Disse deilige belgiske …

Å stå for (og delta på!) prøvesmaking av et knippe belgiske øl er et herlig privilegium. Forleden testet vi fire varianter som samlet sto for et veldig bredt spekter av utseende, lukt og smak.

GuezeFørst ut var en spontangjæret Lambic. Når man blander ny Lambic (lav-alkohol) og Lambic som er 1-2 år gammel, for så å la gjæringen fortsette, får man Gueze. En klassisk type som var i ferd med å dø ut, men som har fått sin renessanse. Vi valgte Oude Gueuze Tilquin som er gjæret på eikefat og verken pasteurisert eller filtrert. Den har et flott skum, og væsken er oransje / lyse brun og litt tåkete. Lukter friskt av sitrus. Bare ved å se og lukte er det ikke vanskelig å forestille seg at man befinner seg i Brussel på en varm sommerdag, klar for en forfriskning etter dagens gjøremål.

Og smaken: Tørr, frisk, fruktig og sur! Med en lang ettersmak. Kombinasjonen av sitrus, urter, malt, eik i en kombinasjon som har en tendens til å endre seg for hver slurk er utrolig fascinerende. Og med stigende temperatur blir den enda mer intens …

Dette er øl som brukes mye som aperitiff, men er veldig spennende til mat. Jeg har smakt den (med hell!) til røkelaks, lun chévre, og sorbet-is med frukt.

Isaac baladinNestemann var en hveteøl, eller wit som det heter i Belgia. Denne gang ikke av et belgisk bryggeri, men fra det supre italienske bryggeriet Baladin. Den er kalt opp etter bryggeren Teo’s sønn, Isaac, og er i ferd med å bli en av mine favoritter. Brygget etter belgisk tradisjon, med en intens fruktig aroma hvor man kjenner en eim av både appelsin og kamomille. Smaken er balansert og fin med mye frukt, synes jeg kjente litt pære. Så lett å drikke, den bare inviterer til neste slurk. En vinner blant damene …

Fin alene, men enda bedre til skalldyr (inkludert blåskjell, naturligvis) og hvit fisk. Bruk den gjerne i matlagingen også. Med sin meget lave bitterhet risikerer du ikke å få en uønsket bitter smak på maten.

MaredsousSå var det tid for litt kraftigere saker. Maredsous Blond 6 er en såkalt Strong Blond Ale. Tallet seks indikerer alkoholstyrken. Ølet er ikke blant de mest kjente, men er meget anerkjent i Belgia. Brygget på lisens fra Benediktiner-munkene i snart 50 år, som på samme måte som Trappist-munkene bruker inntektene til å vedlikeholde klosteret og veldedighet.

Drømmer om å kunne besøke klosteret, drikke øl, spise osten de lager der, med hjemmelaget brød til … Lukter friskt og fruktig, er leskende og ganske fyldig med den karakteristiske kloster-øl smaken, samt noe mer bitterhet fra humlen enn mange forventer. Et nydelig øl som passer supert alene eller til mange retter, både fisk og kjøtt. Men aller best hvis det er en litt kraftig og søtlig saus til. Hvis ikke kan den lett overdøve maten. Men ikke still alt for store krav til maten – drakk den til grillede spanske Chorizo-pølser under påskeskirennet på hytta nylig, og det var på ingen måte feil!

kriek boonOg endelig finalen. Belgiske øl slutter aldri å overraske. Her må jeg innrømme en liten selvransakelse. Da min kone smakte Kriek Boon (Kriek betyr kirsebær) for første gang i Belgia i fjor, utbrøt hun spontant «denne liker jeg! Tror det er min nye favoritt!». Jeg smilte overbærende og tenkte mitt. Fruktøl! Greit, men knapt nok det. Nå har jeg prøvd Kriek i flere sammenhenger og må med bøyd nakke innrømme at den bare blir bedre og bedre. Er nok ikke der at ølen går ned på linje med en wit, men til dessert er den rett og slett perfekt. I Belgia drikkes Kriek ofte til hvit sjokolade, men den sjokoladen er ikke jeg så glad i. Til sjokoladebrownie derimot … Dette er en Lambic som er brygget med byggmalt, hvete og kirsebær, lagret i flere år. Nydelig rød farge, lukt av eple, karakterisert av en flott sur-søt balanse. Masse ettersmak av kirsebær, mandler og eik. Vel bekomme!

2 kommentarer ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Øl- og matkurs høsten 2013 | Hennings ølblogg - 10. oktober 2013

    […] Kriek Boon: Denne sur-søte fruktølen (Gueze tilsatt mørke kirsebær) gir en herlig kontrast og frisk avslutning på et langt måltid. Selv gamle ølhunder innrømmer at det er godt, men – som de sier – er dette egentlig øl!? Ja, det er det, men ikke en øl man heller nedpå, men som en aperitiff eller til en søt dessert er den rett og slett perfekt. Denne ølen har jeg skrevet om mange ganger, blant annet her. […]

  2. Hva liker dere å lese? | Hennings ølblogg - 5. april 2014

    […] disse fire innleggene er populære, og det er jeg glad for. Både puber i Brussel, innleggene om de deilige belgiske, og litt historie om trappist-ølet og de nye trappistbryggeriene som har kommet, har blitt lest av […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: