Sjokoladekake og -ganache

Mørk sjokolade og mørkt, kraftig øl er en eventyrlig kombinasjon. Vi avslutter ofte øl- og matkursene med en sjokoladerett. Det kan være sjokoladekake, sjokoladeganache med bær, sjokoladekuler, brownie eller bare en liten bit med mørk sjokolade. Alt for å runde av måltidet med noe søtt og godt og samtidig vise hvor utrolig bra enkelte øltyper passer til sjokolade. De som ikke har prøvd det før blir alltid veldig positivt overrasket.

ganacheSjokoladeganache skal ha blitt oppfunnet ved et uhell i et konditori i Paris rundt 1850. En konditorlærling helte ved en feiltagelse varm melk over mørk sjokolade og ble derfor anklaget av konditormesteren for å være en «ganache», som på fransk betyr noe sånt som tosk eller esel. Men siden resultatet av dette uhellet viste seg å være ganske godt, ble kremen oppkalt deretter. Ganache er altså egentlig ikke noe annet enn smeltet sjokolade og fløte. Det finnes flere forskjellige oppskrifter med forskjellige vektforhold av sjokolade til fløte, alt ettersom hva kremen skal brukes til. I eksemplene under er ganache både brukt alene eller med bær til, eller som trekke eller innhold i en sjokoladekake.

Her kommer noen høydepunkter fra kursene:

Sjokoladekake trukket med ganache. Valg av øl: Nøgne Ø Imperial Stout (pol). Kaken er mørk, kraftig med tydelig kaffepreg fra ganachen, og trenger en tungvekter av en øl. Imperial Stout er nettopp en slik øl med masse smak av mørk sjokolade, kaffe, generelt mye sødme og bitterhet, samt sterkt (9 %). Ølet ble bare bedre og bedre etter hver bit. Et høydepunkt! Dette er virkelig en av de aller beste Nøgne Ø har brygget. Og altså glimrende til sjokoladen.

Sjokoladeganache med bjørnebær og blåskimmel-mousse. De kreative kokkene komponerte denne spennende sammensetningen. Blåskimmel-moussen var laget med litt fløte, craime fraiche og salt. Bjørnebæret ga en fin kontrast til den søte sjokoladen. En slik rett krever en øl med mye robusthet, og ganske mye sødme. Valg av øl: Haandbryggeriet London Porter (butikk). Denne porteren har mye fylde, men moderat alkoholinnhold. Man kjenner både en eim av sjokolade og kaffe. Til osten var den en spennende kontrast til det salte, mens den smaksmessig kompletterte sjokoladen veldig fint. En ganske kompleks smaksopplevelse, men det var stor enighet om at desserten var nydelig og at ølen gikk flott til retten.

Sjokoladeganache med bjørnebærkompott. Fin kombinasjon med den søte kaken og friske bær tilsatt litt belgisk spontangjæret øl. Den lille søt-sure kontrasten gjorde ølkombinasjonen ekstra spennende. Valg av øl: Kriek Boon (butikk). Dette er samme øl som var tilsatt kompotten. Et valg som tok i seg både sødme og friskhet. Veldig bra avslutning, selv om noen syntes at det ble vel søtt og heller kunne ha tenkt seg en Porter!

Sjokoladeganache med multer. Valg av øl: Hornbeer Caribbean Rumstout (pol). En smaksbombe til slutt. Rumstout er tilsatt en dæsj rom og lagret på eikefat. Utrolig smaksrik og sterk (11 %), klart i meste laget uten mat til, men den mørke sjokoladeganasjen var også meget fyldig med innslag av kaffe og mye annet. Disse to passet som hånd i hanske. Men det betinger at man har litt sans for kraftige saker …

sjokoladekake 2Sjokoladekake trukket med ganache med karamellflak. Kombinasjon av sjokolade og karamell er jo bare nydelig. Valg av øl: Brooklyn Black Chocolate Stout (pol, 10 %). Sjokoladen løfter ølet til nye høyder. Eller var det omvendt? Fantastisk kombinasjon som nok var en åpenbaring for opptil flere, selv om ølet i seg selv er ganske utfordrende. Men sammen med sjokoladen … Herlig!

Sjokoladekake laget med porter og karamelliserte valnøtter. Sjokoladekake og mørk, kraftig øl er alltid en sikker vinner. Normalt tar jeg den med en kraftig porter eller stout, men i disse nesten juletider, måtte det bli en fyldig juleøl. Valg av øl: Julebokk fra Ringnes. Mange mener dette er deres beste produkt. Med 9 % styrke, preg av brent malt, tørket frukt, honning og kaffe. Fin balanse og rett og slett et deilig øl. At mange koste seg med denne kombinasjonen var lett å høre.

sjokoladetrøffelSjokoladekule med trøffelfyll. Valg av øl: Ægir Natt Imperial Porter (pol). Sjokoladen til slutt rundet det hele av på en herlig måte, med en porter som tåler veldig kraftig og mørk sjokolade. Og de to passet bare så utrolig godt sammen. Alene kan porteren bli litt vel kraftig og bitter, men sammen med sjokoladen er det bare helt perfekt. Mørk sjokolade og kaffe begge steder, bitterheten i ølet dempes, og begge går opp i en symfoni av ren nytelse. Ølet er sterkt (10 %), men det er jo bare å dele med gode venner!

Sjokoladepellets (52 % mørk). Valg av øl: Haandbryggeriet Nissefar (pol). Her var poenget å vise hvor lite som skal til for å endre hvordan man opplever ølet. Nissefar har mye fylde og brentkarakterer hvor bitterheten fra humlen sitter ganske godt i. Noen var veldig begeistret, andre litt avmålte. MEN: Med litt sjokolade endret bildet seg. Ølen ble rundere i kantene og folket forsto plutselig hva jeg mente da jeg hadde snakket om å sitte foran peisen med et glass Nissefar etter middag med noe smågodt i skålen ved siden av … Nydelig var det.

imperial stoutMørk kokesjokolade. Valg av øl: Nøgne Ø Imperial Stout (pol, 9 %). Dette var egentlig bare en liten bonusrett. Imperial Stout er kraftige saker som trenger noe søtt ved siden av. Så en liten bit mørk sjokolade gjorde susen, de gikk sammen i en herlig enhet som bare var … ja, hva skal man si? Dritgodt?

Disse eksemplene viser hvor godt kraftige øl passer til en rekke forskjellige varianter av sjokolade. Her kan du nesten ikke feile. Og så forstår du kanskje hvorfor jeg alltid har en pose med mokkabønner i kjøleskapet …

Glutenfritt: Nøgne Ø Porter, 7 % (ikke garantert glutenfri, men har meget lavt innhold). Eller Brunehaut Amber Ale, 6,5 %.

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Sjokoladekake og -ganache (ni varianter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then, founded in 2007

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Mest om vin

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggere liker dette: