Fårikål de lux

Retten er utrolig enkel å lage og med et par små vrier kan du løfte smaken. Jeg liker å bruke litt mindre væske enn det mange tradisjonelle oppskrifter foreskriver. Da konsentrerer man smaken fra kjøttet. I tillegg blir det en kraftigere og fyldigere smak hvis du bruker litt bokkøl som erstatning for en del av vannet.

FårikålTil 8 personer trenger du:

2 kg lammekjøtt
4 kg kål
2 poser pepper
5 liter vann
0,33 liter bokkøl

Kjøp kjøtt med bra kvalitet. Skjær vekk noe av fettet. Fettet gir smak, men jeg pleier å fjerne en del både av estetiske og helsemessige grunner.

Skjær opp kjøttet i passe store biter. Kutt kålen i fire deler og fordel kjøtt, kål og pepper lagvis flere ganger i en stor gryte. Fylle på med vann og øl. La gryta stå og putre på svak varme i 2-3 timer. Du skal ikke røre, kun riste litt på den underveis. Fårikålen skal serveres rykende varm. Sett gryta direkte på bordet, og la familie og gjester forsyne seg. Server med kokte poteter.

Valg av øl: Kinn Pilegrim.
norwegian woodTil denne kraftige, ganske fete og relativt søte retten med mye pepper trenger man en øl som balanserer godt. Det krever både en del fylde, noe friskhet og god bitterhet. Da passer denne fine varianten av en pale ale (med en del kullsyre) veldig bra, spesielt hvis du foretrekker en fet variant av kjøttet. Dersom du velger å skjære bort fettet vil en mørk lager (f.eks. en Bayer) eller en mild porter (f.eks. Fuller’s London Porter) passe spesielt godt. Et spennende alternativ er Norwegian Wood fra Haandbryggeriet. Den er en mild lysebrun ale med en aning røyksmak. Brown Ale går også fint.

Går du for pils er det et friskt alternativ som renser godt opp fettet i ganen, men den blir ellers litt for spinkel etter min smak.

Glutenfritt: Green’s Dark Ale (pol, 5,8 %). Denne kan du også ha i gryta istedenfor bokkøl.

Advertisements

4 kommentarer ↓

4 kommentarer den “Fårikål de lux”

  1. Jaran Hjørungnes 29. september 2016 kl. 15:03 #

    Mener du faktisk 5l vann, eller er det egentlig 5 dl du mener?

    • Henning 30. september 2016 kl. 09:15 #

      Ja, det er 5 liter. Husk at oppskriften er til 8 personer og det er mye kjøtt og kål. Vi pleier å lage en stor gryte som holder til flere middager. Den er jo alltid best dag nummer to …

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Fårikål […]

  2. Lammestek | Hennings ølblogg - 6. september 2015

    […] Se også mine anbefalinger til brasert lammeskank og fårikål. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggers like this: