Nå har ikke jeg det med å bli salig i utide, men når du tar en bit av en nydelig søtsak, nyter den, og følger opp med en munnfull øl som gjør at opplevelsen nesten gir deg tårer i øynene – ja, da kan man vel ikke være veldig langt unna selve saligheten?
At en del øl passer fint til dessert er ikke noe nytt. På mange av mine kurs har vi hatt flotte opplevelser, men noe av det spennende er at man hele tiden leter etter (og finner!) kombinasjoner som er enda bedre. Til sjokoladekake eller mørk sjokoladetrøffel foretrekker jeg enten å gå i retning mørk og fyldig øl eller helt motsatt: belgisk spontangjæret fruktøl.
Går du for den mørke varianten er Ægir Sumbel Porter (butikk) et veldig bra valg. Mørk som natten med en fløyelsmyk følelse i munnen. Smak av kaffe og mørk sjokolade, middels bitter og ganske alkoholsvak (4,2%). Sjokoladen er såpass smakfull at den kunne ha tålt en kraftigere porter eller stout, men det er ikke en innvending – for kombinasjonen er bare helt nydelig!
Ægir lager ikke bare glimrende øl, men er også kreative og tradisjonsrike i sine navnevalg. Ikke så mange vet hva Sumbel betyr. Siden Ægir var havets gud, er det ikke unaturlig at de ser mot norrøn mytologi når navn på øltypene skal velges: Bøyla, Brime, Tors hammer, Kvase, Gjallarhorn … En sumbel var en rituell sammenkomst hvor drikkehornet ble sendt rundt, mens deltakerne forkynte eder, fremførte kvad, og skålte med hverandre og for sine forfedre. Ølet de drakk var mørkt, med mye røyksmak, og krydret med ingredienser som einebær og kanskje pors. Så navnevalget er ikke så galt for en porter med mye smak av kaffe og mørk sjokolade, pakket inn i en fløyelsmyk følelse i munnen.
På et av kursene ble det servert sjokoladetrøffelkake med mascarponeskum og kriek-marinerte kirsebær. Det er en ganske kraftig kake som får en deilig kontrast i de sur-søte kirsebærene. Til denne desserten valgte jeg Kriek Boon (butikk). Denne sur-søte fruktølen (Gueze tilsatt mørke kirsebær) gir en herlig kontrast og frisk avslutning på et langt måltid. Selv gamle ølhunder innrømmer at det er godt, men – som de sier – er dette egentlig øl!? Ja, det er det, men ikke en øl man heller nedpå, men som en aperitiff eller til en søt dessert er den rett og slett perfekt.
Glutenfritt: Nøgne Ø Porter, 7 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Eller Brunehaut Amber Ale, 6,5 %.
Moro å lese – og kjekt at du snapper bilde av Sumbel fra bloggen min:-) Gulrotkake og IPA? Skal testes..
He-he, visste ikke at bildet kom fra deg, du får ta det gode tipset som royalty!
Tilfeldig at jeg merket det. Takker uansett for godt øl/kake-tips!