på Mathallen.

Det begynte ganske forsiktig med en flaske standard Urquell, egentlig bare for å slukke litt tørst og etablere den som en målestokk. Et godt øl, men ikke noe å rope kjempehøyt hurra for, egentlig. Etter en liten stund ble trefatet høytidelig åpnet med to velrettede slag, og da var det bare å stille seg i kø sammen med et førtitalls ølglade og forventningsfulle deltakere.

Urquell 2Og hva opplevde vi? Aller først mye skum. Man vet aldri med slike fat, det kan være ufattelig mye skum noen ganger inntil væsken stabiliserer seg. Denne gangen roet den seg raskt, og det vokste frem et flott, gyllent, men også ganske tåkete øl. Stort ferskere kan man ikke forvente et en øl skal være: Tappet fra bryggeriet tre dager tidligere … Masse aroma møtte meg da jeg stakk nesen over kanten på glasset, mye mer enn man er vant med for en pils. Mye frukt og grønt gress. Sødmen var omtrent som for flaskevarianten. Humlebitterheten derimot, den var mye mer fremtredende og hadde en lang, fin ettersmak – mye lenger enn for flaskeølet. Det er slik at gjæringsprosessen fortsetter siden ølet er ufiltrert og fersk, og det demper etter hvert følelsen av bitterhet. Så flaskeølet er like bittert (dvs. ca. 40 IBU), men det kjennes ikke sånn. Veldig mye av kullsyren forsvant i skummet, så ølet var utrolig lettdrikkelig.

Ufiltrert Pilsner Urquell gir rett og slett en unik smaksopplevelse. Smaken kjennes så myk og rik, og minner etter mitt syn mer om en pale ale enn en industrialisert pils. Bryggeriet begynte først å filtrere pilsen i 1898, så det må ha vært slik det smakte, med lokalt vann, romslig med Saaz-humle og lokal malt. Ikke rart det slo an for 171 år siden …

Vi tømte dette fatet og ett til og ruslet glade og fornøyde hjem i høstmørket.

2 kommentarer ↓

2 kommentarer den “En smak av urkilden”

 1. Andreas J 2. november 2013 kl. 19:57 #

  Så fett å få smake denne pilsen rett fra fat, ufiltert!
  Det er nok noe ganske annet en den kjedelige industripilsen.
  For min del ble ølinteressen vekket etter en aldri så liten Danmarksferie for noen år siden.Det er ikke bare det at de faktisk har mye spennende i litt større butikker, men det er enda artigere å stikke innom butikker som Walters i Ebeltoft, de har de masse interesant øl.Bla en fra Østerike, en svært maltkraftig øl på hele 14%.
  Stikk innom hvis du er i Ebeltoft.Anbefalses for øl-nerder.
  Skål!
  (Sitter og nipper til en Samuel Adams Lager, den er ikke spesielt avansert eller sterk, men den virker!)

  • Henning 3. november 2013 kl. 17:07 #

   Takk for tipset, det er notert!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: