Nyt din øl med glede!

Hvorfor er det så vanskelig å få forskerne til å bli enige om litt daglig alkohol er ok eller ikke? Det kan virke som finansieringskilden avgjør om alkoholforskning blir tatt seriøst. Står en bryggeriforening eller avholdsbevegelse bak blir ofte resultatene avfeid. Heller ikke helsebyråkrater blir av oss menige sett på som objektive, de har jo sin egen agenda.

Alkohollege Hans Olav Fekjær avviser i sin kronikk «Litt alkohol bedrer ikke helsen» 5. april i Aftenposten all forskning som viser at moderat alkoholforbruk har positive helseeffekter. Han har i flere tiår argumentert for alkoholens skadevirkninger, og jeg tviler ikke på at han behandler egen forskning profesjonelt, men her virker det som han ikke legger de samme kvalitetskrav på behandling av forskning som antyder resultater han ikke liker. Det blir dessverre undergravende for hans egen argumentasjon når han trekker frem og latterliggjør perifer forskning som at alkohol gir bedre hørsel. Ja, kanskje noen får skjerpet hørselssans etter en øl eller to, ikke vet jeg, men i denne sammenheng virker det lite seriøst å basere argumentasjonen på slikt.

Det metodiske i forskningen han kritiserer skal jeg ikke ta stilling til, men jeg mener at det er en stor feil å argumentere ut i fra at alkoholmolekylet skal ha en slik magisk virkning på alle de sykdommene som listes opp. Det er jo ikke ren sprit vi snakker om her, men øl og vin. Øl består av vann, malt, humle og gjær. I det ferdige brygget er det flust med vitaminer samt positive effekter av f.eks. anti-oksidanter i malt og humle. Man kan da ikke bare se bort fra det?

Fekjær, med sin bakgrunn fra Blå Kors, har nok et ganske fastlåst bilde av sammenhengen mellom årsak og virkning. Det virker som avholdsfolket eller andre med sterke ideologiske synspunkter ikke helt klarer å skille mellom konsekvensene av moderat og høyt forbruk av alkohol. At alkohol har ført til død, tragedier, sorg og samfunnsmessige kostnader, er det ingen tvil om. Men her snakker vi tross alt om et lavt forbruk, det vil si en øl eller et glass vin om dagen i snitt. Det er ganske langt unna misbruk!

Jeg spør: Bidrar en øl om dagen negativt eller positivt til forhold som næringsopptak, hjerte- og karsykdommer, nyrestein, søvn og helsemessig effekt av trivsel og sosialt samvær? At øl inneholder en god dose vitamin B og D, magnesium, oppløselige fibre, samt er uten fett, kan ikke bestrides. At forskning basert på dyreforsøk viser økt fare for kreft (forskning viser også det motsatte), at alkoholikere har leverskader, at forbrenning av fett reduseres når man drikker, osv. er også godt dokumentert.

Nei, det må være mulig å ta sin øl uten dårlig samvittighet! Det har menneskene gjort i 10.000 år, helt fra vi utviklet oss fra nomader til fastboende som dyrket sin jord og brygget sitt øl. Dersom alkoholen virkelig har vært så ille for oss så lenge hadde vi kanskje sett alvorlige langsiktige uheldige fysiologiske virkninger? Denne artikkelen på Side 3 oppsummerer dette på en strålende måte!

1 Comments ↓

One Comment den “Nyt din øl med glede!”

  1. Finn Seldal 3. februar 2015 kl. 15:44 #

    Jeg har ved flere anledninger fremmet min teori om at mennesket, ja vi kan like gjerne begynne med våres forfedre primatene, har inntatt små mengder alkohol. Dette vil da medføre om vi skal mene å forstå utviklingslæren om tilpassing til miljøet, at kroppen over tid har gjort seg nytte av disse små mengdene av alkohol.

    Kjente primatene til fremstilling av alkohol vil du spørre? Mitt svar er at de ikke hadde kjøleskap, men hadde dårlig råd.

    La meg ytdype: Primatene og etterfylgt menneskene opp helt til nyere tid levde under forhold med knappe resurser og ikke hadde de kjøleskap… som sagt. Følgelig spiste de ofte gjæret frukt, den hadde de ikke råd til å kaste eller overse. I frukt som gjærer er der som kjendt alkohol. Kanskje sogar likte de det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Jørn Idar med Høyt Skum

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: