Mørk sjokoladetrøffel

Nå har ikke jeg det med å bli salig i utide, men når du tar en bit av en nydelig søtsak, nyter den, og følger opp med en munnfull øl som gjør at opplevelsen nesten gir deg tårer i øynene – ja, da kan man vel ikke være veldig langt unna selve saligheten?

sjokoladetrøffel 2At en del øl passer fint til dessert er ikke noe nytt. På mange av mine kurs har vi hatt flotte opplevelser, men noe av det spennende er at man hele tiden leter etter (og finner!) kombinasjoner som er enda bedre. Til sjokoladekake eller mørk sjokoladetrøffel foretrekker jeg enten å gå i retning mørk og fyldig øl eller helt motsatt: belgisk spontangjæret fruktøl.

Går du for den mørke varianten er Ægir Sumbel Porter (butikk) et veldig bra valg. Mørk som natten med en fløyelsmyk følelse i munnen. Smak av kaffe og mørk sjokolade, middels bitter og ganske alkoholsvak (4,2%). Sjokoladen er såpass smakfull at den kunne ha tålt en kraftigere porter eller stout, men det er ikke en innvending – for kombinasjonen er bare helt nydelig!

sumbelÆgir lager ikke bare glimrende øl, men er også kreative og tradisjonsrike i sine navnevalg. Ikke så mange vet hva Sumbel betyr. Siden Ægir var havets gud, er det ikke unaturlig at de ser mot norrøn mytologi når navn på øltypene skal velges: Bøyla, Brime, Tors hammer, Kvase, Gjallarhorn … En sumbel var en rituell sammenkomst hvor drikkehornet ble sendt rundt, mens deltakerne forkynte eder, fremførte kvad, og skålte med hverandre og for sine forfedre. Ølet de drakk var mørkt, med mye røyksmak, og krydret med ingredienser som einebær og kanskje pors. Så navnevalget er ikke så galt for en porter med mye smak av kaffe og mørk sjokolade, pakket inn i en fløyelsmyk følelse i munnen.

kriek boonPå et av kursene ble det servert sjokoladetrøffelkake med mascarponeskum og kriek-marinerte kirsebær. Det er en ganske kraftig kake som får en deilig kontrast i de sur-søte kirsebærene. Til denne desserten valgte jeg Kriek Boon (butikk). Denne sur-søte fruktølen (Gueze tilsatt mørke kirsebær) gir en herlig kontrast og frisk avslutning på et langt måltid. Selv gamle ølhunder innrømmer at det er godt, men – som de sier – er dette egentlig øl!? Ja, det er det, men ikke en øl man heller nedpå, men som en aperitiff eller til en søt dessert er den rett og slett perfekt.

Glutenfritt: Nøgne Ø Porter, 7 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Eller Brunehaut Amber Ale, 6,5 %.

7 kommentarer ↓

7 kommentarer den “Mørk sjokoladetrøffel”

 1. Skumringen 29. august 2013 kl. 09:53 #

  Moro å lese – og kjekt at du snapper bilde av Sumbel fra bloggen min:-) Gulrotkake og IPA? Skal testes..

  • Henning 29. august 2013 kl. 10:28 #

   He-he, visste ikke at bildet kom fra deg, du får ta det gode tipset som royalty!

   • Skumringen 29. august 2013 kl. 10:36 #

    Tilfeldig at jeg merket det. Takker uansett for godt øl/kake-tips!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Øl- og matkurs høsten 2013 | Hennings ølblogg - 10. oktober 2013

  […] To øl og dessert kombinasjoner til å bli salig av […]

 2. På ølbesøk i vinklubben | Hennings ølblogg - 9. februar 2014

  […] kjøttsmaken. Derfor valgte jeg å tone ned bitterheten. Ægir Sumbel Porter har jeg brukt og skrevet om i flere sammenhenger, og dette er et veldig anvendelig øl. Fløyelsmyk konsistens med preg av […]

 3. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

  […] ble invitert til å delta på en side som heter alleoppskrifter.no (noe jeg ikke ønsker). Også to øl og dessert kombinasjoner til å bli salig av er lest av veldig […]

 4. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

  […] Mørk sjokoladetrøffel […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: