Dette er en av mine signaturretter. Oppskriften ble opprinnelig skriblet ned under et TV-program med den franske mesterkokken Paul Bocuse sent på 1980-tallet. Jeg har laget retten i mange varianter og det er lett å improvisere ut i fra hva du har i kjøleskapet. Siste vri var å bruke restene fra en helstekt entrecote som jeg la i helt til slutt slik at kjøttet i praksis bare ble varmet opp. Selv da ble det masse smak i gryta. Retten kommer fra vindistriktet Bourgogne og oppskriften inneholder derfor opprinnelig en kraftig rødvin, også den fra Bourgogne, selvsagt. Men det passer ypperlig å bruke en smaksrik mørk øl i tilberedningen. Gryta er som skapt for norske høst- og vinterkvelder med fyr på peisen og et godt vennelag.
- 1 kg mørbrad, romtemperert, skåret i 5 cm store terning
- 1 purreløk, skåret i ringer
- 1 stor, gul løk, finhakket
- 1 kvist timian
- 2 gulrøtter, skrellet og skivet
- 2 stangselleri, skrellet og skivet
- 1 sellerirot, skåret i terninger
- 12 sjalottløk, renset, hele
- 12 små sjampinjonger
- 1 ss tomatpuré
- 200 g bacon
- 33 cl bokkøl
- 5 dl kjøttkraft (evnt. vann + terning)
- Frisk persille
- 75 g smør
- 2 ss mel
- 2 ss solsikkeolje
Smelt halvparten av smøret og 1 ss olje i en stor gryte. Stek bacon, ta det opp og la det renne av seg på et kjøkkenpapir. Brun kjøttet i omganger i fettet som er igjen i gryten, tilsett mer smør når det blir nødvendig. Legg kjøttet over på en tallerken etter hvert som er det er brunet. Fres purre og finhakket løk et par minutter, dryss over mel, salt og pepper, rør om og la det frese videre i 2 minutter.
Hell ølet i gryten sammen med kraft, tomatpuré, timian og sellerirot. Kok opp og fyll på med bacon og kjøtt. Kvern over pepper. Alt innholdet i gryten skal nå være dekket av væske. Fyll eventuelt på med litt mer kraft eller øl. Kok opp, legg på lokk og sett gryta i stekeovnen på 180 °C i 1 time, senk deretter temperaturen til 140 °C og la det stå i ytterligere 1 time til.
Stek sjalottløken og sjampinjongen og legg opp i etter 2 timer. La alt koke videre en halv time til. Smak til med krydder. Pynt med kruspersille og timian. Server med små, gode poteter (amandine) eller fransk landbrød.
Øl til maten:
Denne retten krever en drikke med mye smak for å balansere godt ut. En fyldig Brown Ale passer veldig fint. Både Brooklyn Brown Ale, Ægir Nut Brown Ale og ikke minst Nøgne Ø Imperial Brown Ale kan alle anbefales. Den siste ble opprinnelig brygget som et samarbeidsprosjekt med Nørrebro Bryghus i 2006 og vant gullmedalje på The Australian International Beer Awards (AIBA) i 2011. Brown Ale har alle smakene som skal til for å håndtere en kraftig kjøttgryte.
Glutenfritt: Green’s Dark som kan brukes både i gryte og glass.
Tips: Lag gryta ferdig hjemme og ta den med på hytta. Da smaker den enda bedre …
Trackbacks/Pingbacks
[…] går veldig fint sammen med belgisk klosterøl generelt, men jeg har også god erfaring med Nøgne Ø Half a world away. Det primære valget her var Chimay Trappist Blue, men jeg hadde med to flasker Half a world away […]
[…] Fransk kjøttgryte […]