Blåskimmelost

Blåskimmelost er noe for seg selv. Den mikrobiologiske floraen i osten gir veldig karakteristiske egenskaper for lukt og smak, og består av melkesyrebakterier i tillegg til muggsoppen Penicillium roqueforti. Som regel benyttes det melk fra sau eller ku, og på grunn av dette kan ostene variere mye i smak. Den klassifiseres som en halvfast ost som er modnet hovedsakelig av blåmugg som finnes inne i osten.

Eksempel på blåskimmeloster er Normanna (norsk Roquefort), Roquefort (fransk), Norzola (norsk Gorgonzola), Gorgonzola (italiensk), Blå mandag (norsk), Blue Cheshire (engelsk), Blå Castello (dansk) og Stilton Cheese (engelsk).

blue cheeseDe ulike blåskimmelostene har generelt samme produksjonsmåte og modning, men noen få særegne unntak. Variasjoner i produksjonsprosessen og type melk påvirker ostens kvalitet. Ostene som lages av kumelk vil ha en gulere farge enn de som er laget av sauemelk fordi kumelken inneholder fargestoffet betakaroten.

Det er vanskelig å kombinere blåskimmelost med vin, men med øl går det derimot meget bra. Eksemplene under er hentet fra mine øl- og matkurs over de siste årene.

Roquefort. Kraftig blåskimmelost går generelt veldig fint sammen med belgisk klosterøl. Valg av øl: Chimay Trappist Blue (pol, 9 %). Hvis du fortsatt strever med å finne vin til kraftig blåskimmelost, må dette bare prøves.

Gorgonzola. Denne er mildere enn roquefort, og man kan da går for en mindre kompleks og lettere øl. Valg av øl: Nøgne Ø India Pale Ale (pol, 7,5 %). En deilig kombinasjon som balanserer hverandre fint hvor bitterheten fra ølet skjærer flott gjennom både salt og sødme fra osten.

La Trappe Blond - de Koningshoeven - Beer PlanetBlå mandag fra Den blinde ku med eplemarmelade. Til marmeladen var det tilsatt litt Leffe Blonde. Valg av øl: La Trappe Blond (pol, 6,5 %). En klassiske trappistøl med moderat fylde. Et trygt valg som ikke kan gå galt. Frisk, fruktig og krydret, sammen med osten og marmeladen ble det bare … deilig!

Stilton. Denne britiske osten har masse smak og lukt og krever betydelig sødme fra ølet. En klassisk variant er med valnøtter til. Valg av øl: Midtfyns Barley Wine (pol, 10 %).  Dette er en virkelig tungvektsmatch. Hva skal man si? Heftig er det uansett. Hvem trenger portvin til dette?

Glutenfritt: Roquefort: Brunehaut Amber Ale. Gorgonzola: To øl Reparasjonsbajer. Blå mandag: Brunehaut Blond Ale. Stilton: Egentlig ingen, men Brunehaut Amber Ale kommer nærmest.

Advertisements

1 Comments ↓

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alle mat og øl kombinasjoner | Hennings ølblogg - 27. juni 2015

    […] Blåskimmelost (fire varianter) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Zythophile

'Zee-tho-fyle', by Martyn Cornell, an award-winning blog about beer now and then

Hennings ølblogg

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Godt Drikke

Øl, Vin, Mat. De viktigste kulturbærerne.

Ølportalen

Alle ølnyheter på ett sted

GODT I GLASSET

Livet er for kort til å drikke dårlig øl

Høyt Skum - Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Livet er for kort for å drikke dårlig øl

Ølnyheter fra Ølakademiet

Fra mungåt til mikrobrygg - om dagens øl med et historisk blikk

Skumringen Ølblogg

- en uutdannet ung øldrikkers motstykke til meritterte ølbloggere

%d bloggers like this: