God påske(øl)!

påskeI dag er det vårjevndøgn. Endelig får lyset overtak på mørket. Et jevndøgn er et tidspunkt i året når jordens akse heller verken fra eller mot solen. Når det er jevndøgn er dag og natt like lange og solen står loddrett over et punkt på ekvator. 21. mars kalles «det offisielle vårjevndøgn». Det er denne datoen som er utgangspunkt for når påsken kommer i ulike år. Første påskedag er første søndag etter første fullmåne på eller etter 21. mars.

VikingI gamle dager brygget man alltid godt øl til spesielle merkedager. Siden ølet er en gave fra gudene, som menneskene har satt pris på i flere årtusener, er det ikke så rart at øl ble brukt som offer til gudene i sammenheng med religiøse fester og høytider, både i hedensk og kristen tid. Ved alle store milepæler i livet, fra vogge til grav, spilte ølet en avgjørende rolle. Det het å drikke gilde, eller drikke bryllup. Alle store drikkelag åpnet med et religiøst ritual som ble fulgt til punkt og prikke. I hedensk tid signet først høvdingen ølet, slo hammertegnet over hornet, og alle drakk minneskåler for gudene, for Odin, Tor og Frøya. Da Norge ble kristnet holdt drikkeskikkene seg mer eller mindre uendret. Det ble slutt på bloting, men minneskålene ble til Hvite-Krist, Jomfru Maria og hellige Olav.

En stormann på Trondenes brukte å holde tre offerfester i året. En ved vinternettene, en midtvinters og en om sommeren. Da han gikk over til kristendommen og begynte et nytt og bedre liv, holdt han «vennelag» om høsten, et stort julegilde, og en stor fest for å feire påsken. Minneskålene ble ikke færre en før, men de gikk til rette vedkommende. At en skålte for Kristus og tenkte på Tor, var en annen sak.

Det er ikke mange bryggerier som lager spesialøl for påske, men noen få finnes. Midfyns Påskebrygg selges på polet, ellers er nok påskeølet i Norge for det meste pilsnerøl som re-brandes. Det er ikke så lett å finne ut av slike ting i Norge siden reklame og produktinformasjon sidestilles … Her er imidlertid en link til litt mer informasjon om temaet.

Skål og god påske!

påske2

Reklamer

Legg igjen en kommentar ↓

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere like this: